Henkilö
23.01.2010

Tuukka Simonen tekee työtä, jolla on tarkoitus

Yrityksen perustaminen käy toisilta kuin luonnostaan. Auttaa huomattavasti, mikäli liikeidea pohjautuu omaan elämäntapaan ja yrityksen toimintaympäristö on tullut tutuksi eletyn arjen kautta.

Turun kauppakorkeakoulusta "gradua vaille valmis" Tuukka Simonen on monessa mukana. Mies on muun muassa vegaaniurheilijayhdistyksen puheenjohtaja, Turun kaupungin rakennuslautakunnan ja TYYn ravintolavaliokunnan jäsen sekä breakdance-ohjaaja. Joulukuussa Simosesta tuli myös yrittäjä.

"Idea oman yrityksen perustamisesta syntyi viime kesän interrail-reissulla. Olin matkalla kolmen vegaanin kanssa, joten ruoan hankkiminen oli oma projektinsa. Berliinissä vegaaniruoan tarjonta oli kuitenkin todella runsasta. Ymmärsin, että kysyntää löytyisi kyllä kotimaastakin", Simonen muistelee.

Simonen kypsytteli ideaa syksyn, kävi yrityksen perustamiskurssin kauppakorkeakoulussa ja haki tietotaitoa yrityspalvelukeskus Potkurista. Verkkokauppa Vegetukku.fi avattiin viimein 10.1.2010 kello 10:01. Simonen pyörittää bisnestä kommuuniasunnon huoneestaan. Ja kysyntää riittää.

"Ekokaupat tekevät hyvää työtä terveellisen ruokavalion ja ekologisen elämäntavan puolesta, mutta niiden tuotteet on hinnoiteltu opiskelijan saavuttamattomiin. Haluan tarjota vegaani- ja luomutuotteita siten, että kaikilla on niihin varaa", Simonen taustoittaa liikeideaansa.

Hänen visionsa on, että joskus tuotteita myydään myös tavallisissa pikkukaupoissa – huokeaan hintaan tietenkin.

Simonen tuntee yrityksensä tuotteet, potentiaaliset asiakkaat ja kilpailijat erinomaisesti, sillä omaa vihreää elämäntapaa on takana reilusti. Simonen ei ole syönyt lihaa 15 vuoteen, ja ryhtyi täysvegaaniksi nelisen vuotta sitten. Kuntosaliharrastuksenkin hän aloitti "todistaakseen että vegaanikin voi bodata". Simonen myös bloggaa ahkerasti ilmastoasioista.

"Hiilidioksidineutraalius on so last year. Päästöjä pitää poistaa enemmänkuin itsetuottaa", Simonen linjaa.

Yrittäjän ilmastohuoli konkretisoituu liiketoiminnassa. Vegetukun myyntituotoista ohjataan rahaa CarbonFundille, joka rahoittaa energiansäästöhankkeita, päästöttömän energian tutkimusta ja sademetsien suojelua.

"Jokaisen ostetun tuotteen päästövähennys vastaa suunnilleen 60 kilometrin ajoa uudella henkilöautolla", Simonen kuittaa.

Haastattelun lopuksi Simonen kuvaa omaa ajattelutapaansa. "Olisi hienoa, jos ihmiset eläisivät mukavaa elämää aiheuttamatta haittaa ympäristölle tai tuleville sukupolville. En ole mikään nihilisti – kyllä elämän täytyy olla myös mukavaa".

Teksti: Liisa Kemppainen

Kuva: Marja Saleva