Henkilö
18.04.2012

Edessä loistava tulevaisuus

  • Leena Jokinen työskentelee koulutuspäällikkönä Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän on ollut mukana luomassa verkossa toimivaa Get A Life -työelämäsimulaatiota. Hän uskoo mielikuvaohjauksen auttavaan voimaan.

Tulevaisuudentutkija Leena Jokinen uskoo, että sopiva määrä itsetuntemusta ja realismia kantavat pitkälle, kun opiskelija siirtyy työelämään.

Tulevaisuudentutkija Leena Jokinen, olet ollut mukana kehittämässä verkossa toimivaa Get A Life -simulaatiota. Mistä siinä oikein on kysymys?

Perusajatuksena on kokeilla simulaation kautta työelämää ja auttaa niin sanotun tulevaisuusajattelun lisäämisessä. Simulaation lähtöpisteenä on kysymys siitä, miten siirtymävaiheessa oleva opiskelija ajattelee omaa työuraansa. Simulaatio toimii avoimen lähdekoodin periaatteella, eli sen saa käyttöönsä kuka tahansa.

Miten kiinnostuit tulevaisuudentutkimuksesta ja mikä sai sinut kouluttautumaan alalle?

Ensimmäisen kosketuksen tulevaisuudentutkimukseen sain, kun menin vahingossa väärään luentosaliin. Piti mennä naistutkimukseen, mutta eksyinkin Tulevaisuuden tutkimuksen eli Tutu-seuran tilaisuuteen. Koulutussuunnittelijana tein aika paljon yhteistyötä tutulaisten kanssa. Siitä yhteistyöstä siirryin ensin sijaiseksi Tutu-keskuksen koulutushommiin ja jäin sitten sille tielle.

Minkälaisia vaikeuksia tämän päivän opiskelijat kohtaavat siirtyessään työelämään?

Opiskelijasta työelämän vaatimukset saattavat vaikuttaa kohtuuttomilta. Työnantajien odotukset ovat valtavia. Opinnoista pitää olla hyvä track record, pitää olla työkokemusta, paljon annettavaa sekä tietää valtavasti itsestään ja siitä, mitä haluaisi yrityksessä tehdä. Työantajat tuntuvat odottavan joulupukkia, mutta saavatkin tontun.

Miten opiskelija voisi helpottaa omaa työelämään siirtymistään?

Tietysti opiskelijan tulee kysyä itseltään, mitä elämältään haluaa. Tulisi myös olla perusluottamus itseensä ja siihen, että pärjää ja selviää. Oikeuksistaan on pidettävä kiinni ja muistettava, ettei voi kantaa vastuuta yhteiskunnan rakenteellisista asioista, kuten tämän hetken surkeasta työllistymistilanteesta. Sopiva määrää itsetuntemusta ja realismia kantavat pitkälle.

Mitä ajattelet suunnitelmista, joilla pyritään lyhentämään opiskeluaikaa ja nopeuttamaan opiskelijoiden valmistumista sekä työelämään siirtymistä?

Näen tämän ristiriitaisena asiana, sillä kaikkea ei voi saada samaan aikaan. Isot opiskelijaryhmät ja nopeasti sisään ja ulos -periaate eivät tuota pitkäaikaisesti laadukasta tulosta.

Yrittäjyys tuntuu olevan päivän sana. Ovatko kaikki tulevaisuudessa yrittäjiä?

Täytyy muistaa, että ihmiset ovat erilaisia. Vierastan ajatusta henkilöbrändistä. Mielestäni henkilöitä ei voi myydä. Tärkeintä on löytää se, mikä saa juuri sinut sykkimään, what makes you tick.

Millaisena näet koulutuksen merkityksen tulevaisuudessa?

Uskon, että oppiminen tavallaan karkaa ulos kouluista ja sitä tapahtuu joka puolella. Siitä tulee enemmän modulaarista, jolloin se voi vaihdella esimerkiksi ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kaikki eivät esimerkiksi jaksa istua vuosia paikallaan luokassa. Tämä malli on syrjivä ja oppimisen tulisikin tapahtua tasa-arvoisemmin.

Olet opiskellut myös suggestoterapeutiksi. Mihin suggestoterapia auttaa?

Suggestoterapia antaa loistavia välineitä tulevaisuusajattelun virittämiseen. Hypnoosi ja mielikuvaohjaus voivat olla avuksi monissa ihmisen kohtaamissa vaikeuksissa, kuten peloissa, kivuissa ja jännityksissä. Se voi myös kehittää suoritustasoa esimerkiksi urheilussa. Mielikuvaohjaus ei ole mitään temppuilua, se on vain yksinkertaisesti toinen puoli loogis-analyyttisen rinnalla.

Onko sinussa klassista idealisti-maailmanparantaja-vikaa?

Täytyy tunnustautua idealistiksi näinkin vanhalla iällä. Maailmanparannusvimma on kylläkin viime aikoina lieventynyt ja antanut tilaa myöntätuntoiselle ymmärrykselle. Mottoni on, että elämässä pitää olla hauskaa ja jännää ja että viimeiseen palloon asti kannattaa taistella.

Millainen on tulevaisuus?

Tulevaisuus on ajatuksia tulevista vaihtoehdoista, toiveista, uskomuksista sekä peloista. Tulevaisuus on sellainen, millaiseksi me sen teemme.

Simulaatio löytyy osoitteesta getalife.fi

TEKSTI: ESSI PYYKKÖ

KUVA: LAURI HANNUS