Henkilö
10.05.2010

Rajana vain jumppasalin katto

Kehonrakennus vaihtui jumppaohjaamiseen, kun opiskelijaliikunta tempasi Henna Eklundin mukaansa neljännesvuosisata sitten.

"Jaksaa, jaksaa! Pyörii, pyörii, wuu-uuh!"

Pieni, ponihäntäpäinen nainen motivoi bike-tuntilaisia Sport Henrikissä.

Teknoversio Pinkin Get the party started -kappaleesta jumputtaa maanisesti ja hikeä putoilee puuskuttavien opiskelijoiden otsilta, kun kuntopyöriin lisätään vielä vähän vastusta. Tällä tunnilla ei huvita löysäillä.

Ohjaajan otteissa on kokemusta, sillä Paimiossa syntynyt ja sittemmin turkulaistunut Henna Eklund on vetänyt yliopistoliikunnan tunteja jo 25 vuotta. Aluksi tavoitteet olivat muualla: kehonrakentajan urasta haaveillut Eklund aloitti 13-vuotiaana kuntokeskuksessa painonnoston ja kävi jopa lajin kisoissa, mutta hiljalleen liikunnanohjaus alkoi vetää puoleensa.

"Jumppavetäjäni sanoi silloin, että olen liian lihaksikas ohjaajaksi", siro nainen muistelee hymyillen.

Kommentista huolimatta 18-vuotias Eklund aloitti jumppaohjaajana Turun yliopistolla. Tästä kuullessaan myös kuntokeskuksen ohjaaja pyysi häneltä näytetuntia, ja epäilykset unohtuivat. Eklundin kehonrakennus jäi, ja sittemmin hän on vetänyt tunteja valtaosassa Turun kuntoklubeista.

Ohjaaminen on hyvää vastapainoa Eklundin kiireiselle päivätyölle lääkefirman logistiikan parissa.

"Salissa musiikki ja ihmiset saavat kaiken muun unohtumaan. Tunnin jälkeen on aina hirveän hyvä olla".

Eklund rakastaa varsinkin tunteja, joissa "käy tajuttomasti ihmisiä ja painetaan aina täysillä, vain katto rajana". Hän on yliopistoliikunnassa mukana edelleen, koska pitää opiskelijoiden ohjaamista erityisen antoisana.

"Ryhmät ovat isoja, eivätkä opiskelijat nipota turhista vaan ovat aina innolla mukana. Kaikki tsemppailevat", hän kiittelee.

Educariumin tunneilla voi ruuhkaisimmillaan olla yli sata osallistujaa. Eklundilla on hyvä kasvomuisti, ja tunneilta tuttuja naamoja tulee vastaan yllättävissäkin yhteyksissä: esimerkiksi synnyttäessään kaksosiaan hän tunnisti yhden lääkäreistä entiseksi jumpparikseen.

Ohjaajakonkarin energisyys ei rajoitu vain liikuntasaleihin. Nainen juoksee lähes joka aamu kymmenen kilometrin lenkin, tekee täyspitkän työviikon sekä iltaisin ja viikonloppuisin ohjaa tunteja ympäri Turkua. Lisäksi hänellä on kolme lasta, joita hän kuskailee niin ikään urheiluharrastuksiin. Puolimaratoneja Eklund juoksee vuosittain "muutamia".

"En ole koskaan osannut luovuttaa. Liikunta on tapani purkaa energiaa ja saada siitä voimia", supernainen summaa.

Teksti: Annemari Anttila

Kuva: Lauri Hannus