Ajassa
28.09.2011

Valtakunnassa kaikki hyvin

  • Alkusyksyn aikana Ruotsissa on iloittu Vickanin ja Danielin odottamasta rakkauslapsesta.

Modernit prinsessat jakavat median palstatilan Hollywoodin kuumien nimien kanssa. Samalla he odottavat jälkeläisiä, joista tulee eräänä päivänä uusia hallitsijoita.

Viime viikolla Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat turkulaiset hurmokseen. Parin ensimmäistä tutustumiskäyntiä kulttuuripääkaupungissa seurattiin silmä kovana suomalaismediassa, ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell lausui vierailun tuovan esille Turulle tärkeät kansainväliset suunnat, Ruotsin ja Euroopan.

Osansa huomiosta prinsessan tyylikkään pukeutumisen lisäksi sai Victorian alkusyksystä tiedotettu raskaus.

"Perillisen synnyttäminen on säilynyt prinsessojen tehtävänä läpi historian. Uusi hallitsija voidaan saada vain tätä kautta", huomauttaa pohjoismaisia keskiajan prinsessoja tutkinut kulttuurihistorioitsija Anu Lahtinen.

Miellyttävät

filantroopit

Usein prinsessat lunastavat paikkansa kansan keskuudessa ihmissuhdetoiminnalla, jonka tarkoituksena on viestittää lempeästä huolenpidosta.

Victorian Turun-vierailulla huomiota kiinnitettiin Itämeren suojeluun, ja esimerkiksi prinsessa Diana matkusti aikanaan ympäri maailmaa promotoimassa erilaisia avustushankkeita.

Alkusyksyn aikana Ruotsissa on iloittu myös Vickanin ja Danielin odottamasta rakkauslapsesta.

"Kun Ruotsin kuningas on viime aikoina esiintynyt epäedullisesti julkisuudessa ihmissuhdesotkuineen, ovat kuningasperheen naiset tuoneet perheelle positiivista pr:ää. Naisilla on niin sanottu hyvän tahdon lähettilään rooli tilanteessa kuin tilanteessa", Lahtinen selvittää.

Vaikka osa prinsessan tehtävistä on säilynyt muuttumattomana historian saatossa, suhtaudutaan esimerkiksi puolison valitsemiseen aiempaa suvaitsevammin.

"Nykyään rajoitukset eivät ole niin kovia avioliiton osalta. Victorialla oli mahdollisuus valita Daniel, mistä laajat kansanjoukot olivat hurmaantuneita. 1500-luvulla Erik XIV otti puolisokseen alhaissäätyisen Kaarina Maununtyttären, mikä vain voimisti kansan käsityksiä kuninkaan hulluudesta", Lahtinen vertaa.

Historia tuntee monia kuninkaallisia skandaaleja. Erona on, että nykyään ne pääsevät laajasti esille riippumattoman median johdosta.

"Esimerkiksi prinsessa Victorian anoreksiasta oli liikkeellä väärennettyjä ja käsiteltyjä valokuvia. Entisaikaan olisi ollut helpompi saada juttujen levittelijöiden päät pölkylle majesteettirikoksesta."

Hovin kuvaa on jännitteisinä aikoina entisaikana kiillotettu ylistysrunoin ja painetuin juhlamitalein. Nyt Ruotsin Bernadottet saattavat esiintyä yhteiskuvassa hymyillen ja todistellen, että valtakunnassa kaikki on hyvin.

Median

lempilapset

Lahtinen huomauttaa, että media käsittelee samalla logiikalla niin Cambridgen herttuatar Catherinea ja Ruotsin Victoriaa kuin Julia Robertsia ja Sarah Jessica Parkeria. Naisten olemuksessa tarkastellaan ennen kaikkea vaatetusta ja muuta viehätystä. Suotavaa on myös, että julkisuuden henkilöillä on sopivassa suhteessa pieniä ongelmia.

Ruotsissa, missä kuningashuone pyrkii tulemaan erityisen lähelle kansaa, samastuminen on ollut perinteisesti voimakasta.

"Prinsessoilla on roolinaan valtakunnan sydänkäpysen esittäminen. Kuningasperheen jäsenistä on tullut aiempaa inhimillisempiä, kun uutisten aiheina ovat olleet Danielin munuaiset tai Victorian syömishäiriö. Entisaikoina hallitsijan kompetenssi saatettiin puolestaan kyseenalaistaa, jos kuningashuoneesta paljastui jokin virhe", Lahtinen pohtii.

Akateemisia

naisia

Klassisen käsityksen mukaan prinsessat elävät romantisoidussa, ritarien kyllästämässä hovimaailmassa. Todellisuudessa prinsessojen arki koostui jo keskiajalla monenlaisista velvoitteista.

"Jo siinä vaiheessa, kun prinsessa syntyi, alkoivat spekulaatiot lapsen tulevaisuudesta, joka jollain tavalla tukisi hallitsijaperheen mahtavuutta. Prinsessat kasvatettiin suhteellisen kovassa kurissa, ja kuninkaallisten perheiden elämä oli hyvin liikkuvaa. Hovin seuranpito ja verkostoituminen kuuluivat olennaisesti prinsessojen tehtäviin", Lahtinen tietää.

Vaikka laaja taitojen ja tietojen kirjo on aina kuulunut prinsessoille, akateeminen koulutus ja sivistys ovat verrattain uusia ilmiöitä.

Cambridgen herttuatar Catherinella on taidehistorian tutkinto ja sekä Victoria että Madeleine ovat tehneet huiman määrän opintoja ulkomailla. Modernista prinsessasta on kehkeytynyt akateeminen nainen.

Huonosti ei kuitenkaan mennyt keskiajallakaan.

"Prinsessa on usein osallistunut veljiensä kotiopetukseen hieman sivustakatsojana. Sen lisäksi hänellä on ollut hovin taitojen hallitsemisen opettelua ja monta palvelijaa alaisenaan. Tehtävät ovat vastanneet pienen tai keskisuuren yrityksen johtotehtäviä", Lahtinen päättää.

Teksti: LAURA MYLLYMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS