Henkilö
28.09.2011

Perustohtori vaikuttaa taustalla

  • ”Valtion tulisi tukea muitakin suomalaisia yliopistoja kuin Aaltoa”, kansanedustaja Lauri Heikkilä (ps.) vaatii.

Turun yliopiston mikroelektroniikan erikoistutkija Lauri Heikkilä (ps.) viljeli jo opiskeluaikanaan maata ja pääsi viidennellä yrittämällä eduskuntaan.

Kansanedustaja Lauri Heikkilä, mitä suomalaisuus sinulle merkitsee?

Suomalaista osaamista, suomalaista työtä ja suomalaista ruokaa. Ennen se merkitsi myös hyvinvointivaltiota, mutta se on jo huonontunut siinä määrin, että etenkin monille nuorille se voi olla jo pahoinvointivaltio.

Nimeä kolme poliittista esikuvaasi.

Jo nuoruudesta 1970-luvulta asti esikuviani on ollut Veikko Vennamo (smp), Eino Poutiainen (smp) sekä Johannes Virolainen (kesk), vaikka viimeinen onkin Keskustan puolelta.

Selitä mitä Turun yliopistossa tekemäsi tohtorin väitöskirja Elektroluminesenssi Si/SiO2 kerrosrakenteissa käsittelee, niin että tarjoilija tai metsurikin sen ymmärtäisi.

Siinä synnytetään sähkön jännitteen avulla valoa ohuissa nanokiteitä sisältävissä kentissä.

Perussuomalaiset eivät ole tehneet suuria avauksia maan korkeakoulupolitiikkaa koskien. Olisiko avauksille mielestäsi tarvetta?

Valtion tulisi tukea muitakin suomalaisia yliopistoja kuin Aalto-yliopistoa. Suomalaisten yliopistojen välistä yhteistyötä ja liikkuvuutta tulisi kasvattaa ja ulkomaisiin projekteihin panostamisen sijaan tulisi nähdä myös suomalaisten yliopistojen voimavara. Perussuomalaiset tulevat ottamaan nämä kysymykset enemmän esille lähivuosina.

Sait eduskuntavaaleissa yli kuuden tuhannen äänisaaliin. Mistä luulet kannatuksesi johtuneen?

Esille nostamistani teemoista. Niistä merkittävimpiä olivat vanhusten-, sairaan- ja omaishoidon huomioiminen. Maatalouteen ja suomalaisen ruuan tuotannon säilyttämiseen liittyviä kysymyksiä olen pitänyt esillä jo viitisentoista vuotta. Korostin myös tieteen, korkeakoulutuksen ja suomalaisten koulutuksen tärkeyttä, vaikka se puoli ei perussuomalaisten ohjelmassa juuri näkynytkään.

Et ole ollut erityisen näkyvä mediapersoona. Onko se ollut tietoinen valinta?

Kun tekee yliopistolla tutkimusta ja opettaa, ei ehdi olla mediapersoona. Toisaalta olen ollut mukana kirjoittamassa yli puolta perussuomalaisten puolueohjelmasta ja ollut Timo Soinin taustalla esittämässä ideoita.

Olet Varsinais-Suomen perussuomalaisten piirihallituksen puheenjohtaja. Millainen on visiosi Varsinais-Suomen tulevaisuudesta?

Varsinais-Suomen pitäisi saada lisää yrityksiä ja työpaikkoja, jotka tarjoaisivat nuorille työtä. Vanhustenhoidosta ja terveydenhuollosta tulisi huolehtia paremmin, jotta ihmisten elämänhalu ja työkyky säilyisivät.

Turussa pidettiin perussuomalaisten kesäkokous, jossa toimittajille ei tarjottu työskentelytiloja tai lounasta. Kertooko tämä jotain perussuomalaisten suhteesta toimittajakuntaan?

Koko asiaa ei tultu ajatelleeksi. Taustalla on ollut eduskuntaryhmän työntekijöiden kokemattomuus. Yli puolet työntekijöistä on palkattu tämän kevään aikana.

Olet viljellyt sivutoimisesti perikunnan maatilaa Marttilassa. Onko viljely ollut sinulle työtä vai harrastusta?

Opiskeluaikana se oli työtäkin, mutta nyttemmin jäänyt vain sivutoimeksi. Nykyään velipoika hoitaa tilasta yli puolet.

Mikä on ollut elämäsi suurin jytky?

Positiivisessa mielessä tohtoriksi valmistuminen tai eduskuntaan pääsy viidennellä yrittämällä. Negatiivisessa mielessä poikani kuolema auto-onnettomuudessa vuonna 2001. Onneksi jäljelle jäi kolme muuta lastani.

Teksti: HEIKKI ISOTALO

Kuva: LAURI HANNUS