Henkilö
09.11.2011

Eksoottisen lihan nälkä

  • Tylkkäri haastoi sarjakuvapiirtäjä Hypénin maistamaan antilooppia.

Larppaava sarjakuvapiirtäjä Tuuli Hypén kokeilee Tylkkärin haastetehtävässä, miltä antilooppi maistuu. Samalla ehditään jutella muun muassa suomalaisesta sarjakuvasta.

TUULI HYPÉN piirtää kohtalaisen paljon syömiseen liittyviä sarjakuvia, sillä hänellä on usein nälkä. Hypèn määrittelee itsensä kaikkiruokaiseksi, tosin enemmän kasvis- kuin lihansyöjäksi.

"Tähän mennessä olen maistellut perinteisempien liharuokien ohella biisonia, sammakonreisiä ja jänistä", hän luettelee.

Tänään listalle lisätään antilooppi.

Texmex-ravintola Cantina Aztecan listoilta löytyy eksoottisempia liharuokia. Antiloopin lisäksi listalta voi tilata strutsia.

"Annoksessamme on hyppyantiloopin ulkofileetä, joka on marinoitu oluessa. Valmistaminen ei juuri poikkea muiden lihojen valmistamisesta. Maku on kuitenkin riistaisempi ja koostumus hiukan härän sisäfileemäinen", kuvailee ravintolan keittiöpäällikkö Jari Palmroth.

Hypénin Nanna-sarjakuvaa on voinut lukea Turun Sanomista, Helsingin Sanomista ja Ilta-Sanomista. Nannaa on saatavilla myös kahden albumillisen verran. Sarja kertoo cityketusta, joka soluttautuu kaupunkielämään ja omaksuu ihmismäisen hahmon. Silti ihmisissä ja kaupungissa riittää kummasteltavaa entiselle metsäneläimelle.

Tuuli on opiskellut kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa. Hän kirjoitti gradunsa digitaalisia pelejä koskevista moraalipaniikeista. Sarjakuvanpiirtäjä hänestä tuli kokeilun kautta.

"Osallistuin Sarjis 2009 -kilpailuun. Olin piirtänyt aina, joten päätin kokeilla myös sarjakuvaa. Sain kilpailussa kunniamaininnan ja vanhemmilta tekijöiltä taputteluja olalle."

Hypénin mielestä hänen oma piirtäjänkutsumuksensa on aivan jotain muuta kuin tulosvastuuta.

"Jos haluaisi työllistyä helpoiten piirtämällä, olisi varmempaa tuottaa vektorigrafiikkaa. Mutta minulle on tärkeämpää viihdyttää ja hauskuuttaa ihmisiä kuin saada palkka ja työtunnit täsmäämään."

SARJAKUVAT ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen markkina-alueella varsin marginaalinen bisnes. Sarjakuva on päätynyt lähinnä muiden myyntiartikkelien kylkituotteeksi. Vastikään Suomessa vieraillut ankkapiirtäjä Don Rosa avautui yhteistyöstään Disneyn ja eurooppalaisen kustantajansa Egmontin kanssa. Hän kertoi, ettei ollut rikastunut sarjakuvalla, eikä yhteistyö toiminut kustantajan tai jättiyhtiön kanssa.

Suomessa asiat ovat hiukan paremmin. Tuttu hokema kuuluu, että "suomalaisella sarjakuvalla menee lujaa". Hypén on osittain samaa mieltä.

"Koen, että pääsin sarjakuvaskeneen helposti sisälle ja julkaiseminenkin onnistui. Toinen asia on, ostetaanko sarjakuvia."

Sarjakuvia tekevät päivätyönä Suomessa vain harvat. Kärki tahkoaa tilipussia erityisesti oheistuotteista.

"Esimerkiksi Fingerporia piirtävä Pertti Jarla on päässyt siihen harvinaiseen pisteeseen, että hän saa jatkuvasti tarjouksia oheistuotteista aina Fingerpori-katiskoja myöten. Hänellä on varaa päättää, mihin haluaa lähteä mukaan."

ANTILOOPPIANNOS saapuu puheensorinan saatellessa pöytään.

"Kaverini on kokeillut tätä ja kertoi, että liha on kuivanlaista", Tuuli summaa ennakkoluulojaan.

Ensimmäinen pala livahtaa suuhun. Liha on ilmeisesti mediumia.

"Mureaa ja kosteaa. Ei ollenkaan jänteikästä ja sitkeää. Ei maistu antiloopin tuskanhiki läpi", hän makustelee.

Ruoka saa osakseen pelkästään positiivisia huomioita.

"Todennäköisesti poikkean tänne toistekin syömään samaa annosta!"

Teksti: HEINI KILPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS

NÄITÄ OLEN JO KOKEILLUT

Jehovan todistajien kokous

"Olin jutellut ovelleni tulleiden Jehovan todistajien kanssa jo hyvän aikaa muun muassa homoista, evoluutiosta ja dinosauruksista, kun sain kutsun heidän kokoukseensa. Ajattelin, että mikä jottei, voin käydä katsomassa. Kokouksessa minulle välittyi seurakunnasta hyvin tiivis vaikutelma. Mietin, ovatko nämä ihmiset keskenään näin onnellisia, vai onko tämä minua varten luotu esitys."

Larppaus pakolaisen roolissa

"Otin osaa Dublin 2 -larppiin Helsingin keskustassa. Larpin oli tarkoitus herätellä yleisöä Euroopan ihmisoikeuskysymyksissä. Meitä osallistui parinkymmenen hengen joukko. Erikoista larpissa oli, että larppasimme oikeiden henkilöiden kertomusten pohjalta. Itse esitin nuorta kurdinaista. Kokemus oli henkisesti rankka."

Kummitusjuttuja holveissa

"Vierailimme Edinburghin maanalaisissa holveissa. Kierroksella kerrottiin holvien historiasta ja kummitusjutuista. Meille annettiin sähkövirtoja mittaavia magneettilaitteita käteen, joita kunnon ghosthunteritkin käyttävät. Itse en nähnyt kummituksia. Se oli vähän sääli."