Henkilö
11.12.2009

Äänen moniottelija

Toteavaa puhetta, jonka taustalla kulkevat äänet liikenteen kohinasta tiskien kilinään. Näin alkaa turkulaisen esitystaiteilija Kimmo Modigin dokumentaarinen ääniteos Kutsumaton vieras. Ylen tilaama teos on esitetty radion lisäksi teatterifestivaali Baltic Circlessä, jossa se kuultiin pimennetyssä illallisravintolassa.

Äänitaiteen lisäksi Kimmo Modig on ilahduttanut turkulaisia performansseilla ja toimimalla klubi-iltoja järjestävässä Disko WTF Dj-kollektiivissa. Taiteilija vastasi Tylkkärille kysymyksiin taiteesta ja Turusta.

Haluat tulla kutsutuksi esitys-, etkä äänitaiteilijaksi, miksi?

Ääni on minulle vain väline. Yhtä hyvin voisin tehdä savikippoja. Äänitaiteen syntyyn liittyi myös vahvasti ajatus kapinasta visuaalisuuden ylivaltaa vastaan. Minusta ei ole kovin mielekästä asettaa taidemuotoja vastakkain.

Teit Manillaan performanssin, jossa välineinäsi olivat lähinnä c-kasetit ja maaninen puhe.

Mikä oli teoksen lähtökohta?

Halusin testata kuinka vähällä harjoittelulla uskallan mennä yleisön eteen ja kiihdyttää itseni hypermaaniseen tilaan, turvaleluinani pari löydettyä kasettia ja John Cagen noppapelit. 60-luvun käsitetaide on minulle aihevarkauskohde numero yksi.

Olet asunut Turussa nyt reilun vuoden. Kokemuksesi kaupungista?

Pidän melkein kaikesta täällä, paitsi liikennejärjestelyistä. Turkulaiset voisivat myös tajuta, että keikat ja taide maksavat ja lopettaa vinkumisen. Hinnat ylös.

Odotuksesi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 suhteen?

Tule hyvä kakku, älä tule pannukakku. En osaa kommentoida enempää.

Mielenkiintoista taidekentällä juuri nyt?

Esitys-lehti, jossa on runojani. Tuuli Inari on helvetin hyvää musiikkia. Masi Tiitan, Anna-Mari Karvosen ja Heidi Lindin esitys Bakkantit 2. Odotan myös paljon Antti Nylénin uudelta kirjalta, siitä saa taas tunteenpaloa.

Teet myös kokeellista, sampleista ammentavaa elektronista

musiikkia nimellä Akahiljane, mistä siinä on kyse?

Akahiljane on yksi tuttu maalta, jolle järjestän välillä keikkoja. Ei musiikissa ole millään paitsi musiikilla väliä, tekijänoikeudet oli satavuotinen kokeilu, joka epäonnistui.

Teksti: Juuso Janhunen

Kuva: Kai Jokela

Kimmo Modigin Kutsumaton vieras on kuultavissa Ylen Areenalla 23.12. asti,

osoitteessa: http://areena.yle.fi/audio/571849