Ajassa
09.04.2014

Valot, kamera, Turku!

Kuvausryhmät ovat jatkossa entistä yleisempi näky turkulaisessa katukuvassa. Länsi-Suomen elokuvakomission projektipäällikkö Lotta Mujo, lavasterakentaja Karoliina Halme sekä Roger Picturesin toimitusjohtaja, tuottaja Teemu Virta tekevät kaikkensa, jotta kaupunki ei jäisi tuotantoyhtiöiden karavaanien hetkelliseksi pysähdyspaikaksi.

Solar Filmsin vuonna 2010 onnistuneesti toteuttama kuuden Vares-elokuvan sarja on saanut elokuvantekijät kääntämään katseensa entistä useammin Varsinais-Suomeen. Turun valmiit fasiliteetit ja monipuoliset kuvauspaikat sekä innostunut avustajakunta houkuttelevat suomalaisia tuotantoja kasvavassa määrin.

Vuosina 2012–2013 Turussa oli kaiken kaikkiaan viidentoista eri tv-sarjan ja elokuvan kuvauksia. Tänä vuonna alueesta kiinnostuneita produktioita olisi ollut tulossa enemmän kuin on resurssien puolesta mahdollista ottaa vastaan.

Turun seudulla vierailevia tuotantoyhtiöitä palvelevan Länsi-Suomen elokuvakomission suunnitelmissa siintää jo Turun kansainvälinen läpilyönti kuvauspaikkana. Kevättalvella kaupungissa kuvattu Mika Kaurismäen epookkidraama The Girl King on ensimmäinen avaus kansainväliseen suuntaan. Elokuva on yksi suurimmista kautta aikain Suomessa toteutetuista produktioista.

Komission projektipäällikkö Lotta Mujo uskoo, että Kaurismäen monikansallisen tuotantoryhmän hyvät kokemukset tekevät Turun promotoimisesta entistä helpompaa.

"Laitoimme komissiossa kaikki paukut siihen, että saimme The Girl Kingin kaupunkiin. Turkua markkinoidaan kuvauspaikkana muun muassa Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilla sekä Yhdysvalloissa", hän kertoo.

 

Valttina luotettavuus ja monipuolisuus

 

Tuottaja Teemu Virralla on omakohtainen kosketus siihen, millaisia asioita elokuvantekijät kuvauskohteelta vaativat ja odottavat. Mies luotsaa uutta turkulaista, genreleffoihin erikoistunutta Roger Pictures -yhtiötä.

Hän kertoo, että kilpailutilanne on vaativa.

"Kun juttelee toisten tuottajien kanssa, niin ensimmäisenä tarkistetaan, mitkä ovat kannustimet elokuvan tekemiselle siinä kyseissä maassa. Jo muissa Pohjoismaissa on tarjolla ihan erilaiset rahoitusmahdollisuudet kuin Suomessa."

Lotta Mujo myöntää, että kannustimet ovat ensimmäinen asia, jota kansainväliset yhtiöt komissiolta tiedustelevat. Turulla ja laajemmin Suomella on kuitenkin myös eittämättömiä vahvuuksia, jotka kompensoivat valtion kitsautta elokuvan tukemiseen.

"Monen muun ammattilaisen ohella The Girl Kingin saksalainen ja kanadalainen tuottaja hämmästelivät meidän paikallisten tekijöiden työmotivaatiota. Kaikki sovitut työt tehdään rauhallisesti ja aikataulussa loppuun, eikä riidellä tyhjästä. Meidän työvoima on siis hinta–laatusuhteeltaan erittäin hyvää", Mujo sanoo.

Komissio tarjoaa sivuillaan kuvauskohteiksi muun muassa saaristoa ja Kakolaa. Mujo mainostaa, että Turusta löytyy historiallisia miljöitä, teollisuuskiinteistöjä, maaseutua sekä modernia arkkitehtuuria lyhyiden välimatkojen sisältä. Turun saavutettavuuskin on suhteellisen hyvä.

Teemu Virta arvostaa suuresti elokuvakomission työtä. Hänen mukaansa yksikään helsinkiläinen saati ulkomainen yhtiö ei tule Turkuun sattumalta.

"Kyllähän Turun suosio on suurelta osin komission aktiivisen markkinoinnin tulosta. On lisäksi erittäin tärkeää, että muualta tulevan tiimin ei tarvitse etsiä kaikkea tietoa ja kaikkia kontakteja erikseen. Komissio auttaa niiden kanssa tosi kattavasti", Virta ylistää.

 

Turkulaisten maine kasvaa

 

Vaikka Varsinais-Suomi olisi ihanteellinen kuvauspaikka kansainvälisille produktioille, ei toiminnasta jää Turun seudulle pitkäkestoista jälkeä ja vaikutusta, jos tuotannot eivät tuo työtä paikallisille audiovisuaalisen alan ammattilaisille.

"Täällä on ollut ongelmana, että suurin osa väestä näissä tuotannoissa on Helsingistä tai muualta lähtöisin. Siihen voi olla vaikeaa kiilata väliin", kertoo lavastaja Karoliina Halme.

Halme on yksi turkulaisista ammattilaisista, jonka kalenterissa lisääntyneet tv- ja elokuvatuotannot näkyvät uusina työtilaisuuksina. Hänen yrityksensä toteutti osan The Girl Kingin lavasteista. Lavasterakentaja korostaa, että suuri kuvausryhmä on hyvin erityislaatuinen työyhteisö.

"Kun niin suuri joukko ihmisiä tekee asioita yhdessä, täytyy jokaisen hoitaa se oma ruutunsa ilman viivästyksiä ja ongelmia. Siksi yhtiöt ja ohjaajat luottavat niin paljon samoihin, tuttuihin tekijöihin", Halme sanoo.

"Luottamus turkulaista osaamista kohtaan alkaa kuitenkin jo lisääntyä", hän iloitsee.

Lotta Mujo kertoo, että yhtenä ehtona myöntämälleen tuelle elokuvakomissio edellyttää, että tuotantoyhtiö käyttää tietyn määrän elokuvan budjetista Turun seudulla.

"Satsaaminen paikallisiin ammattilaisiin on luonteva keino jättää euroja kuvauskaupunkiin. Se, että Turussa on omaa elokuva-alan koulutusta, on myös todella merkittävä juttu. Taideakatemian kautta tähän kaupunkiin tulee jatkuvasti uusia tekijöitä", hän sanoo.

Teemu Virta huomauttaa, että ala kasvaa kaupungissa vasta tekemisen kautta. Vähitellen syntyy enemmän erityisosaajia tuotantojen tarpeisiin. Tietyt asiat on edelleen pakko tuoda Helsingistä.

"Esimerkiksi kuvan ja äänen jälkikäsittely on pakko tehdä muualla. Lisäksi olisi eduksi, että kaupungissa olisi korkeatasoinen studiotila, joka ei ole minkään yksittäisen tuotantoyhtiön omistuksessa."

Vaikka Turun seudulta löytyvät miljööt taipuvat moneksi, joutuu Roger Pictures viemään yhtiön uuden Viking-elokuvan kuvaukset hieman vuoristoisemmille seuduille.

Virta kuitenkin toteaa, että kuvauspaikat valitaan aina tuotantokohtaisesti. Alan voimistuminen yhtiön kotikaupungissa hyödyttäisi pitkällä aikavälillä myös Rogeria.

Taiteellisen työn lainalaisuudet pakottavat monipuolisuuteen. Sekä Virta että Halme joutuvat tai saavat tehdä elantonsa eteen myös muita projekteja kuin leffa- ja tv-produktioita. Halmeen MahtiSetti-yritys rakentaa teatterilavasteita, ja Rogerin Helsingin toimipiste on painottunut mainontaan.

 

Elokuvasta kaupunkilaisten ylpeys

 

Komissio on perustamassa Turkuun yhdistystä, joka pyrkii lisäämään yhteisöllisyyttä ja elokuva-alan näkyvyyttä kaupungissa. Lotta Mujo kertoo, että komissio tahtoo tehdä elokuvasta asian, josta koko kaupunki voi olla ylpeä.

"Viimeistään Kaurismäen tuotannon myötä olemme huomanneet, että turkulaiset ovat erittäin kiinnostuneita kaupungissaan tapahtuvista kuvauksista. Yritämme osallistaa yhdistyksen myötä turkulaisia yrityksiä entistä enemmän."

Yritysyhteistyön lisäksi tavoitteena on tuoda tuotantoja studion seinien sisältä kaupunkilaisten nähtäville.

"Myös tavalliset turkulaiset voivat liittyä yhdistykseen ja saada siten esimerkiksi edullisempia leffalippuja tai päästä astelemaan punaista mattoa pitkin Turussa järjestettäviin ensi-iltanäytöksiin", Mujo paljastaa.

"Leffa-alan tekijän on paljon helpompi toimia sellaisessa kaupungissa, jossa on vastaanottavainen ja positiivinen asenne elokuvaa kohtaan", Karoliina Halme täydentää. Virta ja Mujo nyökyttelevät hyväksyvästi.

 

Teksti: Jaakko Mikkola

 

Kuva: Lauri Hannus