Henkilö
23.11.2011

Vlad Seivästäjän kintereillä

  • Tuomas Hovin kotiin on kertynyt väitöskirjatutkimuksen kenttätyömatkoilta lukuisia dracula-aiheisia t-paitoja, postikortteja sekä irvistävä Dracula-muki.

Tuomas Hovi tarkastelee väitöskirjantutkimuksessaan Romanian Dracula-turismia, jossa sekoittuvat maan keskiaikaisesta ruhtinaasta Vlad III:sta kertovat tarinat sekä nykyaikainen vampyyribuumi.

Folkloristiikan jatko-opiskelija Tuomas Hovi, tutkit väitöskirjatutkimuksessasi Romanian draculaturismia. Miksi?

Aihe löytyi oikeastaan sattumalta. Isälläni oli työmatka Romaniaan vuonna 2003 ja hän pyysi minut mukaan. En tiennyt maasta silloin mitään. Kun luin aiheesta, törmäsin Vlad Dracula ja Vlad Seivästäjä -nimellä tunnettuun historialliseen hahmoon ja Dracula-turismiin. Tarvitsin aiheen laudaturseminaariin, joten homma oli selvä.

Mitä Dracula-turismi on?

Historiallisen Draculan ja fiktiivisen kansanperinteen yhteentörmäys. Käytännössä se on erilaisia Dracula-kierroksia ympäri Romaniaa, joissa vieraillaan Vlad Seivästäjälle tai Bram Stokerin luomalle Dracula-hahmolle tärkeissä kohteissa kuten Borgon solassa tai Sighi?oaran kaupungissa. Matkanjärjestäjinä toimivat Dracula-turismiin erikoistuneet matkatoimistot, joita on Romaniassa noin kymmenkunta.

Oletko itse osallistunut kierroksille?

Olen, kolme kertaa. Noin kuukausi sitten osallistuin Halloween-kierrokselle, johon kuului myös Halloween-juhla Transilvaniassa. Juhlassa oli erilaisia ohjelmanumeroita, esimerikiksi Draculan häät ja rituaalinen vampyyrintappo puuvaarnalla. Tarjolla oli sekä punaista glühweinia että punaiseksi värjättyä paikallista tuica-luomuviinaa Osallistujille annettiin risti ja valkosipulia Draculan karkotukseen. Juhlaan kuului olennaisena osana myös vieraiden pukeutuminen. Minä olin Draculan uhri, joten kaksi pientä puremajälkeä kaulassa riitti.

Entä kuka on Vlad Seivästäjä?

Valakian (nyk. Romania) ruhtinas 1400-luvulta. Vlad kutsui itseään nimellä Vlad Dracula, Seivästäjän hän sai lisänimenä julmien tekojensa ansiosta. Romanian Dracula-matkoilla kuulee paljon nimenomaan Vladiin liittyviä tarinoita. 1400-luvulta lähtöisin oleva tarina esimerkiksi kertoo, miten hän hyökkäsi Brasovin kaupunkiin ja seivästytti kymmeniä, jopa satoja tuhansia uhreja ja söi aamiaista seivästettyjen uhrien "metsän" keskellä. Bram Stoker otti Vladilta nimen käyttöönsä Dracula-kauhuromaaniaan varten.

Mikä on sinulle tärkein Dracula-tarina tai -tuotos?

En ole oikeastaan koskaan ollut Dracula-fani. Francis Ford Coppolan Dracula-elokuva vuodelta 1992 on kuitenkin tähän mennessä tehnyt suurimman vaikutuksen. Näin sen 13-vuotiaana, joten ikäkin varmasti vaikutti osaltaan siihen, että elokuva kolahti.

Mitä eroa on Draculalla ja vampyyrilla?

Historiallinen Dracula ei ollut vampyyri. Stokerin Dracula on vampyyri, mutta eroaa kansanperinteen vampyyrista varsinkin ulkoisesti: Dracula on hieno aatelis- ja herrasmies, kun taas vampyyri on kansanperinteessä ollut pöhöttynyt, ruma ja groteski maanviljelijä, joka haisee pahalta.

Twilightissa ja True Bloodissa kaikki vampyyrit ovat kuitenkin seksikkäitä ja hyvännäköisiä ja vetävät puoleensa vain kauneimmat naiset…?

Viime vuosikymmeninä fiktiivinen vampyyrihahmo on muuttunut hirviöstä jopa sankariksi. Twilight-elokuvissa se on saavuttanut kulminaatiopisteen: enää ihmismäisemmäksi vampyyri ei voi muuttua. Oletettavasti seuraava vaihe on paluu hirviömäiseen, eläimelliseen suuntaan.

Uskotko, että vampyyreita tai Dracula on oikeasti olemassa?

En. Minulla on sen verran tieteellisen maailmankuvan, etten usko yliluonnollisten olioiden olemassaoloon. On kuitenkin selvää, että vampyyreihin on uskottu ja että joku voi nykyäänkin uskoa itse olevansa vampyyri.

Team Edward vai Team Jacob?

Haluaisin olla vastaamatta tähän kysymykseen, mutta jos on pakko, niin valitsen Team Edwardin. Sen verran vampyyrit kuitenkin kiinnostavat enemmän kuin ihmissudet.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS