Henkilö
25.01.2017

Avaruusfysiikkaa Arktiksella

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Emma Bland

Maailman pohjoisimmassa kaupungissa on piskuinen yliopistokeskus, jossa tutkitaan Arktista aluetta ja avaruutta.

Suunnilleen Norjan mannerviivan ja Pohjoisnavan puolivälissä sijaitsee Willem Barentsin vuonna 1596 löytämä arktinen saaristo. Kyseessä on Huippuvuoret – paikka, jossa on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä ja enemmän moottorikelkkoja kuin autoja.

Siellä, tarkemmin sanottuna 2 144 asukkaan Longyearbyenissä, toimii korkeatasoinen arktisen alueen tutkimukseen erikoistunut Huippuvuorten yliopistokeskus (UNIS).  Hieman määritelmästä riippuen kyseessä on maailman pohjoisin kaupunki.

Turkulainen Erkka Heino on ollut UNISissa syksystä alkaen tohtorikoulutettavana. Hän oli yliopistokeskuksessa vaihto-opiskelijana jo vuoden 2016 keväällä ja piti tutkimuslaitosta laadukkaana.

”Tutkijan näkökulmasta Huippuvuoret tarjoaa mahtavan mahdollisuuden tutkia arktista aluetta. Tämä on hieno paikka myös ainutlaatuisen luonnon takia, ja onhan 78. leveyspiirillä asuminen aika erikoista.”

Tällä hetkellä Huippuvuorilla on käynnissä lokakuun lopussa alkanut kaamos. Talven pitkällä pimeydellä on kääntöpuolensa: huhtikuun loppupuolella aurinko alkaa paistaa läpi yön.

”Yöttömän yön aikaan paksut verhot tai foliolla päällystetyt ikkunat ovat aika korvaamattomia hyvien unien saamiseksi. Jatkuvan pimeyden tai valon aikaan huomaa, että kehon käsitys kellonajasta tulee valoisuuden sijaan esimerkiksi työajasta tai auringon sijainnista.”

YLLÄTTÄVÄ KULTTUURITARJONTA

Yliopistokeskuksessa Heinon työ on osa Birkelandin avaruustutkimuskeskuksen koordinoimaa laajempaa tutkimusprojektia. Hänen työryhmänsä keskittyy napa-alueen keski- ja yläilmakehän ilmiöiden tutkimukseen.

”Itse tutkin auringon korkeaenergisten hiukkasten vaikutusta keski-ilmakehään.”

Orientaatiojakso Huippuvuorilla on hieman tavallisesta poikkeava. Kaikki UNISin kurssit sisältävät kenttätöitä, joten uudet opiskelijat saavat turvallisuuskoulutuksen opintojensa alussa.

”Se sisältää vuodenajasta riippuen tietoa ja käytännön harjoittelua esimerkiksi jäätiköllä liikkumisesta, lumivyöryistä, veneillä liikkumisesta, jääkarhuilta puolustautumisesta ja ensiavusta.”

Jääkarhuilta puolustautuminen keskittyy vaaratilanteiden välttämiseen, mutta sisältää myös koulutuksen kiväärin käyttöön ja ampumatestin. Periaate on kuitenkin, että ihminen väistää jääkarhua.

”Jos kohtaa jääkarhun, tilanteesta pyritään poistumaan tai säikäyttämään eläin karkuun esimerkiksi pitämällä ääntä tai käyttämällä valopistoolia.”

Heino on mieltynyt Longyearbyeniin, jota hän kuvailee ”ehkä maailman parhaiten varustelluksi parin tuhannen ihmisen kaupungiksi”.

Harrastusmahdollisuuksia on useita ja Huippuvuoret osaa toisinaan yllättää myös kulttuuritarjonnallaan. Viime keväänä Huippuvuorilla kävi suosittu brittiläinen stand up -koomikko Bill Bailey ja vuosittain järjestetään kaksi musiikkifestivaalia: Polar Jazz ja Polar Blues.

”Välillä tulee ikävä vaihtelevampaa ravintola- ja kulttuuritarjontaa, maisemaa, Turkua ja suomalaisia ystäviä, mutta olen viihtynyt täällä erittäin hyvin”, Heino kehuu

Lue lisää:

Tähtitieteilijä ratkoo avaruuden halki matkaavia salakoodeja

Tutkija Elina Lindforsin aarrejahdissa on löytynyt jo yksi kokonainen galaksi.