Ajassa
03.10.2013

UTU-meemi

Meemit. Jo sanan kuuleminen saa poistamaan aseen varmistimen. Muistan ala-asteelta Kummelin. Se teki välitunneista sietämättömiä, sillä kaikki yli-innokkaat muksuliinit väänsivät naama mutterilla sarjan mukahauskoja hokemia. "Jumankauta juu nääs" – "HILJAA!".

Meemit ovat 2000-luvun Kummeli-hokemia, joita tehtailevat vielä vähemmän hauskat mutta enemmän pätemishaluiset veijarit.

Meemeissä on monta muutakin kuvottavaa puolta.

Ne ovat aina sisäpiirivitsejä. Mikään ei ole rasittavampaa kuin kuunnella, miten hauska joku kömpelö kuva netissä on. Ja koittaa naurahdella mukana, kun toinen selittää ikuisuuksia jostain filosofidinosauruksista tai Success Kidistä.

Niiden kanssa on aina aikaa jäljessä. Joku uusi kuvankaltainen saa vanhat meemiviritelmäsi kuolemaan. Tunnet häpeällistä kohtalonyhteyttä siihen huomiota hakevaan ja tylsään janariin, joka tunkee baarissa samaan pöytään hauskuuttamaan.

Turun yliopiston meemisivulta arvioitavaksi poimittu meemi julistaa: ONE DOES NOT SIMPLY PASS THE SWEDISH EXAM AT THE FACULTY OF HUMANITIES.

Teksti peittää hahmon kasvot. Tämä lienee symboli ihmisen ja todellisuuden väliin asettuvasta kielestä. Tässä tapauksessa ruotsista.

Ehkä kyse on postmodernistisesta merkitysten leikistä, sillä ristiriita keskiaikaisen miehen ja ruotsin kokeen välissä on anakronistinen ja ilmeinen. Samoin miehen käden muodostama O viittaa samanaikaisesti kreikan mytologian omegaan, loppuun, ja kansainväliseen hyvä meno -merkkiin.

Tulkitsen meemin karnevalisoivan kielten sekoitusta. Olisin odottanut sen kehittelevän kuitenkin ristiriitojaan pidemmälle ja olevan jotenkin lyyrisempi.

Kaksi ja puoli tähteä.