Ajassa
16.01.2009

Varasta jotain!

Tenttikirjat Akateemisesta, espressokeitin Wikkeltä ja Dieselit Stockalta. Eikä mikään maksa mitään!

Niille jotka eivät pelkää valvontakameroita, vartijoita tai satunnaisia sakkoja ostosparatiisit takaavat helposti toimeentulon.
"Vain 1 % myymälävarkaista jää kiinni. Varasta jotain!", lukee bussipysäkin ikkunaan liimatussa tarrassa.
Tarra muistuttaa Espanjasta muutama vuosi sitten ryminällä Suomeen rantautuneesta Yomango-liikeestä. Liike karnevalisoi myymälävarkaudet ja nimesi ne kansan kapinaksi kapitalismia vastaan. "Yo mango", eli suomeksi "minä pöllin", julistettiin silloin. Useimmille varastelu on kuitenkin arkista puuhaa, joka tuo leivän pöytään ja soijajuuston leivän päälle.

"Käyn kerran viikossa jossain isossa marketissa ja lastaan repun täyteen tofua ja tyrnimehua", kertoo 28-vuotias Manna. "Näin voin pitää elintasoni siedettävällä tasolla ja syödä hyvin."
Niin, jos opintotuesta ja asumislisästä vähentää kuukauden vuokran jää lopputulos monilla miinuksen puolelle. Sossusta on opiskelijoiden turha hakea tukia, ja jos töitä ei löydy, on tilanne ankea.
"Kun varastan, ehdin oikeasti keskittyä opintoihini", selittää humanistisessa tiedekunnassa opiskeleva 22-vuotias Saku. "En suostu nöyristelemään alipalkatuissa töissä."
Saku hankkii ilmaiseksi kaikki vaatteensa, ruokansa, kodintarvikkeensa ja tenttikirjansa. Rahaa hän käyttää vain lp-levyihin ja keikkalippuihin.
"Rahankäyttö on kansantaloudellisesti vastuullista puuhaa. Laitan euroni mieluummin kulttuuriin kuin annan ne suuryhtiöille. Olen täsmäsijoittaja!" Saku nauraa.

Turku on sekä Mannan että Sakun mielestä hyvä kaupunki myymälävarkauksille. Helppoja paikkoja on paljon, ja vartijat ovat enimmäkseen ulalla. Parasta on kävellä vain rohkeasti suoraan ulos liikkeestä tavaroiden kanssa, he suosittelevat.
Pelottomat saavat kaiken. Me muut voimme toivoa löytävämme alan töitä, joka useimmiten on yhtä kuin elokuvalippujen myyminen ja urakkasiivous.

Teksti: Akuliina Saarikoski
Kuva: Yomango
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)