Henkilö
15.02.2012

Häähullu feministi

  • ”Niin siinä käy, että menee naimisiin rakkaudesta, mutta huomaa olevansa keskellä ideologista kriisiä”, hääbloggari Sari Härkönen nauraa. Sari vei Tylkkärin vierailulle turkulaiseen hääliike Fiancéehen, josta hänen oma pukunsakin on tilattu. Kuvassa tosin jännityksen säilyttämiseksi eri mekko.

Mediatutkija ja kaappikauppislainen Sari Härkönen bloggaa häistään ja haaveilee

jonain päivänä elättävänsä itsensä hääsuunnittelulla.

Hääbloggari Sari Härkönen, valmistuit juuri filosofian maisteriksi mediatutkimuksen oppiaineesta. Analysoi, miksi häät ovat juuri nyt niin muodissa.

Se liittyy varmaan samaan asiaan kuin sisustus- ja muu lifestyle-buumi: ihmiset hakevat ympärilleen kauniita asioita. Toisaalta netti tarjoaa mahdollisuuden nähdä, miten häitä vietetään esimerkiksi rapakon takana. Tai ehkä ihmisillä vain on liikaa aikaa?

Ensi kesänä tanssitaan omia häitäsi. Minkä pelkäät menevän pieleen?

Tosiasia on, että jotain menee varmasti pieleen. Meidät vihitään ulkona, joten huonon sään sattuessa suunnitelmat menevät uusiksi. Laskeudun vihkipaikalle pitkiä portaita, joten näen myös painajaisia siitä kuinka kaadun. Tunnistan kyllä itseni morsianparodioista, mutta yritän olla pikemminkin zen-bride kuin bridezilla.

Olet yhtä aikaa feministi ja häähullu. Eikö avioliitto ole patriarkaalinen instituutio?

Olen miettinyt tätä tosi paljon. Niin siinä käy, että menee naimisiin rakkaudesta, mutta huomaa olevansa keskellä ideologista kriisiä! Ajattelen kuitenkin, että tärkeintä on, että minulla ja miehelläni on samat arvot. Avioliitto ei myöskään ole muuttumaton, vaan perinteistä voi tehdä itsensä näköisiä.

Kannatatko samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta?

Mielestäni kaikkien pitäisi olla lain edessä tasa-arvoisia. Kirkko on asia erikseen, se päättäköön itse suhtautumisestaan.

Kumpi teistä kosi?

Aina jos joku kysyy minulta, kuinka kosinta tapahtui, vastaan että Citymarketin käytävällä. Meille oli ollut jo pitkään selvää, että ensin ostamme talon, sitten menemme kihloihin ja sitten naimisiin. Päätös kihlojen ostamisesta tehtiin kauppareissulla. Ostimme sormukset seuraavana päivänä ja vaihdoimme niitä istuessamme autossa parkkihallissa.

Saattaako isäsi sinut "alttarille"?

Ei, tässä aion rikkoa perinteitä ja kävellä vihkipaikalle yksin.

Gradusi otsikko oliValkoinen morsian ja hirviöäiti ja tutkit siinä ruumiillisuuden representaatioita Lady Gagan musiikkivideoissa. Mitä olet oppinut Lady Gagalta?

Että ei kannata aina vetää ihan överiksi. Voisin sanoa myös, että asiat kannattaa tehdä omalla tavallaan, mutta olen sitä mieltä, ettei Lady Gaga tee asioita kokonaan uudella tavalla, vaan ainoastaan vetää edeltäjiensä teot ihan yli.

Jos saisit valita kenet tahansa elävän tai kuolleen muusikon, kenet tahtoisit häihisi keikalle?

Pohdin hetken Queeniä, mutta intiimi, humoristinen ja herkkä Samuli Putron keikka olisi kyllä enemmän meidän näköisemme. Putron lyriikat ovat kovasti meidän molempien sydäntä lähellä. Ajattelen, että Putron biiseihin kiteytyy sielukkaan suomalaisen miehen alaston olemus.

Kummilla oli paremmat häät, Victorialla ja Danielilla vai Williamilla ja Katella?

Nämä kuninkaalliset häät eivät juurikaan onnistuneet herättämään mielenkiintoani, enkä seurannut niitä televisiosta. Tässä kohtaa kahden ihmisen välisen rakkauden juhliminen muuttuu pikemminkin mediasirkukseksi ja joskus jopa alkuperäinen juhlanaihe tuntuu unohtuvan. Daniel ja Victoria taitavat kuitenkin vetää pisteet kotiin Danielin ihanalla puheella, joka ainakin näin ruudun toisella puolella sai aikaa pienen herkistymisen.

Taidat ajatella nykyisin aika paljon hääasioita. Huolestuttaako sinua, ettei häiden jälkeen enää ole elämää?

Disney-elokuvat opettivat meille, että "sitten he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka". Me ajattelimme selvittää, miten se oikein tehdään. Ja onneksi voin seurata verkossa muiden morsianten hääsuunnitelmien etenemistä.

Haluaisit olla hääsuunnittelija tai perustaa morsiusliikkeen. Mitä hyötyä humanistisesta tutkinnosta on yrittäjänä?

No, oikeastaan en ole ihan täysiverinen humanisti. Olen lukenut sivuaineen kauppakorkeakoulussa. Kun valmistuin viidessä ja puolessa vuodessa, kaverini kysyikin, olenko joku kaappikauppislainen.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: LAURI HANNUS

Sarin neuvoja hääsuunnitteluun voi lukea osoitteessa www.projektinahaat.fi.