Henkilö
28.09.2011

Jättipottia metsästämässä

  • , BB-Aso pohtii.
    ”Voisi tähän tullakin riippuvuus. On hauskaa kuulla ääni ja nähdä sitten oman numeronsa vilkkuvan ruudussa&quot

Tylkkäri haastoi BB- Aso Alanson bingoamaan. Haisemaan pantiin neljän päivän opiskelijalounasrahat ja pelin ohessa ehdittiin kritisoida Big Brotherin nykymenoa.

Kun sininen seteli muuttuu bingopoleteiksi ja yhdeksi kymmenen euron seteliksi, tekisi mieli toppuutella. Eurollahan saisi jo yhden pelin.

"Älä huoli. Ehkä mä voitan sulle jotain. Mä oon tottunut voittamaan", hymyilee Aso Alanso, 27, Big Brother -voittaja vuodelta 2009.

Porukka ympärillä naurahtaa. Aso on kuitenkin tässä lajissa aloittelija. Omien sanojensa mukaan hän ei ole edes kiinnostunut uhkapelaamisesta. Hän lottoaakin vain hyvin satunnaisesti.

"Jos ollaan matkassa ja kaveri ottaa rivin lottoa, voin ottaa itsekin. Mutta muuten se on turhaa. Voiton todennäköisyys on niin pieni."

Entäs bingossa sitten? Se selviää varmasti pian.

Olemme Finnbingossa, Turun tällä hetkellä ainoassa bingohallissa. Tupa on noin puolillaan. Sukupuolijakauma on melko tasainen. Nuorimmat pelaajat ovat tällä kertaa noin 30-vuotiaita. Erityisen mielenkiintoista on, että tupakoitsijoita varten on rakennettu tupakkakoppi – pelikoneilla varustettuna, tietysti.

"Näyttää asialliselta. Olisi varmasti rauhallinen paikka krapulapäivänä", Aso pohtii.

Toden totta on rauhallista. Asiakkaat ovat keskittyneitä omiin peleihinsä. Salissa ei kuulu muuta kuin bingoemännän numeroita lateleva ääni. Tuntuu rikolliselta puhua sen päälle.

Yhtä rikollista olisi luulla peliä helpoksi. Bingotyöntekijä Sanna Impivaara kertaa säännöt niin nopeasti, että perässä pysyminen vaatii hurjaa tarkkaavaisuutta. Pystyrivi, vaakarivi, toinen rivi, kolmas rivi, miten se nyt olikaan? Onneksi selviää, että jos oma rivi voittaa, punainen valo syttyy bingopömpelin päälle.

"Tämä on aivan erilainen asiakaspalvelutyö kuin mikään muu", 19 vuotta bingotyötä tehnyt Impivaara kertoo.

"Kaupan kassalla näkee ihmisiä vain lyhyesti. Täällä näkee samoja tyyppejä vuodesta toiseen. Samalla päästään vaihtamaan ilot ja surut."

Bingoa on mahdollista pelata myös vanhanaikaisesti bingolipulla, johon huudetut numerot merkitään kynällä. Aloittelijoille suositellaan kuitenkin konevaihtoehtoa. Koneella pelaaminen on niin leppoisaa, että pelatessa ehtii vaihtamaan kuulumisia vierustoverin kanssa.

Mitä kuuluu, Aso?

"Hyvää kuuluu. Olen töissä DNA:n asiantuntijana. Hoidan siis myyntiä ja puhelimen huoltoa ja sellaista."

Toisinaan Big Brother -koneisto vieläkin työllistää entistä voittajaa. On tiettyjä perusasioita, joita pitää hoitaa. Tämänkin takia Alanso katsoo Big Brotheria ja pitää itseään ajan tasalla talon tapahtumista.

"Olen menossa pian BB Extraan vieraaksi. Siellä kysytään omaa suosikkia ja tällaista."

Onko sinulla suosikkia?

"Niitä on kaksi. Sebastian ja Salar. En tunne Salaria, vaikka hänkin on Turusta ja juuremme ovat samasta maasta."

Tulevalta kaudelta hän toivoo enemmän actionia ja tarinaa.

"Ei siinä ole mitään järkeä, että tällä hetkellä neljä ihmistä nyhvää jossain nurkassa, kun talossa on kaksi pariskuntaa. On kivempi katsoa, jos jotain tapahtuu. Talon asukkailla ei ole lisäksi vielä ollut fyysisiä viikkotehtäviä. Ihminen menee tuolla ihan hajalle, jos ei saa jotain aktiivista tekemistä."

Kone nielee viimeisen poletin. Punainen valo ei ole kertaakaan vilkkunut, eikä voittoa ole tullut.

Sitten kaikki tapahtuu aivan yllättäen. Ylimmän ruudukon yksi rivi tulee täyteen ja punainen valo syttyy palamaan.

Pian myös toinen rivi täyttyy ja punainen valo syttyy uudestaan! Voittoa on tullut juuri 16 pistettä eli 16 euroa.

Impivaara tuo kahdeksan kahden pisteen arvoista seteliä, jotka on lähtiessä mahdollista vaihtaa isojen kauppaketjujen arvokortteihin. Jaossa ei ole enää joulukinkkuja ja Kanarian-matkoja, kuten joskus ennen vanhaan.

"Mä voisin jäädä istumaan tänne. Aina kun mulla olisi tylsää, tulisin tänne. Sitten kun joku soittaisi, että missä mä olen, mä vastaisin että bingossa."

Voisiko tähän jäädä koukkuun?

"Voisi tähän tullakin riippuvuus. On hauskaa kuulla ääni ja nähdä sitten oman numeronsa vilkkuvan ruudussa."

NÄITÄ OLEN JO KOKEILLUT

Automatka Milanoon

"Ajoin yksin autolla Tukholmasta Milanoon enoni luo. Tanskan, Saksan ja Itävallan läpi ajamiseen meni 32 tuntia. Pysähdyin ainoastaan tankkaamaan. Hereillä oloa varten ostin laivalta 16 Red Bullia."

Sushi

"Tämä oli hurja, sillä laitoin ruokaan liikaa sitä vihreää juttua (wasabia). Oli tosi tulista ja jouduin juoksemaan vessaan pesemään suuta."

Levi

"Vierailin edellisvuonna Lapissa. Maisemat eivät näytä yhtään Suomelta. Oli todella kaunista. Samalla reissulla myös laskettelin kännissä. Alas tullessa olo oli kuin olisi ollut helikopterissa."

Teksti: HEINI KILPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS