Ajassa
09.04.2014

“Vaihdon tarkoitus on mennä soittamaan parlamenttiin”

Mediatutkimuksen opiskelija Antti Kokkomäki kuvitteli viettävänsä tavallisen rennon vaihtolukukauden Taiwanin Taipeissa. Saaren ystävälliset ihmiset ja hieno luonto saivat paikkavalinnan tuntumaan "melkoiselta onnenpotkulta". Silloin hän ei vielä tiennyt, mihin kaikkialle onni hänet Taiwanissa potkisi.

Hieman ennen lähtöään Taiwaniin Antti Kokkomäki oli paketoinut kasaan esikoislevyn Tammikuun lapset -yhtyeen kanssa. Sen tiimoilta hän oli myös tutustunut netissä Molly Liniin, paikalliseen basistiin ja tuottajaan.

Saapuessaan asunnottomana Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin Antti otti ensi töikseen yhteyttä Mollyyn. Tämän asunnossa sattui olemaan vapaa huone, joten Antti muutti monikansalliseen kimppakämppään.

Arki Taipeissa lähti käyntiin. Mollyn kautta löytyi paitsi kämppä, myös yhteys Spring Scream -festareiden järjestäjään. Molly suositteli Anttia esiintyjäksi keikalle.

Taiwanin nuoriso odotti kuitenkin muutakin kuin lämmintä kevättä ja tulevia festareita.

Opiskelijaliike Student Sunflower Movement oli vallannut maaliskuun 18. päivänä Legislative Yuanin, Taiwanin parlamentin, estääkseen äänestyksen kiistanalaisesta kauppasopimuksesta Kiinan kanssa. Myöhemmin myös Executive Yuan, lakien täytäntöönpanosta vastaavan elimen rakennus, yritettiin vallata.

Sillä kertaa paikalla oli tuhannen mellakkapoliisin joukko, joka esti valtauksen.

"Poliisit joutuivat kantamaan maassa istuneet opiskelijat pois rakennuksen edustalta. Lisäksi käytettiin vesitykkejä. Osa sanoo, että poliisit olivat kohteliaita. Toiset taas kertovat poliisien olleen kohtuuttoman väkivaltaisia", Antti kertoo.

Yhtä kaikki, hässäkässä loukkaantui yli sata ihmistä, ja kymmeniä pidätettiin. Tapahtumia seurasi maaliskuun 30. päivänä massamielenosoitus, johon osallistui poliisin arvion mukaan 100 000, järjestäjän arvion mukaan 700 000 henkeä.

"Olin itse paikalla, ja porukkaa oli takuulla enemmän kuin tuo poliisien ilmoittama lukumäärä. Tunnelma oli silti rauhallinen ja erittäin organisoitu. Koko mielenosoitus on sujunut rauhallisesti lukuun ottamatta Executive Yuanin tapahtumia", Antti kuvailee.

Antti oli ollut alusta alkaen kiinnostunut mielenosoituksesta ja sen taustoista. Hän kävi paikan päällä viikko valtauksen jälkeen.

"Paikalla vallinnut tunnelma teki minuun vaikutuksen. Siitä tuli mieleen kaupunkifestarit: katumuusikoita, ruokakojuja, sirkustemppuja. Aistin valtavan yhteishengen taiwanilaisten keskuudessa."

 

Keikalla istuntosalissa

 

Maaliskuun 30. päivän mielenosoituksessa Antti oli liikkeellä valokuvaaja Toney Sun kanssa.

"Kiertelimme ympäri katuja ja ihmettelimme tunnelmaa. Toney napsi kuvia. Kaduilla vallitsi aivan mieletön fiilis!", hän kertoo.

Toney pääsi pressikortillaan sisään Legislative Yuaniin, Antti jäi pihalle juttelemaan mielenosoittajien kanssa. Pian Toney ilmestyi takaisin rakennuksesta mukanaan yllätys. Hän oli jutellut valtaajien kanssa ja järjesti Antin mukanaan sisälle ohi vartiossa seisovien poliisien.

"En voinut uskoa sitä todeksi. Tärisin. Tämä oli tapahtumien keskipiste. Rakennusta ympäröi satojen tuhansien ihmisten joukko. Tuntui todella etuoikeutetulta."

Sisällä valtavassa Legislative Yuanissa Antti tutustui tapahtuman järjestäjiin, jotka pyysivät häntä pitämään keikan ja puhumaan vallatussa parlamenttisalissa.

Antti lupasi hakea kitaran ja palata parlamenttitalolle parin päivän päästä basisti Sasha Wun kanssa. Hän sai kuitenkin kuulla, että kauppasopimuksen kannattaja, Taiwanin pahamaineisin gangsteri White Wolf oli uhannut kerätä 2000 gangsteria tyhjentämään Legislative Yuanin samana päivänä.

Antti pohti jo keikan perumista, mutta rohkaisi itsensä.

"Maailma olisi aika paha paikka, jos pelko estäisi ihmisiä toimimasta hyvän asian puolesta. Minusta tuntui yksinkertaisesti vain siltä, että minun oli pakko mennä pitämään se puhe ja soittamaan se laulu."

Keikan jälkeen Antti vietti yön makuupussissa istuntosalin lattialla. Keikan ja puheen pitäminen mielenosoituksen pyhimmässä paikassa oli jännittävää, mutta myös äärimmäisen palkitsevaa.

"Ihmiset tulivat toivon kipinä silmissään kiittämään minua. He saivat uutta intoa esityksestäni, ja se tuntui aivan mielettömän hyvältä."

Keikka antoi myös aivan uuden merkityksen Spring Screamin festarikeikalle. Siellä tunnelma oli parlamenttia riehakkaampi ja rennompi. Molemmista välittyi artistille kuitenkin sama tunne: sanoja ei tarvitse ymmärtää, musiikki on universaalia.

Opiskelu on jäänyt viime viikkoina vähälle, mutta Antti kertoo tuntevansa, että nyt on tärkeämpääkin tekemistä.

"Saan kylmiä väreitä, kun ihmiset huutavat kannustushuutoja kaduilla ja laulavat yhteen ääneen tapahtuman tunnariksi valikoitua taiwanilaisen bändin biisiä. Haluan mieluummin kokea tämän kuin tehdä perus vaihto-opiskelijajuttuja."

 

 
Teksti: Sampo Rouhiainen
 

Tylkkärin saamien tietojen mukaan opiskelijat ovat ilmoittaneet lähtevänsä Legislative Yuanista torstaina 10.4. klo 18 paikallista aikaa kolmen viikon miehityksen jälkeen. Presidentti ei ole suostunut opiskelijoiden vaatimuksiin, mutta parlamentin johtaja on.