Ajassa
19.09.2012

Vaihtoon lähde!

Turun Erasmus Student Networkin puheenjohtaja Mari Haapaniemi ei selviytyisi Suomessa ilman ulkomaalaisia.

Mari Haapaniemi suosittelee paitsi lähtemään vaihtoon myös tutustumaan ulkomaalaisiin vaihto-opiskelijoihin.

Erasmus-ohjelma vietti syyskuussa 25-vuotispäiviään. ESN Uni Turun puheenjohtaja Mari Haapaniemi, mitä Erasmus Student Networkin toiminta käytännössä on?

Meillä on monenlaisia erilaisia tapahtumia ja paljon bileitä. Yksi vanhimmista on Cottage Weekend, jossa vaihtarit pääsevät saunomaan ja osallistumaan leikkimielisesti perinteiseen suomalaiseen mökkielämään. Toinen suosittu on Running Dinner -tapahtuma, jossa vaihtariporukat kiertävät suomalaisissa kodeissa syömässä. Järjestämme myös matkoja Venäjälle ja Lappiin. Yritämme myös tutustuttaa vaihtareita suomalaisiin ihmisiin, muihinkin kuin kv-tuutoreihin ja ESN:läisiin. Kaipaamme suomalaisia tutustumaan vaihtareihin.

Miksi suomalaisten opiskelijoiden kannattaisi tutustua vaihtareihin?

Olemme pohtineet tätä kysymystä. Minulle henkilökohtaisesti se on todella innostavaa. En selviytyisi Suomessa, ellen saisi toimia ulkomaalaisten kanssa. Emme voi vain olla Suomessa suomalaisten kesken. Pitää luoda suhteita muihinkin. Moni puhuu hyvää englantia ja on lähdössä vaihtoon, mutta unohtaa, että ulkomaalaisiin voi tutustua täällä suomessakin.

Entä miksi suomalaisten kannattaisi lähteä vaihtoon?

Moni saattaa lähteä vaihtoon, koska opintojen vuoksi pitää. Siellä kuitenkin huomaa, että se kannattaa muutenkin. Se avartaa näkemystä kaiken suhteen.

Miten vaihto-opiskelu eroaa matkailusta ulkomailla?

Vaihdossa pääsee tutustumaan paikkaan ja kulttuuriin paikallisena asukkaana. Matkailijana näet vain turistipuolen, pintapuolen. Se on myös hetkellistä. Vaihto-oppilaana pystyt tutustumaan ihmisiin ja kulttuuriin. Onhan siinä iso ero.

Mitä Suomeen ensimmäistä kertaa saapuvat vaihto-oppilaat yleensä ajattelevat Suomesta?

Kaikilla ihmisillä on stereotypioita. Kyllähän sitä kuvitellaan, että täällä asutaan jääkarhujen ja pingviinien keskellä, mutta moni on ottanut etukäteen selvää Suomesta. He ovat kiinnostuneita suomen kielestä ja kulttuurista. Moni jopa opettelee suomen alkeet.

Miksi he ovat valinneet vaihtokohteekseen Suomen?

Moni haluaa tulla Suomeen siksi, että meillä on mielettömän hyvä koulutusjärjestelmä. En usko, että moni tulee sen vuoksi, että täällä on upea sää ja ilmasto. Moni tulee sen takia, että suomalaisia arvostetaan työelämässä. Suomalaisilla on hyvä maine.

Olet ollut paljon vaihto-opiskelijoiden kanssa tekemisissä. Onko tullut vastaan kulttuurien yhteentörmäyksiä?

Yritämme todella hyvin ottaa kulttuurierot huomioon, joten varsinaisia törmäyksiä sattuu harvoin. Olen huomannut, että moni vaihto-oppilas on iältään nuori ja asuu kotimaassaan vanhempien luona. Välillä tuntuu olevan tietynlaista avuttomuutta, kun pitää pärjätä itsenäisesti. Meille tulee muun muassa sähköposteja, joissa kysellään "Mistä löydän Educariumin?" Eräänä mökkiviikonloppuna italialainen tyttö kaatui kätensä verille tukkihumalaa pelatessa, koska oli lähtenyt metsään korkokengissä. Hän oli varmaan jostain suuresta kaupungista, eikä ymmärtänyt miten metsään pitää pukeutua. Kyllähän sitä pieni käytännön järki voisi jokaisella olla.

Olit itse vaihdossa vuoden verran Etelä-Ranskassa. Mikä oli parasta vaihtovuodessa?

En ajattele niinkään opintoja. Parasta oli ylipäätään asuminen vieraassa maassa. Et tunne ketään, ja sinun pitää vain selviytyä. On vain sopeuduttava. Se ei kuitenkaan käynyt liian raskaaksi missään vaiheessa, koska asuin kahden muun suomalaisen kanssa.

Lähtisitkö uudestaan?

Ehdottomasti. Olen jo miettinyt kansainvälistä harjoittelua. Minua kiinnostaisi kovasti harjoittelupaikka Brysselissä. Haluaisin ehdottomasti kansainväliselle uralle.

SAMPO ROUHIAINEN