Henkilö
08.04.2019

Sirkkabisneksen johtaja tekee hidasta käännytystyötä: "Hyvää ruokaa ei ole koskaan liikaa, mutta pitää muistaa resurssien rajallisuus"

Teksti & Kuvat:
Lassi Vihko
  • Samuli Taskila toivoo, että hyönteisruoka nousisi maistelumenulta valtavirtaan: "Koko alan kehitys vaatii sitä, että hyönteisten syöminen ei jäisi vain kertakokeilun tasolle."

Ötökkäyrittäjä haluaa tuoda sirkat arkiruoaksi, vaikka jauhettuna. Oikeustiedettä Turun yliopistossa opiskellut Samuli Taskila tietää, etteivät ihmiset ala syödä hyönteisiä yhtäkkiä.

1. Miksi hyönteisiä kannattaa syödä, Entiksen toimitusjohtaja Samuli Taskila?

”Hyönteisten kasvatus tuottaa 98 prosenttia lihantuotantoa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja tarvitsee hyvin vähän vettä ja tilaa. Toinen syy on ravintoarvot. Kuivatuissa hyönteisissä on jopa 70 prosenttia proteiinia, saman verran kalsiumia kuin maidossa ja kaksi  kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa.

Kolmenkymmenen vuoden päästä maailmassa on kymmenen miljardia ihmistä. Samassa ajassa meidän pitäisi tuplata ruoantuotanto, vaikka se jo nykyisellään rasittaa ympäristöä. Ongelman ratkaisemiseksi pitää ottaa käyttöön kaikki ratkaisut: kasvispainotteisempi ruokavalio, ruokahävikin vähentäminen ja hyönteisten syöminen.”

2. Hyönteisruuasta on pöhisty jo usean vuoden ajan, mutta sirkkavallankumousta ei kuulu. Jäävätkö hyönteiset Suomessa vain maistelumenun erikoisuudeksi?

”On hassu ajatus, että ihmiset heräisivät eräänä päivänä ja alkaisivat yhtäkkiä syödä hyönteisiä. Ruoka on kaikille hyvin henkilökohtainen asia. Ihmiset määrittelevät itseään paljon sen kautta, mitä syövät, eivätkä he halua muuttaa sitä määritelmää.

Hyönteisruoka tulee olemaan aika niche vielä muutaman vuoden, mutta kun saadaan pikkuhiljaa parempia, halvempia ja maistuvampia tuotteita ja [hyönteisten] hinta laskee, voi hyönteisruoka olla varteenotettava vaihtoehto lihalle.”

3. Miltä ruokakauppa näyttää vuonna 2030?

”Uskon, että ekologisemmat ja kestävämmät tuotteet tulevat olemaan isommassa roolissa ja että maito- ja lihatuotteiden hyllytila kutistuu. Muutos on jo nähtävissä: Suomessa on K-kauppoja, joissa Oatlyn kauramaitoa myydään enemmän kuin perinteistä maitoa. Se on aika iso juttu maassa, joka on lobattu niin pahasti maitomaaksi kuin voi vain olla.”

4. Helsinkiläinen UniCafe on ottanut härkäpapusirkkabolognesen ja sirkkapizzan lounaslistalleen. Miten hyönteisruoka saadaan turkulaisiin opiskelijaravintoloihin?

”Olen skeptinen sitä kohtaan, että kuluttajat olisivat valmiita syömään kokonaisia hyönteisiä esimerkiksi pizzan täytteenä. Jotta hyönteisruoan saisi tuotua osaksi ruokavaliota, pitää se tuoda ihmisille ensin mahdollisimman helposti lähestyttävässä muodossa, vaikka jauhettuna.”

5. Suomalaiset olivat jo vuonna 2016 teetetyn kyselytutkimuksen mukaan hyönteismyönteisempiä kuin ruotsalaiset, saksalaiset ja tšekit. Miksi?

”Suurin tekijä on luultavasti, että Suomessa ei ole niin vahvaa omaa ruokakulttuuria, mutta olemme hyviä ottamaan vaikutteita muualta. Vaikka Suomea pidetään yleisesti vähän junttina paikkana, olemme silti avarakatseisia ja valmiita ainakin kokeilemaan uusia juttuja.”

