Henkilö
15.11.2012

Diplomaattinen substanssiosaaja

  • TYYn hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivisto sanoo olevansa johtajana konsensushakuinen, mutta tarpeen vaatiessa myös napakka.

TYYn hallitusta luotsaava Jukka Koivisto on romantikko, joka ratsastaa ja soittaa pianolla mieluusti Für Elisen.

TYYn hallituksen puheenjohtaja Jukka Koivisto, kosit TYYn 90-vuotisvuosijuhlassa tyttöystävääsi vapaa sana -puheenvuoron aikana kaikkien juhlavieraiden edessä. Oletko parantumaton romantikko?

Olen kyllä. Joku sanoikin minulle vuosijuhlassa, että olen palauttanut teollani uskon suomalaisten miesten romanttisuuteen.

Tavoittelet SYL:n hallituksen puheenjohtajan paikkaa. Mitä haasteita Suomen ylioppilaskuntien liitossa kohdataan vuonna 2013?

Nyt on käynnissä hallituskauden puolivälitarkastelu. Opiskelijoiden on oltava kärppinä erityisesti opintotuen indeksiin sitomisen suhteen. Ylipäätään opiskelijoiden on huolehdittava hyvien poliitikkosuhteiden luomisesta.

Tänä vuonna olet hoitanut 90-vuotiaan TYYn asioita. Mikä on ollut keskeisin ylioppilaspoliittinen aihe ylioppilaskunnassa kuluvan vuoden aikana?

Kyllä se on tänä vuonna ollut kunnallispolitiikka. TYYssä on pyritty tekemään vaalikampanjoinnista ja omista käytännöistä entistä vaikuttavampia. Nyt vaalien jälkeen tapaamme uusia valtuutettuja sekä TYYn että Ryhmä 30000:n kokoonpanoilla. Pyrimme ensi vuoden aikana keskittymään kaupunkisuhteiden vakiinnuttamiseen.

Sinua on kuvattu johtajana konsensushakuiseksi. Onko tämä vahvuutesi?

On totta, että olen pohjimmiltani erittäin konsensushakuinen. Toisaalta, kun tilanne kiristyy, osaan olla myös kontrolloiva ja tehdä nopeitakin ratkaisuja.

Olet kilpaillut esteratsastuksessa Suomen maajoukkueessa. Kerro paras ratsastusvinkkisi.

Tämä on helppo: kantapäät alas, harjasta kiinni ja silmät kiinni. Kaksi ensimmäistä ohjetta tukevat asennon vakautta ja kolmas auttaa siihen, että ratsastaja ei ala ennakoida. Hevosen liike pitää tuntea.

Puhut sujuvasti viittä kieltä. Mikset mennyt opiskelemaan kieliä vaan päädyit teekkariksi?

Kielet tukevat sosiaalista kanssakäymistä. Halusin kuitenkin osata substanssiltani jotain muuta ja käyttää kieliä substanssiosaamiseni välineenä. Pääaineeni on biotekniikka, ja luonnollinen urasuunta olisi lääketeollisuudessa tai kemianteollisuudessa. Toisaalta tämä ylioppilaskuntatoiminta saattaa johdattaa jonnekin muuallekin.

Osaat kirjoittaa hallitusti täytekynällä eli niin sanotulla fountain penilla. Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka hyödyllinen taito tämä on?

En tiedä, mistä tämä huhu on lähtöisin. Kävin ala-asteen saksankielisessä koulussa, missä kirjoittamaan opeteltiin täytekynällä. Siitä alkaa nyt olla 15 vuotta, kun viimeksi olen sellaisella kynällä kirjoittanut.

Soitat pianoa. Mikä on bravuurisi?

Olen käynyt pianotunneilla, mutta aktiivisoittaminen on jäänyt viime aikoina vähemmälle. Mieluisin kappale soittaa on Für Elise. Vielä kun jaksaisi hioa kuntoon sen kolmososan.

Et kuulu mihinkään puolueeseen. Mikä on keskeisin arvosi ylioppilaskunta-aktiivina?

Yhdellä arvolla vastaaminen on vaikeaa. Nostaisin kuitenkin oikeudenmukaisuuden. Se on kunnioitettava arvo, jonka päälle on hyvä rakentaa.

TEKSTI: LAURA MYLLYMÄKI

KUVA: KRISTIAN TERVO