Ajassa
29.11.2012

Viiksitalkoisiin käy!

  • Opettajaopiskelijamiehet kasvattivat viikset porukalla.

Movember sai opettajaopiskelijat pohtimaan, miten koululaisille voisi kertoa eturauhassyövästä.

"Idea lähti baarikeskustelusta. Juttelimme ainejärjestöjemme liikuntavastaavien kanssa, kuinka hienoa olisi saada kaikki OKL:n miehet mukaan. Visioimme, että kutsumme mukaan eri yrityksiä ja että tekisimme jopa elokuvan", Lukas Priklopil sanoo.

Priklopil on yksi opettajankoulutuslaitoksen Turun yksikön Movember-ponnistuksen puuhamiehistä. Lokakuun lopussa kutsu osallistua laitoksen miesten yhteiseen varainkeruuhankkeeseen lähti kaikille vuosikursseille.

Movember tunnetaan maailmanlaajuisena varainkeruuliikkeenä, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta miesten eturauhassyövästä. Miehet keräävät tempaukseen rahaa kasvattamalla viiksiä marraskuun ajaksi.

Priklopilin, Juha Hiltusen ja Sakari Pelkosen arvion mukaan noin 35 opettajaksi opiskelevaa miestä lähti mukaan kasvattamaan viiksiä. Lopulta porukka sai sponsorikseen If-vakuutusyhtiön, ja keräyslipas on kiertänyt aktiivisesti myös opettajaopiskelijoiden bileissä.

Jokaisella viiksenkasvattajalla on oma rekisteröity keräyssivunsa. Tuotto on kuitenkin tarkoitus lahjoittaa eteenpäin yhteisenä Turun opettajaopiskelijoiden ponnistuksena Movember-säätiölle. Rahaa miehet ovat keränneet yhteensä noin 400 euroa.

"Tämä on maailman helpoin tapa osallistua hyväntekeväisyyteen. Kyse on viitseliäisyydestä. Vaikka kaikille ei kasvakaan viikset samalla tavalla, kuka tahansa mies voi kuitenkin periaatteessa yrittää kasvattaa niitä", Hiltunen pohtii.

Elävät mainokset

Hiltusen mielestä tärkeintä Movember-projektissa ei edes ole raha vaan tietoisuuden lisääminen. Pelkonen on samoilla linjoilla.

Priklopilin mielestä tietoisuus ja rahan kerääminen sen sijaan ovat yhtä tärkeitä tavoitteita. Hänestä on hyvä, että jotain konkreettista myös tehdään asian parantamiseksi.

"Siisteintä Movember-projektissa on ollut se, että on saanut puhuttua mukaan kavereita ja tuttavia, minkä ansiosta voimme kerätä enemmän rahaa", Priklopil sanoo.

"Olen aiemmin tukenut rahallisesti esimerkiksi Amnestya ja Greenpeacea. Aina ei kuitenkaan tiedä, mihin käyttöön tuo raha menee, ja kovin usein sellainen on myös pelkkää omantunnon puhdistusta. Movemberissa tulee oikeasti itsekin tehtyä jotain", Pelkonen miettii.

Kolmikon mielestä Turun opettajaopiskelijoiden keskuudessa on vallinnut tietynlainen "Movember-henki".

"Toista viiksienkasvattajaa tulee herkästi morjenstettua. Samalla vaihdetaan pari sanaa siitä, miten kasvatusprojekti sujuu", Priklopil pohtii.

Priklopil, Hiltunen ja Pelkonen ovat itse jo opettajaopintojen loppusuoralla. Erityisen ylpeitä he ovat laitoksen ensimmäisen vuoden opiskelijoista, jotka lähtivät mukaan opetusharjoittelunkin uhalla.

"Oppilaille voi olla hankala paikka selittää, mistä viiksissä oikein on kyse", Hiltunen sanoo.

He pohtivat olevansa tulevina opettajina ainutlaatuisessa asemassa lisäämässä tietoisuutta miesten terveydestä.

"Luokassa on tosi tärkeää pohtia, miten selittää eturauhassyövästä oikealla tavalla oppilaille. Jonkun isoisä saattaa esimerkiksi ollut sairastunut", Hiltunen jatkaa.

"Kun oppilas kysyy, miksi sulla on viikset, se on upea kohta kertoa ja tiedottaa asiasta. Tietyllä tavalla olemme eläviä mainostauluja", Priklopil lisää.

LAURA MYLLYMÄKI

Kuva: KRISTIAN TERVO