Henkilö
29.11.2017

Mr. Kampus – Juha Ahlgren vaihtoi glamourelämän luentosaleihin

Teksti:
Antti-Jussi Vesa
Kuvat:
Sofia Malinen
  • Porissa Juha Ahlgren tunnetaan yhä hyvin. Kaupungilla kulkiessaan hän saa jatkuvasti vastailla ihmisten tervehdyksiin.

Juha Ahlgren oli 1990-luvulla superjulkkis, joka kiersi Suomea mallina, laulajana ja juontajana. Mitä hänelle kuuluu nyt?

Nahkabuutsien kopina täyttää Porin yliopistokeskuksen aulan, kun Juha Ahlgren astelee tapaamispaikallemme iltaan hiljentyneellä kampuksella. Tämä oman tiensä kulkija olisi tosin helppo tunnistaa myös ruuhka-aikaan – paitsi 70-luvun tyyliin koroilla varustetuista buutseista, myös liehuvasta hiustyylistä ja keskivertosalikävijää leveämmästä hartialinjasta.

Juha Ahlgren tunnetaan monesta asiasta, mutta luultavasti parhaiten komeudestaan.

Urapolku alkoi Köyliön legendaariselta Lallintalolta, kun Ahlgren osui samoihin juhliin mediamoguli Jyrki Hämäläisen kanssa vuonna 1986. Suosikin päätoimittajana tunnettu Hämäläinen bongasi raamikkaan nuorukaisen väkijoukosta ja buukkasi parikymppisen miehen Mr. Young Finland -kilpailuun. 

Tuosta hetkestä sai alkunsa Suomen mittapuulla poikkeuksellinen mallikilpa-ura. Lukuisat tittelit Mr. Kuusankoskesta Mr. Vaasa-Lineen huipentuivat, kun Ahlgren voitti Mr. Finland -kilpailun vuonna 1991. 

Samoihin vuosiin osunut kasinotalouden romahdus ei juuri Ahlgrenin glamourin täyteisessä elämässä näkynyt. Hän teki kaikkea, mistä nuori mies saattoi unelmoida: kiersi Suomea milloin mallina ja laulajana, milloin juontajana tai tv-kilpailijana. 

Nykyinen Mr. Finland -kilpailun järjestäjä Timo Salmesmaa onkin tituleerannut Ahlgrenia menestyneimmäksi Mr. Finland -voittajaksi. Eikä ihme, sillä vaateteollisuuden ja messubisneksen nousuaikoina Ahlgrenilla saattoi olla kolmekin keikkaa päivässä (Me Naiset 21.9.2017).

Ahlgren oli yhä superjulkkis, kun hän vuonna 1997 päätti muuttaa takaisin Poriin viettämään aikaisempaa hiljaisempaa eloa. Rinnalle löytyi vaimo, jonka kanssa Ahlgren asettui lapsuudenkotiinsa Isojoenrannalle ja sai kaksi lasta.

Ahlgren hakeutui opiskelemaan Porin yliopistokeskuksen nykyiselle kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselle, josta hän valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi vuonna 2009. Sen jälkeen opinnot jäivät tauolle. Ahlgrenin avioliitto oli päättynyt ja hän halusi keskittyä viettämään aikaa lastensa kanssa.

Usko pitää pään kasassa

Kilpa- ja malliuran, viihdejulkisuuden, isyyden, opiskelun ja kaiken muuna ohella Ahlgren on luonut uraa muusikkona, laulajana ja lauluntekijänä sekä näyttelijänä. Voisi kuvitella, että kokemukset olisivat sekoittaneet pään, mutta Juha Ahlgren on välttynyt viihdejulkisuuden pahimmilta lieveilmiöiltä. Ehkä syynä on Ahlgrenin kristillinen vakaumus ja suhde alkoholiin.

”Hengellisyys on ollut mulle aina henkilökohtaisesti tärkeä juttu”, Ahlgren kertoo hiljaisella äänellä ja osoittaa kaulassaan roikkuvaa suurta ristiä. Hän ei tee uskostaan numeroa ja viihtyy edelleen silloin tällöin yöelämässä.

”Siinä, missä muut juovat olutta, minä juon kahvia tai kaakaota.”

