Henkilö
05.11.2007

Endstandin Janne Tamminen herättää ajatuksia

HARDOCEBÄNDI Endstand perustettiin keväällä 1996, jotta työttömillä nuorukaisilla olisi muutakin tekemistä kuin pelata nuorisotalolla biljardia ja Nintendoa. Syyskuussa ilmestynyt viides albumi Spark on pirteämpi kuin kaksi edellistä.
"Endstandin syvin olemus eli energia on saatu hyvin levylle. Bändi on erittäin tyytyväinen Sparkiin", summaa laulaja Janne
Tamminen ajatuksensa uutukaisesta.
Endstand on energisyytensä lisäksi tunnettu kantaaottavista lyriikoista. Välinpitämättömyys, oman tien löytäminen ja tasa-arvo ovat keskeisiä teemoja.
"Sanoitusten pitää tuntua jossain. On tarve päästää harmittavat asiat pihalle", Tamminen kertoo sanoitusten synnystä.

SPARKILLA
Tamminen palaa aiemmilla levyillä esiintyneeseen vanhempien vastuu -aiheeseen.
"Lapsena jouduin olemaan paljon yksin. Silloin se tuntui luonnolliselta, kun ei tiennyt, että asiat voisivat olla toisin. Käsittämätöntä että lapsia hankitaan välittämästä faktasta, että vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan 18 vuotta", kummastelee kahden lapsen isä ja kehottaa harkitsemaan monta kertaa perheen perustamista.
"On huomattavasti­ helpompi elää, kun keskittyy­ vain omaan elä­­mään ei­­kä­ kiinnitä huomiota, mitä ympärillä tapahtuu. Niin kauan kuin asiat ovat itsellään hyvin, ovat asiat ylipäätään hyvin. On sääli, että ei jakseta välittää kuin omasta navasta", Tamminen harmittelee.
Endstand kehottaa sanoituksissaan ajattelemaan omilla aivoillaan ja olemaan rohkeasti oma itsensä.
"Lähes päivittäin kuulee ja näkee tarinoita ihmisistä, jotka haluaisivat kovasti tehdä asioita, mutta eivät uskalla ottaa riskiä ja tehdä itseään onnellisiksi. Liikaa mietitään, mitä ympäristö ajattelee. Miksi ei uskalleta elää niin kuin halutaan?"
"Ihmiset elävät varsin eriarvoisessa asemassa. Toiset tienaavat käsittämättömiä summia rahaa tekemättä juuri mitään. Toiset tekevät työtä niska limassa ja saavat siitä nimellisen korvauksen, joka ei riitä mihinkään. Miehetkin ajatellaan naisia paremmiksi vain siksi, että miehet ovat fyysisesti naisia voimakkaampia… yleensä", Tamminen naurahtaa ja toteaa, että ei käsitä, miten ollaan tultu tilanteeseen, jossa miehiä pidetään parempina kuin naisia.

TAMMISEN mukaan hardcore ja punk ovat sisällyksettömämpiä kuin 10 vuotta sitten.
"Silloin ihmiset oikeasti jaksoivat välittää, mitä ympärillä tapahtuu, ja mitä laittoivat suuhunsa. Tuntuu, että hardcoresta on hävinnyt yksi tärkeä elementti eli sanoma, mikä synnytti vastareaktion. Otimme yhteyttä Oikeutta Eläimille -järjestöön ja pyysimme lentolehtisiä meidän keikoilla jaettavaksi. En ole suomalaisilla bändeillä nähnyt vastaavia lentolehtisiä niiden myyntipöydillä. En tiedä, miksi meillä ei ole aiemmin ollut, koska eläinten oikeudet, kasvissyönti ja veganismi ovat asioita, jotka ovat tärkeitä kaikille Endstandin jäsenille."

Sanna Läylönen