Ajassa
16.01.2009

Venähtänyt juomalakko

Tipaton tammikuu on uudenvuodenlupausten trendituote vuodesta toiseen. Petteri Hilska, 24 päätti siirtyä tehokuurille kokeillessaan viinatonta vuotta. Kaksitoista kuukautta kieltäytymistä onnistui ilman retkahduksia. Moiseen lupaukseen hän ei kuitenkaan enää taipuisi:
"Täysi nollatoleranssi ei ole mun juttu. Tahdon edelleen juoda lasillisen viiniä illallisella ja ottaa muutaman kaljan baarissa", hän summaa.
Idea syntyi ensimmäisenä opiskeluvuonna. Bileet vaativat veronsa ja aamuisin päätä särki krapula.
"Totesin, että voisi olla hetken aikaa ilman alkoholia ja siitä se laajeni, kunnes lopulta olin raittiina koko vuoden."
Suurempia kiusauksia Hilska ei kerro kohdanneensa, mutta sosiaalisesta elämästä hän koki jäävänsä syrjään enemmän tai vähemmän.
"Juhlista tuli lähdettyä viihtyvyyden takia silloin, kun tunnelma karkasi liian humalaiseksi", hän pahoittelee.

Vuosijuhlissa kierrellessä Hilsa näki juhlintaa raittiin silmin. Eroja näkyi siinä, kuinka paljon vaivaa järjestäjät olivat nähneet alkoholittoman vaihtoehdon suhteen. Snapsina oli tarjolla milloin kivennäis- ja milloin kraanavettä.
Erityisesti kesäaika otti koville. Aurinko paistoi ja terassit houkuttelivat viettämään joutoaikaa tuopin äärelle. Sinne menivät myös kaverit.
"Kyllä se vähän harmitti kun kaverit joi ja itse oli selvin päin."

Totaalivuosi oli terveellinen valinta ja sai pohtimaan suhdetta alkoholiin. Hilska näkee jälkikäteen vuodessa hyvät puolensa, mutta myöntää juhlatunnelman olleen käsillä vuoden viime hetkinä. Uusivuosi käynnistyi shamppanjapullon poksahtaessa.

Teksti: Heini Kilpamäki
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)