Terveellisten elämäntapojen lisäksi geneettiset lahjat ovat avittaneet Ahlgrenia niin uralla kuin elämässä ylipäätään. 51-vuotiaana hän on selvästi paremmassa fyysisessä kunnossa kuin monet parikymppiset. Ahlgren kertookin testanneensa hiljattain kuntonsa. Aerobisesta osuudesta tulokseksi napsahti yhdellä vajaa täydet pisteet.

”Nykyisin teen toisinaan sadan kilon painoilla kymmenen toiston sarjoja, mutta normaalisti treenaan käyttäen omaa kehoani vastuksena”, Ahlgren naurahtaa penkkitulosta tivattaessa.

”Lisäksi pyöräilen paljon. Uskon sen olevan hyvän peruskuntoni salaisuus.”

Ahlgrenin fyysisyydestä kertoo myös hänen vuonna 2014 voittamansa maailmanmestaruus porilaisessa perinnelajissa eli pärekorinheitossa. Omien sanojensa mukaan hän pitää edelleen hallussaan lajin kaikkien aikojen kolmanneksi parasta tulosta: 19,14 metriä.

Vilpitön luonnonlapsi

Juha Ahlgrenia voi syystä kutsua todelliseksi monilahjakkuudeksi. Menestys ei ole kuitenkaan noussut miehen päähän, vaan hän suhtautuu ystävällisesti ja vilpittömän kiinnostuneesti ihmisiin ympärillään.

Kaikista Ahlgrenin myönteisistä ominaisuuksista suurin lienee kuitenkin hänen luonnonlapsenomainen uteliaisuutensa erilaisia asioita kohtaan. Siihen kiteytyy myös Ahlgrenin elämän uusin askel.

Tänä vuonna Ahlgren päätti saattaa maisteriopintonsa loppuun ja palasi yliopistoon.

”Arvostan tosi paljon opiskelua. Yliopistokeskuksen saapuminen Poriin on ollut kaupungille iso profiilin nosto.”

Ahlgrenin tähtäimessä on valmistua filosofian maisteriksi parin vuoden päästä, mutta monitoimimies on varannut aikaa myös muulle:

”Opintojen ohella keskityn kirja- ja sarjakuvaprojekteihini. Olisi hienoa, jos kirjalle löytyisi kustantaja.”

Ikioptimisti haluaa rohkaista nuoria opiskelijoita uskomaan omiin unelmiinsa ja seuraamaan niitä ennakkoluulottomasti.

”Vaikka suunnitelmat menevät toisinaan mönkään, aina tulee uusia mahdollisuuksia. Niihin pitää vain rohkeasti tarttua.” 

JUHA AHLGREN
Mr. Finland 1991, opiskelee kulttuuriperinnön tutkimusta.

Mikä innostaa?
”Uuden oppiminen ja onnistuminen.”

Mikä ärsyttää?
”Oma myöhästely.”

Missä viihdyt?
”Luonnossa.”

Lue lisää:

Porissa kaikki tuntevat toisensa – ja poikkitieteellisyys yhdistää yli rajojen

Poikkitieteellisyys on Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille arkea. Yhteisessä saunaillassa keskitytään hauskanpitoon, eikä ihmetellä, mitä kukakin opiskelee. (9/2017)

Gradu: "Nostalginen radio viehättää vieläkin"

”Vaikka meidät on nykyään ympäröity erilaisilla viestintävälineillä ja media-apparaateilla, perinteisessä radiossa on edelleen oma viehätyksensä”, toteaa kulttuuriperinnön tutkimusta Porin yksikössä opiskellut, suomalaisten radionkuuntelua tutkinut Maria Ojanen." (2/2017) 

Digiajan pelastaja

"Maailman ensimmäinen pelillistämisen professori haluaa pelastaa meidät tylsältä työltä. Uusi professuuri on Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen. Opetus ja tutkimus järjestetään Porin yliopistokeskuksessa." (12/2016)

Työläiskaupungin äänet

Pori on ollut vuoroin teräksestä kohoava teollisuuskaupunki, taantuva satamakaupunki ja kuuma jazz-kaupunki. Toisinaan sitä on pidetty rujona ja sulkeutuneena, välillä taas herkkänä ja kekseliäänä. Siellä on tehty metallista vaikka mitä, mutta kun eräs puolue luuli takoneensa Poriin huojumattoman linnakkeen, se huomasi erehtyneensä. (4/2016)