6. Hyönteisteknologiafirma EntoCube on saanut yllättävää vetoapua Nasalta. Yhtiön perustajan Robert Nemlanderin mukaan ”sirkkojen kasvatustiloja ja -teknologioita kehitetään sitä silmällä pitäen, että ne soveltuvat Mars-lennoille”. Miksi hyönteisruoka voisi sopia avaruusmatkalle?

”En tiedä, missä määrin tuo on markkinointipuhetta, mutta on siinä myös ajatus taustalla. Marsin suurin ongelma on ymmärtääkseni veden puute, eikä hyönteisiä resurssitehokkaampaa proteiininlähdettä ole, kun puhutaan veden tarpeesta. Sirkkojen kasvusykli on lisäksi todella nopea. Uusi populaatio saadaan kasvatettua vain viidessä viikossa, joten sirkkoja ei tarvitsisi viedä Marsiin kovin paljon.”

7. Elintarvikehyönteisiksi on Suomessa kelpuutettu seitsemän sirkkalajia, mehiläisen kuhnuritoukka sekä useiden muiden lajien toukkia. Mikä on paras hyönteisreseptisi?

”Kuhnuritoukissa on hunajainen maku, joka on tuttu ihmisille. Sitä voi käyttää monipuolisesti sekä makeissa että suolaisissa ruoissa. Olen maistanut jokaista seitsemää sirkkalajia ja jauhomatoja, mutta kuhnuritoukkiin verrattuna niissä kaikissa on aika mieto ominaismaku.”

8. Suomeen on perustettu hyönteismaataloutta edistävä palveluyritys Finsect. Miten kuvailisit alan nykytilaa?

”Alalle on hypännyt paljon uusia viljelijöitä ja kasvattajia, mutta markkinat eivät kehity samalla tahdilla [kuin maatilayritykset]. Joukosta pitää löytää ne kasvattajat, joille hyönteismaatalous tulee olemaan pääelinkeino eikä vain sivubisnes, koska hyönteisten  kasvattamiseen pitää keskittyä täyspäiväisesti.

Suomella on edellytykset olla hyönteisruoan edelläkävijä. Täällä on pystytty rakentamaan kokonaista ekosysteemiä hyönteistuotannon ympärille alkukasvattajista lopputuotteen tekijöihin ja brändeihin.”

9. Mitä sanoisit heille, joita ajatus hyönteisten syömisestä puistattaa?

”Se on ihan normaali reaktio, koska se opetetaan meille kulttuurin mukana. On omasta tahtotilasta kiinni, pystyykö reaktion käsittelemään ja päihittämään. Jos hyönteisruokaa haluaa kokeilla, on hyvä aloittaa tuotteesta, jossa hyönteiset ovat jauhetussa muodossa, ja perustella itselleen, miksi hyönteisiä kannattaa syödä.”

10. Olet kahden lapsen isä. Mitä toivot opettavasi lapsillesi ruoasta ja ympäristöstä?

”Ruoasta pitää nauttia. Ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, jos joskus syö pihviä tai suklaata. Hyvää ruokaa ei ole koskaan liikaa, mutta pitää myös muistaa resurssien rajallisuus. Meillä on iso ongelma ruoantuotannon kanssa, mutta me pystymme ratkaisemaan sen positiivisuuden kautta.”

 

Lue lisää:

Oppilaitospappi Mia Pusa: "Ketään ei saa syrjiä Raamatun perusteella"

Sateenkaaripappina Mia Pusa on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia ihmisiä:  "En ajattele olevani mikään kapinakenraali". Esitimme Pusalle 10 kysymystä. (02/2019)

Miehet ry:n puheenjohtaja on turkulaisopiskelija: "Haluamme monipuolistaa mieskuvaa"

Loppuvuonna 2018 Twitter-keskustelu johti miesten asemaa edistävän, feministisen yhdistyksen perustamiseen. Esitimme puheenjohtajalle Janne Salakalle 10 kysymystä. (01/2019)

Kotisohvan päräyttävät mätöt

Oksettavien perinneruokien syöminen on muotia. Sekoboltsit matkaoppaat, reality-sarjat ja kokkiohjelmat esittelevät kilpaa kokeilevia elämäntapoja ja kaiken kokemista piittaamatta sen enempää omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan kuin eettisistä kysymyksistä. (03/2010)