Henkilö
28.09.2016

”Urheilu menee kaiken edelle”

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Soutaja Juho-Pekka Petäjäniemi treenaa Uittamolla. Taustalla kohoaa tornitalo Airiston Tähti.

Soutaja Juho-Pekka Petäjäniemi on päntännyt enemmän ravitsemusta ja fysiikkavalmennusta kuin pääainettaan oikeustiedettä. Gradu on tehtävä, mutta sitä ennen kaikki satsataan urheiluun.

”Kestävyyslajit vaativat pitkiä treenejä ja monta harjoitusta päivässä. Kestävyyslajeissa soudun treenimäärät ovat kaikkein suurimpia”, soutava oikeusnotaari Juho-Pekka Petäjäniemi kertoo.

Tänään aamutreenit on jo vedetty, mutta iltapäivällä alkavat seuraavat – soutua, pyöräilyä ja voimailua. Veneen viritys ja lihashuolto ottavat vielä oma aikansa.

Huh, millaisia treenimääriä! Kuulostaa siltä, että huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on hankalaa. Jotenkin Petäjäniemi on silti onnistunut selättämään suurimman osan tutkinnostaan Turun yliopistossa.

Parhaimmillaan soutu ja opinnot tukevat toisiaan. Urheilu tuo arkeen päivärytmin ja pitää mielen virkeänä. Tenttikirjojen urakoimiseen Petäjäniemi on varastanut tunnin sieltä, toisen täältä.

”Lepopäivänä olen pöhnässä. Silloin ei opiskelukaan onnistuisi”, Petäjäniemi nauraa.

Olympialaiset mielessä

Juho-Pekka Petäjäniemi aloitti opiskelut oikeustieteellisessä vuonna 2005. Sen jälkeen takataskuun on kertynyt niin kurssisuorituksia kuin kansainvälistä urheilumenestystä. Parhaita suorituksia tältä vuodelta ovat soudun kevyen yksikön maailmancupin seitsemäs ja Euroopan mestaruuskilpailuiden 12. sija.

Opinnot jäivät katkolle, kun urheilija alkoi treenata Rion olympiakarsintoihin. Paikka jäi tuolloin saamatta, mutta Petäjäniemen katse on jo seuraavissa vuoden 2020 Tokion olympialaisissa. Mutta palataan siihen myöhemmin, ja keskitytään vielä hetkeksi Petäjäniemen opintoihin.

”Jos voisin neuvoa itseäni, olisin heti opintojeni alussa suorittanut opintoja vähän reippaammalla tahdilla, kun harjoittelu ei vielä ollut näin täyspäiväistä”, soutaja sanoo nyt.

Oman treenauksensa lisäksi Petäjäniemi valmentaa junioreita muutamana iltana viikossa. Harjoittelun ja valmentamisen välissä graduun ei kerta kaikkiaan ollut aikaa syventyä.

”Viime vuosina opinnot etenivät niin rennolla tahdilla, että opiskelutuntuma hävisi.”

Roolipelit vapauttavat

Useimmiten syys- tai lokakuu on pyhitetty vuosittaiselle lepojaksolle. Silloin huippu-urheilijakin saa maistella tyypillistä opiskelijaelämää.

”Syksyllä tuli käytyä oikeustieteellisen toogabileissä ja sitseillä. Treenikaudella ei voi bileissä käydä. Niissä tulee valvottua niin myöhään, että niistä palautuminen kestää pari päivää.”

Pöytäroolipelit, varsinkin Dungeons & Dragons, ovat lähellä Petäjäniemen sydäntä. Niitä soutaja pelaa tutun tamperelaisporukan kanssa Skypen välityksellä.

”Pöytäroolipelit toimivat pääntyhjentäjänä, kun pääsee fantasiamaailmoihin ja tekemään sankaritekoja. Se on vapautumista arjesta.”

Myös Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura TYRMÄn järjestämät lautapelisessiot tulivat tutuiksi, kun soutaja vielä vietti aikaa kampuksella.

Valmennuspäällikkö Ilona Hiltunen seuraa, kun Petäjäniemi valmistautuu treeneihin.

Kisakylä öljyrahoista

Universiadit ovat urheilevan korkeakouluopiskelijan herkkua, opiskelijoiden omat olympialaiset. Kansainvälinen opiskelijaurheiluliitto järjestää kilpailut joka toinen vuosi.

Petäjäniemi osallistui universiadeihin vuonna 2013, jolloin kesälajit miteltiin Venäjän Kazanissa. Isot kisat olivat hieno kokemus.

