Ajassa
16.01.2013

Vegaaniaavikosta selviää pirtelö taskussa

  • Vegaanilasagnessa kannattaa hyödyntää erilaisia kasviksia vuodenajan ja saatavuuden mukaan.

Tipaton, sokerilakko, kuntoilun aloittaminen... Mitä näitä nyt on. Vuoden 2013 tammikuun projekti on kokeilla vegaanista ruokavaliota.

Helsinkiläinen ympäristöaktiivi Jonas Biström päätti herätellä ihmisiä miettimään alkoholinkäytön sijaan ruokailutottumuksia. Hän polkaisi kampanjan pystyyn hetken mielijohteesta, ja nyt Vegan Challenge 2013 -tapahtumaan on ilmoittautunut Facebookissa yli tuhat osallistujaa.

"Osallistujista suunnilleen kolmannes on jo valmiiksi vegaaneja, kolmannes on varmaan ilmoittautunut tapahtumaan, mutta unohtanut koko homman. Kolmannes yrittää tosissaan, mutta en tiedä, kuinka moni heistä on mukana loppuun asti", arvioi Biström osallistujien todellista jakaumaa.

Hän arvelee, että suurin osa haasteeseen vastanneista on jo ennestään kasvissyöjiä tai kasvispainotteisesti syöviä sekasyöjiä.

Tammikuussa moni on valmis harkitsemaan erikoisjärjestelyjä. Esimerkiksi tipaton tammikuu on monelle tuttu. Uusiin rutiineihin tottuminen ei silti ole helppoa. Mielen ja kehon totuttaminen uusiin toimintatapoihin kestää normaalisti juuri vajaan kuukauden verran.

"Haasteessa sinänsä on enemmän työtä kuin veganismissa", Biström lohduttaa ja jatkaa:

"Kuukauden loputtua voi sitten jättää edes osan hyvistä tavoista elämään."

Vegan Challengen tavoitteena on rohkaista ihmisiä kokeilemaan uusia reseptejä ja osoittaa, ettei vegaanikokkaus ole suurta salatiedettä. Mutta entä jos ruuanlaitto ei kiinnosta?

Biström myöntää, että einespuolella on toivomisen varaa. Hän kuitenkin toteaa, että varsin pienellä vaivannäöllä saa "mikro-vedenkeitin-grooven" toimimaan. Turkulainen opiskelija voi hyödyntää esimerkiksi Bryggestä ja Kasviskeitaalta löytyviä vaihtoehtoja. Koska kaupan hyllyllä ei ole suurta valikoimaa pikaista suuhunpantavaa, etukäteen varautuminen on vegaanille a ja o.

"Vegaaniaavikossakin selviää, kun varautuu nälkäänsä etukäteen. Itse teen usein mukaan jonkun proteiinipitoisen sheikin", Biström kertoo.

Vegaanius saattaa vaatia totuttelua ostoksia tehdessä ja ehkä hellan ääressä, mutta ravintoarvokikkailuun ei tarvitse suuremmin ryhtyä. Kun perustiedot terveellisestä syömisestä on hallussa, pärjää todennäköisesti vegaanina. Ainoa erikseen muistettava asia on B12-vitamiini. Sitä ei täysin kasviperäisestä ruokavaliosta saa, vaan se täytyy hankkia purkista.

TEKSTI: Sampo Rouhiainen

Vegaanilasagne

Pinaattilasagnelevyjä

Kastike:

1 kesäkurpitsa

1 rasia herkkusieniä

3 punaista chiliä

4-5 valkosipulin kynttä

1 purjo

1 prk linssejä

1 prk (yrtti)tomaattimurskaa

öljyä

soijakastiketta

Valkokastike:

0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä

2,5 dl kaurapohjaista kermankorviketta

1 paketti juustonkorviketta

suolaa

valkopippuria

Pilko sienet ja kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipuli, purjo ja chili. Jos haluat annokseen jytyä, käytä chili kokonaan ja valkosipulia tuplasti. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja chiliä hetki. Lisää tämän jälkeen tomaattimurska ja tarvittaessa vettä. Laita sekaan linssit ja mausta kastike soijakastikkeella niin, että se on sopivan suolaista. Anna hautua hetki ja nosta syrjään.

Kuumenna öljy valkokastiketta varten ja lisää joukkoon jauhot. Lisää kaurapohjaista kermankorviketta vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää raastettu juustonkorvike joukkoon ja sekoita, kunnes korvike on sulanut. Mausta makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Kerrosta valmiit ainekset niin, että aloitat kastikkeella. Lisää päällimmäiseksi valkokastike ja paista uunissa 200 asteessa noin 40-45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä.

Pirtelö

1/3 pakastemansikoita

2/3 appelsiinimehua

Laita ainekset tehosekottimeen ja voilà! Huomioi, että mansikoiden alkuperämaa saattaa vaikuttaa makuun. Appelsiinimehuksi käy parhaiten hedelmälihaa sisältävä tuorepuristettu mehu.