Ajassa
24.02.2014

Vegaanista piimää ja riisikeitinkakkuja

Teksti:
Aleksi Malinen

Saana Sipilä ja Olli Sallinen syövät arvojensa mukaan, mutta ilman stressiä.

Melkoinen puheensorina kuuluu heti oven auetessa. On maanantai-ilta, mutta ravintola Tintåssa on täyttä. Istuudumme Saana ja Olli -tuotemerkin takana toimivien Saana Sipilän ja Olli Sallisen kanssa pöydän ääreen ja havainnoimme ruokalistaa. Koska ruokavieraat ovat vegaaneja, he katselevat listaa tarkoin silmin.

"Asiat ovat kuitenkin helpottuneet todella paljon. Kun aloin kasvissyöjäksi lukiossa, sain kasvisruokaa vasta lääkärintarkastuksen jälkeen. Soijamaitokin oli silloin harvinaisuus, mutta nykyään sitä löytyy jokaisesta pikkukaupasta", Olli huomauttaa.

Saana mainitsee, että tätä nykyä lähes kaikista ravintoloista saa jotain vegaanille sopivaa, mutta ruoan taso vaihtelee. Pariskunta kuitenkin nauttii ruoanlaitosta.

"Saana on huippukokki. Ravintolapäivän ravintolamme ovat saaneet ylistäviä arvioita!", Olli kehuu. "Omat kokkaustaitoni ovat seurustelumme aikana tosin surkastuneet", hän naurahtaa perään.

Vaikka vastuu keittiöstä on Saanan harteilla, kotityöt jakautuvat tasan. Olli kun huolehtii puolestaan pyykinpesusta.

"Se on alue, jonne Saanaa ei uskalla päästää. Kerran kyllä mokasin ja pesin vahingossa Saanan Henrik Vibskov -neuleen 90 asteessa. Silloin ei naurattanut", Olli sanoo.

Idän ihmeitä

Vaikka vegaaniruokaa on aiempaa paremmin tarjolla, puutteitakin on. Itäisen rajan takaa löytyy eräs Ollia erityisesti kiinnostava tuote, jota ei toistaiseksi ole saatavilla Suomessa.

"Olen kaivannut vegaanista piimää, jota saa Venäjältä. Paastoaikaan suurin piirtein jokaisella huoltoasemalla on tarjolla myös soijanakkeja", Olli kertoo.

Alkupalaksi tilatut ranskalaiset saapuvat. Ruokahalua kiihottava tuoksu leviää sieraimiin ja saa mahan kurnimaan.

"Nämä ovat niin hyviä! Kunpa näitä saisi joka paikasta", Olli mairittelee ja puraisee paksua ranskanperunaa. "Roskaisin ja härskeinkin vegaaniruoka on aina parempi vaihtoehto kuin vastaava liharuoka", hän jatkaa.

Vaikka ranskanperunat välillä maistuvatkin, on pariskunnan kotiruoka monipuolista.

"Käytämme paljon kauden perusvihanneksia ja runsaasti erilaisia mausteita ja yrttejä", Saana kertoo.

"Nyt olemme tehneet enemmän meksikolaista ruokaa, aiemmin japanilaista", Olli täydentää.

Tästä seuraa kertomus, kuinka Saana teki Japanissa asuessaan syntymäpäiväkakkua riisikeittimessä. Paikallisesta keittiöstä puuttuu suomalaisen keittiön hehkuva sydän – uuni.

"Japanilaisessa keittiössä on vain kaasuhella ja riisikeitin, ja kun kakku piti tehdä jossain, tuntui riisikeitin luontevammalta", Saana naurahtaa.

Rennosti kärsimystä vähentämässä

Elämä vegaanina vaatii päättäväisyyttä, mutta Saana ja Olli eivät halua elämäntavoistaan turhaa stressiä.

"Olemme rennomman laadun vegaaneja. Syömme hunajaa ja saatamme ostaa käytettyjä nahkatuotteita. Uskon, että jokainen vegaani pystyy vetämään omat rajansa. Liian puritaani meininki ei sovi meille", Olli sanoo.

Arvot näkyvät ruoan lisäksi myös Ollin ja Saanan liiketoiminnassa. Tuotannossa painotetaan prosessin läpinäkyvyyttä ja ympäristöystävällisiä materiaaliratkaisuja. "Sekä arkisten valintojen että työmme lähtökohtana on haittojen minimointi", Olli kertoo.

Kevät on ollut parivaljakolle työntäyteistä aikaa. Äskettäin he tekivät yhteistyötä lankavalmistaja Novitan kanssa, ja pian on aika aloittaa uuden malliston suunnittelu. Mallisto lanseerataan syksyllä.

Väenpaljous ravintolassa on hellittänyt, pöydät ympärillämme tyhjentyneet. Noukimme päällysvaatteet naulakosta ja siirrymme ulos, jolloin tiemme erkanevat. Vegaaninen piimä ja riisikeitinkakut pyörivät mielessäni, kun ohitan Kirjastosillan, joka hehkuu muuten tummaan iltaan hentoa valoa.

Aleksi Malinen