”Öljyrahoja oli laitettu palamaan oikein kunnolla. Sinne oli rakennettu urheilijoille täysin uusi kisakylä, joka vaikutti etäisesti Turun ylioppilaskylältä”, Petäjäniemi kertaa.

Kokemusten lisäksi karttui menestystä. Soutaja tuli veljensä Joonas Petäjäniemen kanssa viidenneksi kevyessä pariairokaksikossa. Perheessä riittää treenimotivaatiota, sillä myös Joonas lukeutuu Suomen parhaimpiin soutajiin.

”Veljeni voitti tänä vuonna kevyiden yksikköjen SM-kultaa, kun en loukkaantumisen takia päässyt soutamaan. Hän on Suomen toiseksi paras alle 72,5 kilon sarjassa – heti minun jälkeeni”, Juho-Pekka herjaa.

Veljekset tulevat hyvin toimeen, vaikka keskinäistä kilpailua on jatkuvasti. He ovat soutaneet kaksikkoa pienestä pitäen ja treenaavat nykyään keskenään.

Viime vuonna vene vaihtui poikkeuksellisesti yksikköön, kun Rion olympiakarsintoihin ei irronnut paikkaa ja Joonas keskittyi loppuvuodeksi opintoihinsa.

”Tarkoituksemme on jatkossa palata kaksikkoon ja päästä siinä olympialaisiin”.

Veljeskaksikkona olympialaisiin

Olympialaiset, huippu-urheilijan unelma. Juho-Pekka Petäjäniemi uskoo, että kaksikolla on todella hyvät mahdollisuudet päästä edustamaan Suomea.

Tämän hetkinen soutukunto ei siihen riitä. Edellinen kausi lupaa kuitenkin hyvää, sillä tuloksia alkoi vihdoin syntyä.

”Tätä ennen oli kaksi vuotta, jotka kuluivat hieman paikallaan. Nyt olen löytänyt nousujohteisen suunnan.”

Jos sekunneista nipistetään samaa tahtia kuin viime kaudella, kolkuttelee Petäjäniemi vuoden päästä olympialaisten portteja, ja kisapaikka voisi varmistua vuonna 2019.

”Urheilun täytyy mennä kaiken edelle.”

Uhrauksia urheilulle

30-vuotias Petäjäniemi ei koe menettäneensä mitään, vaikka on uhrannut opiskelu- ja työuran urheilun takia. Moni samanikäinen on ollut työelämässä jo pitkään.                      

”Tämä on ollut oma valinta, joten ei se minua niin paljoa harmita. Ei tästä urheilusta rahaa saa, sitä vain menee”.

Täyspäiväinen harjoittelu todella nakertaakin kukkaroa. Soutu ei ole Suomessa mediaseksikäs laji. Olympiakomitean tukea saa vain muutama soutaja.

”Olympiakomitean tuki on seuraava tavoitteeni. Se ei ole kaukana. Vielä hieman parempia sijoituksia, ja se olisi siinä”.

Tällä hetkellä soutamiseen menevät rahat tulevat Petäjäniemen seuralta Takon Soutajilta, sponsoreilta ja erityisesti vanhemmilta. Näiden lisäksi Petäjäniemi saa rahaa valmentamisesta ja yleistä asumistukea Kelalta.

”Sillä summalla pärjää.”

Juristi vai valmentaja?

Urheilu on innostanut Juho-Pekka Petäjäniemen ravitsemuksen ja fysiikkavalmennuksen pariin. Niitä onkin tullut päntättyä enemmän kuin pääainetta yliopistolla.

Oikeustieteellinen ei ole jäämässä unholaan, kun maisterin paperit ovat vain gradusta kiinni.

”Kyllä tutkinto on pakko saattaa loppuun. Sitten voi katsoa, mitä tulevan pitää.”

Juristin ura houkuttelee muhevalla tilipussilla. Vaan jaksavatko pykälät kiinnostaa olympiahaaveiden, hiilariynnäyksen ja adrenaliinipiikkien jälkeen?

”Rehellisesti sanottuna tuntuu siltä, että tulen työskentelemään ravitsemuksen ja fysiikkavalmennuksen puolella. Täytyy katsoa sitä sitten urheilu-uran jälkeen”, Petäjäniemi hymyilee.

 

Juho-Pekka Petäjäniemi

Mikä innostaa: ”Sankaritarinat”

Mikä ärsyttää: ”Aallokkoa tekevät moottoriveneilijät silloin, kun muuten olisi loistava soutukeli”

Missä viihdyt: ”Tilanteissa, joissa joudun haastamaan itseäni”