Henkilö
26.10.2011

Mitä kuuluu Marja-Liisa?

  • ”Miehuus, moraali ja politiikka ovat assosioituneet voimakkaasti miesten sydänsairauksien kanssa. Naisilla assosioituvat puolestaan suru, ero ja menetys”, kertoo professori Marja-Liisa Honkasalo.

Professori Marja-Liisa Honkasalo työskentelee ainutlaatuisessa pestissä ja antaa noottia suomalaiselle yliopisto-opetukselle.

Marja-Liisa Honkasalo, sinut nimitettiin keväällä Turun yliopiston kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen professoriksi. Kuinka monelle on Suomessa myönnetty sama virka?

Ei itse asiassa yhdellekään. (Naurua).

Entä maailmassa?

Niin laajasti kuin se on täällä määriteltynä, niin todella harvalle. Briteissä on muutama samantyyppinen virka, mutta tämä on tietyllä tavalla niitäkin laajempi.

Oletko tavannut kollegojasi?

En, mutta olen kyllä lukenut heidän juttujaan.

Sinulla on tiiviit yhteydet ainakin neljään tiedekuntaan. Missä niistä viihdyt parhaiten?

HiKuTa:ssa, missä huoneeni on, viihdyn intellektuaalisesti parhaiten. Siellä intressini kohtaavat muiden tutkijoiden kanssa.

Olet toiminut professorina Linköpingissä. Vertaa Suomen ja Ruotsin yliopistotutkimusta.

Olin Linköpingissä vuodesta 2006 ja Turkuun tulin vasta viime keväänä. Ruotsissa on paljon enemmän tutkimusrahoitussatsausta uusiin kysymyksiin, mutta tutkimus jää yleensä pinnalliseksi. Suomessa mennään usein pienemmällä rahoituksella syvemmälle.

Olet työskennellyt myös Harvardissa. Onko se maailman paras yliopisto?

Silloin kun työskentelin siellä, meillä ei ollut vielä nykyaikaista maailman parhaat yliopistot -tyyppistä listausta, mutta on se kyllä hirveän hyvä yliopisto. Siellä näki, miten opettajat satsasivat opetukseensa ja miten paljon he yhdessä jatko-opiskelijoidensa kanssa tekivät. Suomessa ajatellaan, että kirjeopistoilla ja verkkokursseilla saadaan hyviä tutkijoita. Se ei mene niin.

Professuurisi on kaupungin lahjoitus. Miten se näkyy työssäsi?

Olen laittanut oman työni kiinteäksi osaksi kaupungin tutkimusohjelmaa. Meneillään on monikulttuurisuutta ja terveyttä tutkiva hanke, jota haluaisin kehittää. Haluaisin, että siitä tulisi hyödynnettäviä tuloksia maahanmuuttajien kanssa tehtävässä työssä. Otan vakavasti "kulttuuri tekee hyvää" -sloganin.

Miten kulttuuripääkaupunkihanke edistää turkulaisten terveyttä?

Se edistää ennen kaikkea yhteisöllisyyttä, esimerkiksi yhteisötaiteen kautta. Ymmärretään, että kulttuuri on muutakin kuin korkeakulttuuria ja kuluttamista.

Kerro lyhyesti ja yksinkertaisesti Reikä sydämessä -kirjastasi.

Käänsin Pohjois-Karjala-projektin toisin päin ja tutkin mitä ihmisillä on itsellään sanottavana omista sydämistään.

Millaisia tuloksia sait?

Miehuus, moraali ja politiikka ovat assosioituneet voimakkaasti miesten sydänsairauksien kanssa. Naisilla assosioituvat puolestaan suru, ero ja menetys.

Mitä Pohjois-Karjala-projekti merkitsee sinulle?

Minusta se oli ennen kaikkea huikaiseva yritys modernisoida pohjoiskarjalainen mies.

Miten kulttuuri vaikuttaa ihmisen tapaan sairastaa?

Luova ilmaisu ja hyvinvointi ovat tekemisissä toistensa kanssa. Ne, jotka löytävät itseilmaisumuotoja, voivat yksinkertaisesti paremmin. Työssäni tähän on kaksi tulokulmaa. Millä tavalla sairauden kokemus ja ilmaisu on kulttuurista ja miten taiteellinen ilmaisu ja kulttuurituotteiden käyttäminen vaikuttaa sairauksiin. Jälkimmäinen on aihe, josta puhutaan paljon, mutta jonka mekanismeja ei ole tutkittu. Se tutkimus odottaa tekijöitään.

Oletko itse ajatellut ryhtyä tutkimaan kyseistä aihetta?

Itse asiassa olen.

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS