Henkilö
01.09.2011

Kiken yöpöytäprojekti

  • Kike Elomaalla on neljä kuukautta aikaa selvitä tehtävästään.

Tylkkäri haastoi kulttuuriministeriydestä haaveilleen Kike Elomaan lukemaan Sinuhe Egyptiläisen. Jouluun mennessä selvinnee, onko ihmisen elämässä mitään järkeä ja kuka on Nefernefernefer.

Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa (ps) rientää Turun kaupunginkirjastolle kännykkä korvallaan. Matkalla Maskusta Turun keskustaan on ehtinyt tulla viisi puhelua. Haastattelun ajaksi on pakko sulkea molemmat kännykät.

"Pahoinvointi on tällä hetkellä suurta maassamme", hän summaa.

Yksi puheluista on tullut äänestäjältä, jonka omainen elää vaikeita aikoja. Pian avunsaanti voi olla myöhäistä, Elomaa pohtii.

Ihmiselämän takapakkeja puntaroi myös Mika Waltari tunnetuimmassa teoksessaan Sinuhe Egyptiläinen (1945). Tylkkäri haastaa Kiken lukemaan klassikkoromaanin kannesta kanteen jouluun mennessä.

Teos on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle, ja se on näin ollen yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista kirjoista. Romaanin teemat käsittelevät muun muassa idealismin ja realismin välistä suhdetta. Samalla Sinuhe on laajasti yhteiskunnallisia rakenteita hahmottava teos, vaikka se sijoittuukin muinaiseen Egyptiin toistatuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua.

"Jos se koskettaa eri yhteiskuntaluokkia, voin sanoa jo nyt, että saatan pitää tästä teoksesta", Elomaa ilahtuu.

Niteessä on kaikkiaan 779 sivua. Onnistuuko tiiliskiven ahmiminen kiireiseltä poliitikolta? Elomaalla riittää työnsarkaa muun muassa sivistysvaliokunnassa.

"Haaste tuntuu ihan hyvältä. Otan silloin tällöin puoli tuntia aikaa kirjan lukemiseen. Joudun töissä lukemaan todella paljon tekstiä, joten tämä on varmasti hyvää vastapainoa. Kyllä kaikesta selviää, kun haluaa", hän naurahtaa.

Elomaa kertoo olleensa kirjojen suurkuluttaja ennen lukioaikojaan. Lukiossa urheilu ja muut harrastukset alkoivat viedä niin paljon aikaa, että kirjat jäivät. Nykyään lukeminen on satunnaisempaa ja häntä kiinnostaa enemmän fakta kuin fiktio.

Myös Waltari ja Sinuhe ovat Kikelle yleistiedon tasolla tuttuja.

"Waltari oli kuuluisa kirjailija omana aikanaan. Sinuhe Egyptiläisestä tehtiin myös amerikkalainen elokuva, mikä kertoo siitä, että teos on noteerattu yleisesti vahvaksi. On hienoa, että näin pienen kansan keskuudesta löytyy jotain hienoa. Waltari on tehnyt valtavan pohjatyön niillä teknisillä välineillä, joita siihen aikaan oli käytössä."

Tunnetun myytin mukaan Waltari kirjoitti bestsellerinsä vierailematta koskaan Egyptissä. Kirjoittajaa on kuitenkin kiitelty faktojen tarkkuudesta.

"Olen miettinyt usein sitä paloa, mikä saa ihmisen etsimään uutta. Sen on täytynyt olla noina aikoina kova, oli kyse sitten seikkailunjanosta tai jostain muusta. Mannerheimkin ratsasti ympäri maailmaa."

Kansanedustajan omasta suvustakin löytyy siirtolaisia.

"Oma isoäitini muutti Yhdysvaltoihin 17-vuotiaana. Hän meinasi lähteä Titanicin matkassa, mutta lähti onneksi myöhäisemmällä aluksella. Mieti, kuinka pitkään laivamatkat ovat siihen aikaan kestäneet! Kyllä ne ihmiset, jotka ovat tuolloin matkustaneet, ovat olleet rohkeita."

Mutta nyt Kiken on lähdettävä seikkailuun kohti itselleen vierasta maailmaa. Matka Sinuhen Egyptiin käy lainausautomaatin kautta. Viimeisimmästä kirjastoreissusta on kuitenkin kulunut jo aikaa.

"Miten tämä toimii?" Elomaa ihmettelee lainausautomaattia. Hän on viimeksi lainannut kirjan tiskin takana istuvalta virkailijalta.

Pienen opettelun jälkeen automaattiasiointikin onnistuu näppärästi ja kirja odottaa lukemistaan.

"Kauhean moni ei ole varmaan lukenut tätä", hän sanoo tunnustellen keltaisen järkäleen painoa.

Siinä Kike lienee oikeassa. Kirjan lukemattomuuden on haastatteluhetkellä myöntänyt sekä valokuvaaja että kirjastovirkailija. Ja mitä tulee toimittajaan itseensä, ei ole hänkään päässyt ihan takakanteen asti.

Joulukuussa nähdään, mitä eväitä Waltari on antanut Kike Elomaalle kansanedustajan työhön.

NÄITÄ OLEN JO KOKEILLUT

Musikaalitähteys

"Viime kesänä osallistuin musikaalin tekoon Samppalinnan kesäteatterin Blondi-musikaalissa. Olen aikaisemmin ollut oman itseni herra ja selvittänyt omat asiani itsenäisesti. Nyt oli mahtavaa olla ohjattavissa. Meitä oli iso näyttelijäporukka ja yhteisöllinen henki."

Ratsastaminen

"Osallistuin Tallitähdet -ohjelmaan, jossa tuli opetella hyväksi ratsastajaksi kuudessa viikossa. Kuvauksissa tapahtui monia loukkaantumisia. Kyllähän isot eläimet ja oma epävarmuus jännittivät."

Politiikka

"Olen istunut paneeleissa huippupoliitikkojen kanssa ja joutunut toimittajien kyselyjen ristituleen. Näissä tilanteissa koetellaan, osaako kansanedustaja asiansa. Itseäni auttaa pitkä elämänkokemus."

Teksti: HEINI KILPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS