Henkilö
28.10.2016

Ihana Hermanni

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Tämän maton hankinta oli iso juttu Hermanni Hyyryläisen somessa: ”Vihasin vanhaa mattoani. Kun vihdoin löysin sopivan Anttilan konkurssimyynnistä, porukka tuli pyytämään yhteiskuvaa minun ja maton kanssa.”

Hermanni Hyyryläinen pitää Youtubessa päiväkirjaa, joka ei ole aivan tavallinen: sitä seuraa 70 000 ihmistä. Siksi Turun yliopistossa suomen kieltä opiskeleva tubettaja ei voi videoillaan paljastaa, missä hän asuu.

Se hetki on jäänyt Hermanni Hyyryläisen, 23, mieleen.

Hyyryläinen on kävelemässä kohti Hansakorttelia Turun keskustassa, kun häntä pyydetään ensimmäisen kerran yhteiskuvaan. Se on oikeastaan kammottava kokemus.

”Ihmettelin, miksi minusta halutaan kuva, kumpi meistä ottaa sen ja mitä oikein tapahtuu. Se oli todella outoa. Soitin paniikissa kaverilleni Veronicalle, että tuleeko sinullekin tällaisia ja miten näistä tilanteista oikein selviää”, Hyyryläinen muistelee nauraen.

Tärisevin käsin soitettuun paniikkipuheluun ei vastaa kuka tahansa ystävä. Vertaistukea tarjoavan Veronican omalla mariieveronica-kanavalla on Youtubessa yli 178 000 tilaajaa. Sitä voi verrata Turun asukaslukuun, joka on tällä hetkellä noin 187 000.

Ellet ole huomannut, tubettajista on tullut nopeasti yhtä suosittuja kuin maan näkyvimmistä poptähdistä.

Fanit omistautuvat

Valtavaa seuraajamäärää ei oikeastaan edes hahmota ennen kuin faneja näkee omin silmin. Niin tapahtuu meet & greet -kohtaamisissa, joissa seuraajat pääsevät juttelemaan ja ottamaan yhteiskuvia suosikkitubettajistaan sopivan isoissa julkisissa tiloissa.

Sellaisia voivat olla esimerkiksi kauppakeskukset, huvipuistot tai urheilustadionit.  

Hartwall Arenalla järjestetään vuosittain tubettajien oma festivaali Tubecon, jonka 10 000 lippua myytiin viime vuonna hyvissä ajoin loppuun. Tänä vuonna kaksipäiväiseksi kasvaneessa tapahtumassa oli peräti 18 000 vierailijaa.

Hyyryläinen on osallistunut Tubeconiin nyt kahdesti.

”Se on siisti kokemus. Hartwallissa on niin pitkiä jonoja, ettei niiden päätä näy. Tuntuu aina oudolta, miten pitkään ihmiset jaksavat jonottaa nähdäkseen meitä.”

Fanien kohtaamiseen on saanut tottua. Kun Hyyryläinen järkyttyi ensimmäisestä yhteiskuvapyynnöstä, Hermanni-kanavalla oli Youtubessa noin tuhat seuraajaa. Pian heitä on yli 70 000 ja kaduilla pysäyttely jo osa arkea. Se on pakottanut Hyyryläisen ajattelemaan ulkona liikkumista uudella tavalla.

”Joku tulee aina juttelemaan, jos menen kauppaan. Siihen kuitenkin suhtautuu nykyään eri tavalla kuin ennen. Kaupungilla minulla on tavallaan työmoodi koko ajan päällä.”
Myös videoita kuvatessa joutuu miettimään tarkkaan, mitä tietoja itsestään antaa.

”En voi esimerkiksi kuvata ihan kodin lähellä, ettei kukaan saa tietää, missä tarkalleen asun.”
Tubettaminen hämärtää yksityisen ja julkisen perinteisiä rajoja. Se on tuonut joillekin myös ei-toivottua huomiota.

”Tiedän tubettajia, joiden ovelle tulee melkein päivittäin porukkaa, eivätkä seuraajat lopeta. Olen tyytyväinen, että olen itse säästynyt siltä.”

"Oot maailman ihanin!"

Pääasiassa tubetus on kuitenkin avannut uusia ovia eikä sulkenut niitä.

Videobloggaus on vienyt Hyyryläisen festivaalilavoille, kauppakeskuksiin fanilauman keskelle ja yritysten somekampanjoiden vetonaulaksi.

Se on antanut tärkeitä ystäviä, mieluisan työn sekä rohkaissut ujoa Hyyryläistä ilmaisemaan itseään vapautuneemmin ja suuremmalla itseluottamuksella. Hänestä on tullut se Hermanni, jonka hänen seuraajansa nykyisin tuntevat.

”En ole ikinä halunnut lähteä lavoille pyörimään, mutta jotenkin vain päädyin tällaiseen juttuun. Olen saanut ylittää itseni monessa asiassa ja ollut todella usein epämukavuusalueellani.”

