Henkilö
02.04.2009

Erään sivarin tarina

Aki Greus halusi vain suorittaa siviilipalveluksensa. Riitautettuaan työnantajansa väärinkäytöksen hänet tuomittiin vankeuteen 111 päiväksi siviilipalvelusrikkomuksesta. Tasavallan presidentti armahti hänet 27. maaliskuuta.
Aki Greus aloitti siviilipalveluksen Lapinjärven siviilipalvelusmiesten koulutuskeskuksessa keväällä 2005. Hän oli suunnitellut työ- ja opiskeluaikataulunsa palveluksensa mukaan. Palveluksen päättymisajankohta oli kevät 2006. Greusin palvelusaika ei kuitenkaan sujunut niin kuin piti.
"Ensimmäiset ongelmat ilmenivät kaksi kuukautta palvelukseni alkamisen jälkeen. Sivarikeskuksen henkilökunnan ja erityisesti silloisen johtajan Eero Soinion taholta tapahtui väärinkäytöksiä. Yksittäisinä väärinkäytökset olivat pieniä, mutta kasautuessaan ne muodostivat pitkän väärinkäytösten ketjun", Greus kertoo.

Heinäkuussa 2005 siviilipalvelukeskus keskeytti Greusin siviilipalveluksen. Juuri ennen siirtymistään Nummi-Pusulan kunnanjohtajaksi Soinio allekirjoitti lääkärin lausunnon, jota käytettiin perusteena Greusin kotiuttamiselle. Soinio ei ole lääkäri, joten lausunto oli epäpätevä. Joulukuussa 2005 Helsingin hallinto-oikeus totesikin, että viranomaisen taholta oli tapahtunut menettelyvirhe.
Pakkokotiutus aiheutti yhdeksän kuukauden tauon Greu­sin siviilipalveluksen suorittamiseen. Nämä yhdeksän kuukautta Greus vietti kotonaan odottaen pääsyään takaisin sivarikeskukselle jatkamaan palvelustaan. Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen sivarikeskus otti hänet takaisin palvelukseen maaliskuussa 2006.
"Halusin lopettaa palvelukseni keväällä 2006, kuten minun alunperin pitikin. Siviilipalveluskeskuksen mukaan yhdeksän kuukauden pakkokotiutus kuitenkin luokiteltiin lykkäyk­seksi. Jätin keskukselle kirjallisen kieltäytymisen palveluksesta", Greus jatkaa.

Kieltäytymisen jälkeen asiaa käsiteltiin Loviisan käräjäoikeudessa syksyllä 2007. Heinäkuussa 2008 hovioikeus totesi, että lykkäys annettiin väärin perustein. Samanaikaisesti hovioikeus ei nähnyt kuitenkaan syytä, miksi Greus ei voisi suorittaa palvelustaan loppuun siviilipalveluskeskuksella. Kieltäytymisen takia hänelle langetettiin 111 päivän ehdoton vankeusrangaistus siviilipalvelusrikkomuksesta. Hän ei saanut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.
"Menetin oikeusturvani. Mietin, mitä tekisin. Maanpako ei tullut kysymykseen, sillä elämäni on täällä. Aloitin nälkälakon päivää ennen tuomioni alkamista."

Greus oli nälkälakossa 32 päivää, kunnes hänen piti lopettaa.
"Jos olisin jatkanut nälkälakkoa, en olisi ollut hengissä armahdusanomukseni käsittelypäivänä. Protestointi tuomiotani vastaan jatkui muilla keinoin. Minä ja tukijoukkoni keskityimme mediakampanjointiin ja keräämään nimiä adressiin, jossa pyydettiin armahtamistani."
Greus ehti istua tuomiotaan toista kuukautta ennen tasavallan presidentin armahdusta, joka tuli odotettua nopeammin. Myös korkein oikeus puolsi vapautusta.
"Mahtavalta tuntui, ihmisten tuki ja apu oli tosi ihanaa. Ilman ihmisten laajaa tukea tämä ei olisi koskaan onnistunut. Tuntuu kuin olisi saanut oman ihmisarvon takaisin", Greus hymyilee.
Mitä seuraavaksi?
"Nyt elämä hymyilee ja jaksaa taas opiskella. Voin jatkaa puoli vuosikymmentä jäissä olleita suunnitelmia ja yrittää opiskella historian maisteriksi."
Greus on ollut ääriesimerkki siviilipalvelusmiesten kohtelusta.
"Sivarien oikeuksia ei kunnioiteta. Heitä potkitaan päähän systemaattisesti. Siviilipalvelus on rangaistusmuoto, sillä sivarit ovat pois armeijan kapasiteetista."

Teksti: Sanna Läylönen
Kuvitus: Antti Laakso

Turun ylioppilaslehti 7/2009 (3.4.)