Henkilö
17.10.2012

”Onneksi minusta ei tullut arkkitehtiä”

  • Piirtoheitin ja Irma Luhta ovat tuttu yhdistelmä niin luentosaleista kuin performanssilavoiltakin.

Matematiikan lehtori Irma Luhta ei yhdistänyt kiinnostuksen kohteitaan yhteen ammattiin, vaan tekee uraa sekä yliopistolla että performanssitaiteilijana. Entinen luentolakkovahti laittaa mölyävät opiskelijat ruotuun ja haluaa tarjota luennoillaan muutakin kuin matematiikkaa.

Irma Luhta, opetat ensimmäisen vuosikurssin kauppakorkeakoululaisille talousmatematiikan perusteita. Se ei taida olla kaikkein kiitollisin tehtävä?

Minähän en haasteita pelkää, mutta joskus ei ymmärrys riitä. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija on tiettyyn asti aina vähän dorka, kun ei vielä tiedä mikä on talon tapa. Minun pitää laittaa ne ruotuun ja selittää, miten yliopistossa käyttäydytään.

Et pelkää palauttaa opiskelijoita ruotuun. Mistä rohkeus siihen tulee?

Olen huomannut ylimielisyyttä, joka vuosi vuodelta kasvaa. En voi menettää arvovaltaani, vaan minun pitää lyödä jauhot suuhun. Ei opiskelijalla ole oikeutta häiritä muita. Siinä luennoitsijakin väsyy.

Olet itse tutkinut kaaosmatematiikkaa. Onko sillä mitään yhteistä perustason talousmatematiikan kanssa?

Talous – jos mikä – on dynaaminen systeemi. Se kyllä vaikuttaa minun ajatteluuni, että asia riippuu toisesta ja joukossa on joku juttu, joka syöksee kaaokseen koko homman.

Olet maininnut olevasi 70-luvun radikaali. Kerro lisää!

Olin ihan tavallinen koulutyttö. Kun menin yliopistoon, siellä kuohui ja se tempasi minut valtoihinsa. Aika äkkiä minutkin agitoitiin moneen asiaan. Suurin osa opiskelijoista oli hirveän poliittisia. Yliopiston hallinto oli niin vanhanaikainen, että täytyikin tehdä jotain. Mutta se meni vähän överiksi. Olen ollut matematiikan luennolla lakkovahtina. (Nauraa).

Koetatko saada luennolla muutakin opiskelijoiden päähän kuin pelkkää matematiikkaa?

Luennoitsijalla on valtava valta. Kyllä minä siellä sanon mielipiteeni. Kun opetan matematiikkaa, niin itse asia on abstrakti ja tylsä, että luennoitsijalla saattaa karata johonkin heittoon muustakin asiasta.

Luennoitsija saa siis puhua muutakin kuin asiaa?

Kyllä! Näytin eräällä luennolla esimerkiksi (pyynnöstä ihmisoikeuksista kertovan) SYL:n videon, koska olin sen kannalla. Minua ärsytti, että siihen ei keskitytty.

Olet myös performanssitaiteilija. Miten matemaattinen lahjakkuus ja taiteellinen luovuus mahtuvat samaan päähän?

Poikkeus vahvistaa säännön. Musiikillista lahjakkuutta on matemaatikoissa ollut kautta aikain. Olen modernien asioiden – kaaosteorian ja performanssitaiteen – tutkija. Ehkä se tässä ajassa on mahdollista.

En voinut kuvitella, että kummastakin tulee minulle ura. En päässyt arkkitehdiksi, jonka kuvittelin yhdistävän nämä. Onneksi! Nykyään on niin tylsiä taloja. Moni arkkitehti on sanonut minulle, että minulla on paljon kiinnostavampi työ.

Eli olet tyytyväinen ammatinvalintaasi?

Minusta on kiva olla yliopistossa opiskelijoiden kanssa, jos saa jonkinnäköistä responsea. Samahan se on performanssissa yleisön kanssa. Niissä on aika monia samoja juttuja. Varsinkin, kun opetat matematiikkaa niille, jotka eivät siitä mitään ymmärrä. Täyttä performanssia se on tavallaan. Kun siinä onnistuu, se on hienoa.

TEKSTI: SAMPO ROUHIAINEN

KUVA: KRISTIAN TERVO