Kaikki alkoi oikeastaan vahingossa. Aiemmin blogia kirjoittanut Hyyryläinen julkaisi ensimmäisen videonsa elokuussa 2014. Videolla esiintyminen tuntui karmaisevalta, kameran edessä jännitti ja editoiminen oli työlästä. Oikeastaan kaikki videoihin liittyvä oli hankalaa.

Se oli kokeilu, jonka piti jäädä ainoaksi. Toisin kävi.

”Ensimmäisestä videosta pidettiin todella paljon. Blogini lukijat olivat innoissaan, että näkivät minut videolla. Sitten tein muutaman lisää ja jäin koukkuun.”

Koukkuun ovat jääneet myös seuraajat. Hermannin uudet videot keräävät nopeasti satoja kommentteja, joissa häntä kiitellään vuolaasti piristämisestä, avoimuudesta ja tietenkin ihanuudesta. Se on viittaus Hermannin Instagram-tunnukseen @ihanahermanni.

”Ihana ihana video sai mut hyvälle tuulelle!”
”Hermanni rakas! Oot maailman ihanin ihminen!!!!!”
”Miult ny itku pääs ku sie itkit.”

Yksi kommentoi, että yläkoulussa on rankkaa, toisella on takana vaikea parisuhde. Hermannille uskoudutaan, koska hänkin on avoin seuraajilleen. Lohtua haetaan ja saadaan jaetuista kokemuksista.

”Vertaistukea saa paljon. Aina ajattelee olevansa yksin jonkun asian kanssa, mutta sitten tulee 500 kommenttia, että ’mulla on sama juttu’.”
Kameralle esiintyminen ei enää pelota, se jopa rohkaisee.

”Kamera on väline itseilmaisuun. Olen ollut kaveriporukassakin aina aika ujo ja hiljainen. Kun pääsee puhumaan kameralle, saa oman äänensä kuuluviin. Ehkä siinä on yksi syy, miksi teen videoita.”

Tuottoa tubettajista

Tubettajista eivät ole kiinnostuneita ainoastaan fanit. Ilmiön suosio houkuttelee alalle myös mainostajia, yrityksiä – ja tietysti rahaa.

Hyyryläisen työnantaja on Suomen ensimmäinen Youtube-verkosto Töttöröö Network, joka toimii tubettajien ja yritysten välissä eri tehtävissä: promoottorina, mainosmyyjänä ja ohjelmatoimistona.  

”Yhteydenottoja tulee paljon, mutta aika harvaan lähdetään mukaan. Olen tarkka siitä, etten edustaa mitään, mihin en usko. Seuraajani tuntevat minut niin hyvin, että en edes pystyisi siihen.”

Yhtälö on looginen. Väärän tuotteen mainostaminen ärsyttäisi häntä itseään ja faneja sekä asettaisi samalla yrityksen ikävään valoon. Osapuolten täytyy pystyä luottamaan toisiinsa.

Kysyn Töttöröön vastaavalta tuottajalta Sanna Rousilta selitystä Hermannin suosioon. Hän jos kuka tietää, sillä Rousin työ on markkinoida tubettajia.

”Hän on samaistuttava ja sympaattinen hahmo. Hermannin vahvuuksia ovat mielestäni hänen hurmaava persoonansa ja huumorintajunsa. Hän on erityisen taitava myös kielelliseltä ilmaisultaan”, Rousi vastaa.

Kieleen ja murteisiin liittyvät videot kuuluvat suomen kieltä opiskelevan Hyyryläisen suosituimpiin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Hyyryläinen on päätynyt mutkan kautta opetustyöhön, vaikka ei ole missään vaiheessa aikonut kielenopettajaksi.

”Saan oppilailta päivittäin snäppejä, että ’omg, katotaan sua meidän tunnilla’. Toinen murrevideoistani on jo osa ysiluokkalaisten verkkomateriaalia.”

Päästyäni kotiin huomaan, että Hermanni on ladannut tililleen uuden videon. Siinä hän kertoo haastattelusta ja iloitsee, ettei enää jännitä toimittajien tapaamista yhtä paljon kuin aiemmin.
Viesti seuraajille on selkeä: kaikki menee hyvin, kun on oma itsensä eikä ota asioita liian vakavasti.

”Ei kaiken tarvii olla niin justiinsa, koska ei kukaan oo niin justiinsa”, Hermanni sanoo ja hymyilee kameralle.

Hermanni Hyyryläinen

Tubettaja ja suomen kielen opiskelija Turun yliopistossa

Mikä innostaa?
”Tylsyys on suurin inspiraationi.”

Mikä ärsyttää?
”Puhelimen akku. Se on aina loppu.”

Missä viihdyt?
”Oma sänky on paras.”

 

Lue lisää:

Youtube-taivaan tähtöset

Television aika on ohi: Youtube-sukupolvi on tarttunut kameraan ja kaapannut tuotannon omiin käsiinsä. Muovaavatko nykivät nettivideot maailmasta ADHD-puuroa, jossa kukaan ei enää keskity mihinkään?  Kävimme TubeConissa ja otimme selvää. (9/2014)