Henkilö
01.09.2011

Ääni Ugandasta

  • Brenda Namaganda.

Radiotoimittaja Brenda Namaganda rikkoo tabuja naisten oikeuksien puolesta.

Kirjakahvilan sohvalla istuu 25-vuotias nainen, joka on saanut aikaiseksi uskomattoman paljon. Hän on ugandalainen Brenda Namaganda, joka on nyt ensimmäistä päivää Suomessa ja ensimmäistä kertaa elämässään ulkomailla. Tänne hänet on kutsunut Etnia ry. ja turkulainen Radio Robin Hood, joiden vieraana Brenda viettää Suomessa kuukauden.

"Pidän puheen Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa. Olen innoissani", Brenda hehkuttaa. Ugandassa hän on suosittu radiotoimittaja.

Suurperheestä

show'n emännäksi

Brendan tie toimittajaksi on ollut mutkikas. "Tulen köyhistä oloista. Vanhempani erosivat, kun olin pieni. Täysveljiä ja -siskoja minulla on kumpiakin kolme. Lisäksi minulla on isäni puolelta kuusi sisaruspuolta, yhteensä meitä on 12. Olen kasvanut monessa eri paikassa, monien ihmisten kanssa. Olen asunut ainakin tätini, setäni, isoisäni, isäni ja hänen uuden vaimonsa luona. Lapsuudessani kävin kahdeksaa eri koulua. "

Peruskoulun jälkeen Brenda suoritti toimittajan ammattitutkinnon. Opinnot kestivät kaksi vuotta ja aika oli rankkaa.

"En nauttinut opiskelijaelämästä. Äitipuoleni kohteli minua huonosti. En välttämättä saanut tarvitsemiani kirjoja tai rahaa esimerkiksi matkoihin tai retkiin. Onneksi koulusta sain sentään tietoa."

Toimittajaopintojensa kautta Brenda päätyi harjoittelijaksi ja vapaaehtoistyöntekijäksi Suomen ulkoministeriön tukemalle Mama FM -radioasemalle. Hän pärjäsi niin hyvin, että sai kanavalta myös palkallista työtä ja oman ohjelman.

Nykyään Brenda työskentelee uutisreportterina ja tekee paljon juttuja politiikasta. Hänestä on kehkeytynyt media-alan ammattilainen, joka on tottunut hektiseen työrytmiin ja pitkiin päiviin. Arkisin Brenda päivystää nauhurinsa kanssa usein Ugandan parlamentissa. Välillä hänen työpäivänsä pitkittyvät esimerkiksi oikeudenkäyntejä seuraavilla juttukeikoilla.

Mama FM:n studio sijaitsee Ugandan pääkaupungin Kampalan esikaupunkialueella, noin 16 kilometrin päässä Brendan kotoa. Työmatkat hän kulkee mopotaksilla tai pakettiautolla. Ruuhkaisessa suurkaupungissa kyyteihin menee noin kaksi tuntia per suunta.

"Minulla ei ole juuri vapaa-aikaa. Uiminen on yksi lempiharrastuksistani, mutta ehdin nauttia siitä lähinnä vain joskus lauantaisin. Teen myös vapaaehtoistyötä järjestössä, joka auttaa vanhempansa menettäneitä lapsia."

Sunnuntait Brenda käyttää Women talk back -nimisen oman radio-ohjelmansa tekoon. Ohjelman ideana on voimauttaa naisia kehittämään omaa elämäänsä ja yhteisöään. Ohjelmassa esitellään eri naistoimijoiden saavutuksia niin politiikan, talouden kuin sosiaalisen elämänkin saralla. Samalla ohjelma tarjoaa tavallisille naisille foorumin, jonka kautta voi jakaa kokemuksia ja ideoita.

Suorissa lähetyksissä Brenda vastaa puhelimeen, johon kuulijat soittavat kertoakseen huolistaan. Brenda pyrkii neuvomaan soittajia ja selvittää yhdessä heidän kanssaan, miten ongelmat ratkaistaan käytännössä. Radiossa hänelle avaudutaan kipeistäkin aiheista, kuten Ugandassa laajasti naisia koskettavasta lähisuhdeväkivallasta tai raiskauksista.

"Äitien"

edistyksellinen eetteri

Brendan työpaikka, Mama FM, on Ugandan naistoimittajien yhdistyksen omistama radiokanava, jonka ohjelmat suunnataan erityisesti naisille. Vuonna 2001 perustettu Mama FM on norjalaisen RadioOrakelin jälkeen maailman toinen kokonaan naisten hallussa oleva radiokanava.

"Radiomme nimi viittaa paitsi kanavan omistajien ja toimijoiden sukupuoleen, myös siihen, että me radioaseman naiset olemme ikään kuin kaikkien ugandalaisten äitejä", Brenda selittää.

