Ajassa
07.05.2014

Vaikuttajana Brysselissä

Teksti:
Karoliina Rajala
Kuvat:
Konsta Hormia

Kevään eurovaalit lähestyvät vauhdilla. Viisi vuotta sitten helsinkiläinen Ukko Metsola oli yksi kuhinan ympäröimistä ehdokkaista. Nyt Brysselissä työskentelevä mies katsoo vaaleja hieman erilaisesta asemasta.

Viime europarlamenttivaalien alla Ukko Metsolan kuvan saattoi nähdä kadulla jos toisellakin. Hän oli tuolloin kokoomuksen ehdokkaana ja kampanjoi aktiivisesti ympäri maata. Lopputuloksena ei auennut paikkaa Euroopan parlamentissa, mutta hän kipusi ensimmäiselle varasijalle.

Nyt hän on taas kampanjoimassa, muttei itsensä, vaan vaimonsa puolesta. Maltalainen Roberta Metsola on tällä hetkellä meppinä Euroopan parlamentissa ja nyt kolmatta kertaa ehdolla.

Ukko Metsolan nykyinen europarlamenttikiinnostus ei kuitenkaan rajoitu vain perhesuhteisiin. Yrittäjänä konsulttifirmassa työskentelevä Metsola on asunut yhdeksän vuotta Brysselissä ja on yksi tämän hetken tunnetuimmista suomalaisista lobbareista. Vuonna 2005 Fipra International  - yritys palkkasi hänet luomaan suhteita Suomeen, ja myöhemmin yhteistyö tiivistyi.

”Ensimmäiset projektit liittyivät Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen vuonna 2006. Fipra tarvitsi tiimiinsä suomalaisen poliittisen järjestelmän tuntevan henkilön”, hän kertoo.

Metsola kuitenkin vierastaa ajatusta lobbaamisesta Fipran virallisena toimintana. Hänen mukaansa median määritelmät lobbaamisesta ovat usein yksinkertaistettuja, ja hän kokee yrityksensä toiminnan moninaisemmaksi.

”Me yleensä näemme toimialamme vaikuttajaviestintänä. Olemme tekemisissä poliittisten prosessien ja päätöksenteon kanssa. Me emme yritä vain lobata ja saada poliitikkoja tekemään tiettyjä päätöksiä.”

Metsolan mukaan työhön sisältyy myös paljon muuta, ennen kaikkea strategista neuvonantoa. Toimintaan kuuluu niin poliittisiin prosesseihin vaikuttamista kuin akuutteihin ongelmiin reagoimistakin. Päällimmäisenä tarkoituksena on auttaa asiakkaita ymmärtämään, miten poliittiset ja yhteiskunnalliset prosessit vaikuttavat heidän toimintaansa.

Lobbaus keskittyy komissioon

Suuri osa toiminnasta keskittyy Euroopan komissioon. ”Yllättävän harvoin teemme suoraa lobbaamista Euroopan parlamentissa. Siinä vaiheessa, kun siellä pitää juoksennella viime hetkellä tekemässä muutoksia, on jotain mennyt jo pieleen. Keskitymme yleensä lainsäädäntöprosessin alkuvaiheeseen eli komissioon”, Metsola toteaa.

”En sano, ettemme toimi parlamentissa, mutta uskon joidenkin kilpailijoidemme keskittyvän siihen enemmän. 95 prosenttia parlamentin tapahtumista ei ole asiakkaidemme kannalta tärkeitä, mutta avainvaliokunnissa ilmenee aika ajoin jotain heidän kannaltaan oleellista.”

Metsola haluaakin painottaa, että vaikka osa Fipran toiminnasta kohdistuu europarlamentin sidosryhmiin, yrityksen asiakaskunta on huomattavasti laajempi. Asiakkaita löytyy niin matkailupuolelta kuin liikenne- ja lääketeollisuudestakin. ”Meillä on hyvin monipuolinen asiakaskunta, tyypillisesti eri sektoreiden angloamerikkalaisia yrityksiä.”

Metsola itse vetää ”maritime-tiimiä”, jonka yksi suuri asiakas on Royal Caribbean Cruises Limited.

Toukokuussa europarlamenttiin liittyvän työn suhteen koittaa hiljaisempi vaihe. ”Monille lobbareille tämä on vähän kuin välivuosi, koska parlamentin viisivuotinen lainsäädäntökausi päättyi nyt huhtikuussa viimeiseen Strasbourgin täysistuntoon.”

Metsolan mukaan tästäkin vuodesta on silti tulossa kiinnostava. Eurovaalien tuloksen analysointi on oleellista. Uuden komission tulisi olla kasassa 1. marraskuuta, vaikka perinteistä viivästystä onkin odotettavissa. Seuraavia merkittäviä lainsäädäntöehdotuksia on luvassa vasta ensi vuonna.

Metsolan oma elämä jatkuu kiireisenä vaalipäivään asti. Nyt hän lentelee edestakaisin Brysselin ja Maltan väliä vaimonsa vaalikampanjan vuoksi. ”Tämä on hektistä ja rankkaa vaihetta. Maltalla vaalityö on todella intensiivistä 24/7-kampanjointia. Mennään ovelta ovelle. Ennuste on tällä hetkellä kuitenkin hyvä. Kampanja on myötätuulessa.”

 

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 25.5.2014. Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 14.–20.5.2014.