Henkilö
25.09.2015

Appelsiini puolustautuu syytöksiltä

Teksti & Kuvat:
Wilhelmiina Palonen

Syyte: Appelsiini, kuorimisesi on aivan liian työlästä. Pian sinua ei syö enää kukaan.

Kun porkkanoita ja tomaatteja myydään jo kokonaan suuhun työnnettävässä napostelumuodossa, vaaditaan hedelmiltäkin käyttömukavuutta. Appelsiini on liian vanhanaikainen. Ennen kaikkea siinä on liikaa valkoisia, ei-miltään maistuvia osia. Sen lisäksi normaalista hedelmästä saa kuoret irti kuorimaveitsellä, mutta appelsiinista ei. Miten sinun nahkasi oikein on tarkoitus irrottaa?

Puolustus

“Muutaman tuhannen vuoden viljelykokemukseeni verrattuna jotkin Pirkan naposteluporkkanat eivät tunnu juuri missään. Sukupolvi toisensa jälkeen te ihmiset olette yhä löllösormisempia, mutta kuoriminen on oikeastaan tekniikkalaji. C-vitamiini-, kalsium- ja kaliumvarannoistani pääsee nauttimaan esimerkiksi seuraavilla tekniikoilla:

Repiminen. Aloita veitsellä kannan tuntumasta ja riko kuoren pinta. Sen jälkeen jatka käsin ja revi kuoret pois. Sopii kärsimättömille ja vielä joitakin käsivoimia omaaville.

Viiltely. Viillä pitkittäissuuntaisia viiltoja navasta kantaa kohti. Käy tasaisesti kaikki kylkeni lävitse. Irrota sen jälkeen kuoren palaset sektoreittain varovasti. Parhaimmillaan kuoren saa irrotettua kauniin kukkamaisessa muodossa.

Kannan poisto. Leikkaa kanta reippaasti pois. Möyhennä minua sen jälkeen käsillä. Sen jälkeen kuoret lähtevät helposti käsin tai veitsellä.

Lohkominen. Leikkaa minut vain suoraan lohkoihin. Hedelmäisen lihani voi sen jälkeen raastaa hampailla suoraan irti kuoresta. Voit katsoa mallia opiskelijaruokaloiden massapaloitteluista.

Pidä myös huolta, että ostat hyviä appelsiineja. Valitse kokoonsa nähden raskas hedelmä, jonka pinta on rypytön ja joka tuntuu puristettaessa joustavalta, mutta ei liian pehmeältä. 

Nesteeni ovat mitä makeinta nektariinia. Jos olet aivan toivoton pullasormi, niin osta edes purkki tuoremehua.”

Appelsiini Valencia

Etelä-Afrikka