Mama FM:n tarkoituksena on parantaa yhteiskunnassa marginalisoitujen ihmisten asemaa ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kanava perustettiin helpottamaan syrjäytymiskierrettä, joka syntyy, kun köyhiltä, kouluttamattomilta ja erityisesti naisilta puuttuu perustietoa siitä, miten vaikuttaa omaan elämäänsä.

Ugandassa radio on tärkeä tiedotusväline, koska se tavoittaa myös lukutaidottomat. Sanomalehtien kirjoitettu tieto on lähinnä vain koulutetun vähemmistön saavutettavissa.

Suurin osa Mama FM:n ohjelmista esitetään lugandaksi, joka on puhutuin kieli Ugandassa. Ugandan virallinen kieli on englanti, jonka käyttöön liittyy poliittisesti arkoja kysymyksiä. Virallisen kielen lisäksi Ugandassa puhutaan lukuisia paikallisia kieliä.

"Eri heimot haluavat käyttää omia kieliään, ja siksi heillä on esimerkiksi omia lehtiä. Englannin käyttö tiedotusvälineissä tuntuu monista ongelmalliselta, koska se jatkaa osaltaan kolonialismin perinnettä. Oma äidinkieleni on luganda, mutta koulussa minun oli kaikkien ugandalaislasten tapaan pakko opiskella englanniksi jopa silloin, kun en vielä osannut sanaakaan englantia", Brenda muistelee.

Kaikkea ei

sanota ääneen

Elämä naistoimittajana Ugandassa ei ole helppoa, vaikka Brendan mukaan tilanne on koko ajan paranemassa. Media-ala on maassa hyvin miehinen, ja naistoimittajien on vaikea vakuuttaa työnantajia pätevyydestään. Ammattiin kouluttautuminenkin on hankalaa. Työskentely Mama FM:ssä tarjoaa naisille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää osaamistaan.

Kanava työllistää yhteensä noin 40 ihmistä, joista suurin osa on naisia. Palkkaa pystytään maksamaan vain muutamalle, ja Brenda on yksi näistä onnekkaista. Palkattujen työntekijöiden lisäksi Mama FM:llä työskentelee vapaaehtoisia ja harjoittelijoita.

Ugandassa monissa tiedotusvälineissä pomot saattavat vaatia naispuolisilta alaisiltaan seksiä, ja pelko töiden menettämisestä saa naiset joskus ryhtymään piinallisiin suhteisiin. Naistoimittajille ei myöskään välttämättä haluta maksaa riittävää palkkaa, koska Ugandassa yleisesti kuvitellaan, että miehet elättävät naisia - vaikka todellisuus voi olla päinvastainen.

Brenda ansaitsee vähän alle sata euroa kuussa. "Palkkani on pieni, mutta tulen juuri ja juuri toimeen ja pystyn elämään itsenäisesti."

Media-alalla työskentelevien naisten on oltava varuillaan myös sen suhteen mitä ja millaisista aiheista he puhuvat julkisesti. "Monia vahvoja vaikuttajanaisia ja naistoimittajia on vaiennettu pahoinpitelemällä ja raiskaamalla", Brenda huokaa.

Hän myöntää pelkäävänsä välillä ja esittelee vakavana arpea, jonka sai erään uutisjuttukeikan yhteydessä. "Mieleni tekisi sanoa radiossa ääneen monia asioita, mutta kun alan miettiä mahdollisia seurauksia, en välttämättä avaakaan suutani."

Toivoton Ugandan sananvapaustilanne ei kuitenkaan ole. Mama FM:n ohjelmissa käsitellään jatkuvasti aiheita, joista Ugandassa yleensä vaietaan. Yksi kanavan toiminta-ajatuksista on puhua ääneen siitä, mistä ei muuten puhuttaisi. Julkisen keskustelun kautta on tarkoitus vaikuttaa sekä kansaan että päättäjiin. Kulttuurisia tabuja ei rikota huvin vuoksi.

Esimerkiksi aidsin suhteen ihmiset ovat Brendan mielestä yhä liian tietämättömiä ja välinpitämättömiä, vaikka tilanne on parantunut huomattavasti sitten 1980-luvun, jolloin tauti räjähti Ugandassa valtaisaksi terveysongelmaksi. Myös Brendan äiti kuoli aidsiin.

"Naiset pelkäävät enemmän raskauksia kuin aidsia. Raskaus paljastuu nopeasti, mutta hiv-virusta voi kantaa pitkän aikaa tietämättään. Löytäessään uuden kumppanin ihmiset eivät käy testeissä."

Juuri vaikutusmahdollisuuksien vuoksi Brenda kokee työnsä mielekkääksi.

"Voin korjata ihmisten ennakkoluuloja ja vaikuttaa tavallisten naisten ajatteluun silloinkin, kun en pysty tapaamaan heitä kasvotusten. Kun puhun radiossa, ihmiset alkavat kysellä, kuka tämän äänen takana on. Minusta on tullut kuuluisa Ugandassa", Brenda nauraa.

Teksti: TERHI TOPPALA

Kuva: LAURI HANNUS

Brenda Namaganda esiintyy Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa Turussa 3.9.