Ajassa
07.12.2011

Valitse presidenttiehdokkaasi olutvaalikoneella

Viime kevään eduskuntavaaleissa lanseerattu Tylkkärin olutvaalikone tekee paluun presidentinvaalien alla. Lahjomaton vaalikone on tieteellisesti eksakti, sillä se ei ole antanut ehdokkaille mahdollisuutta optimoida vastauksiaan. Valitse nyt oma suosikkisi oluen perusteella.

Achel Bruin –

Sari Essayah

Tämä belgialainen trappist-olut on valmistettu keskieurooppalaisin munkkibissemetodein. Oluen lapsekkaan karamellinen tuoksu tuo mieleen katolisten kirkkoisien haureuden. Maussa on kevyt annos kävelijän sukkamehua siirappiin sekoitettuna. Kokonaisuus on melko huomaamaton ja olutta juodessa huomaa keskustelevansa politiikan sijaan urheilusta. Achel Bruin sopii penkkiurheilijan Hart Sportiksi, ja sitä suositellaan urheiluhulluille äänestäjille. Stuttgart MM -93 we nevö fooget.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen –

Paavo Väyrynen

Tämän saksalaisoluen kehittäjä tunnetaan humalaisen hoipertelevasta kävelytyylistään Schlenkerlasta. Humalaisesta ukosta tulee mieleen tanhuava vitsiniekka Väyrynen, joka on esiintynyt kampanjoidessaan kuin olisi pikkusievässä. Oluessa tuoksuu Väyrysen kokemus ja savusaunaistunnot isojen poikien kanssa. Maussa on aimo annos öljyistä maalaisromantiikkaa noella maustettuna. Nuotio on sammunut, mutta siinä on pitkä hiillos. Pitäisikö heittää jo vettä päälle?

Bohemia Regent Prezident –

Sauli Niinistö

Sale on juhlava mutta turvallinen lager. Se on helppo valinta - kiitos tasapainoisen, karamellisen ja hivenen charmantin maun. Toisaalta se on melko tylsä vaihtoehto, joka jää särmikkäämpien ehdokkaiden varjoon. Presidentin leima on isketty vahvasti jo ennen vaaleja tälle tsekkiläisoluelle. Tylkkärin toimitus kehottaa kuitenkin äänestämään vaaleissa oikeasti mieluisinta olutta, eikä todennäköisintä voittajaa.

Cantillon Kriek 100% Lambic Bio –

Pekka Haavisto

Haavisto on lämmin tuulahdus luomua Belgian vihreistä laaksoista. Häntä pidetään hyväkäytöksisenä ja rauhallisena konfliktien sovittelijana – oikeana Martti Ahtisaari juniorina. Olisiko Suomessa taas tilausta uudelle Martille? Mutta eihän presidentti voi homo olla! Cantillon Kriek on erikoinen olut: sen kirsikkainen maku tuskin kelpaa Olvia litkivälle perussuomalaiselle. Pekka pullossa on rodukas ja sitruksinen paketti, eikä kovinkaan sovitteleva. Sitä voi kuitenkin suositella liberaaleille ja uusia kokemuksia hakeville olutsiepoille.

Double Dog Double Pale Ale –

Paavo Arhinmäki

Agitoiva Arhinmäki on lahkeessa roikkuva rakkikoira. Se on tuoksultaan ja maultaan radikaalin hyökkäävä. Ytyssä paketissa maistuu likainen peli ja katkeruus NATO-salarakkaita kohtaan. Tätä yhdysvaltalaisolutta ei voi kuvailla erityisen tasapainokseksi, mutta oman kannattajaryhmänsä joukossa se on ehdoton valinta avauskokoonpanoon. Voimakas sitrus-humalointi vaatii totuttelua, minkä vuoksi monet pitävät Paavon mieluiten vaihtopenkillä.

Koff Portteri -

Paavo Lipponen

Ehdokasjoukon ikäpresidentti on dinosaurukseksi pukeutunut Nalle Puh. Sen tummanpuhuva ulkomuoto näyttää uhkaavalta, mutta sisältö on odotettua kesympi eikä kovinkaan terävä. Kahvisen paahteisessa oluessa tuoksuu jäyhyys ja parasta ennen -päiväys. Maultaan Koff Portteri on kuitenkin klassisen laadukas, mistä kiitos kuuluu aiemmilta vaalikausilta tutulle reseptille. Huomioitavaa on, että olut on saanut tunnustusta päätöksenteon ytimessä eurooppalaisilla olutfestivaaleilla.

Olvi Tuplapukki -

Timo Soini

Timo "Tuplapukki" Soini on jääräpäinen mies. Periksi ei anneta ja ollaan eri mieltä – ihan noin vaan periaatteessa. Konstailematon, maltainen ja siirappinen Tuplapukki on ehdokasjoukosta edullisin ja näppärin tapa päästä humalaan. Ei se matka vaan se määränpää. Tuplapukki sopii etenkin niille, jotka ovat aiemmin kuuluneet nukkuvien puolueeseen. Tavalliseen perussuomalaiseen verrattuna Tuplapukki on rungoltaan makeampi ja täyteläisempi.

Weihenstephaner Hefeweissbier –

Eva Biaudet

Eva tuoksuu ruotsinlipun keltaiselta banaanilta. Maultaan se on liberaali, helppo ja maailmaa syleilevä. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja muodokas, mutta kokonaisuutta vaivaa pienimuotoinen imelyys. Ihmisoikeuksien ja liberaalin maahanmuuttopolitiikan puolestapuhujana tunnettu Eva kaipaisi makuarsenaaliinsa hieman syvyyttä. Kyseessä on silti varsin pätevä saksalainen vehnäolut. Ehdokasasettelussa se on oiva kontrasti tuhdimpiin bisseihin nähden.

Teksti: JOEL KANERVA

Kuvat: ALKO