Henkilö
07.12.2011

Voiko Venäjää ymmärtää?

  • Mihail Kurvisen opiskelukaverit kyselivät häneltä Venäjän nykypolitiikasta, joten Kurvinen päätti käsitellä aihetta blogissaan.

Yhdeksän vuotta Suomessa asunut Mihail Kurvinen pitää blogia Suuri ja Mahtava, jossa hän lupaa kertoa kaiken, mitä haluamme tietää nykypäivän Venäjästä.

Poliittisen historian opiskelija Mihail Kurvinen, miksi päätit perustaa Venäjää käsittelevän blogin?

Idea syntyi, kun luin venäläisiä blogeja, joissa kirjailijat ja toimittajat tuovat mielipiteitään vapaasti esille. Aloin helmikuussa 2011 pitää videoblogia venäjäksi, jossa referoin lukemiani blogeja. Pian kuitenkin siirryin kirjoittamaan ja vaihdoin kielen suomeksi. Opiskelutoverini kyselivät minulta paljon Venäjän nykypolitiikasta, joten päätin kertoa siitä blogissani. Kirjoitan teksteistä noin kolmasosan itse ja niiden rinnalle nostan kiinnostavia artikkeleita. Julkaisen Venäjän sisäpolitiikkaa käsitteleviä tekstejä, dokumenttielokuvia sekä satiirisia videoita ja kuvia.

Kerrot blogissasi tavoittelevasi vastausta kysymykseen, miten Venäjää voi ymmärtää. Miten vastaat?

Blogini on poliittinen kannanotto. Pyrin kysymys kerrallaan avaamaan tilanteita, jotka näyttävät ulkoapäin hankalilta. Tavoitteeni ei ole vain uutisoida, vaan haluan ymmärtää tapahtumia.

Mikä on Venäjällä parasta?

Pidän venäläisestä kulttuurista. En tarkoita balettia tai muuta sellaista, vaan ihmisten välistä kanssakäymistä. Venäläisten ystävien kanssa olen samalla aaltopituudella. Kuuntelen paljon venäläistä musiikkia ja lauluissa sanoma on minulle kaikista tärkeintä.

Entä pahinta?

Sanonta kuuluu, että Venäjällä on kaksi ongelmaa: tiet ja typerykset. Allekirjoitan toisen puolen, sillä tiet ovat todella surkeita! Venäjällä oikeusjärjestelmä ei toimi, eivätkä ihmiset luota poliisiin. Itse en usko vaalien rehellisyyteen, mutta aion silti äänestää parlamenttivaaleissa. Se on ainut tapa varmistaa, ettei joku muu äänestä puolestani. Jos vaaleissa äänestää puoluetta, joka saa alle seitsemän prosentin kannatuksen, äänet jaetaan voittajapuolueille. Täytyy siis äänestää yhtä suurista puolueista.

Mikä venäläisen kirjallisuuden klassikko jokaisen tulisi lukea?

Oma suosikkini on Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan. Pidän romaanin piilevästä satiirisesta huumorista, joka kritisoi Neuvostoliiton järjestelmää. On tärkeää, että romaanilla on joku sanoma.

Mitä mieltä olet Vladimir Putinista?

Ihmiset kysyvät minulta tätä usein, enkä osaa vastata. Putinia voi aina haukkua, mutta se on yksipuolista. Venäläiset tuntuvat kaipaavan vahvaa johtajaa. Monilla on ikivanha ajatus, että virkamiehet ovat huonoja ja tsaari on hyvä. Ehkä se johtuu siitä, että maa on niin valtavan iso. Mielestäni Putinin ei kuitenkaan olisi pitänyt lähteä presidentinvaaleihin. En pidä järjestelmästä, jonka hän on luonut. Putinin ympärille on muodostunut henkilökultti.

Millaisia Venäjää koskevia asioita suomalainen media jättää käsittelemättä?

Mediassa käsitellään paljon ulkopolitiikkaa. Toisaalta keskivertosuomalaisia venäläinen sisäpolitiikka ei välttämättä kiinnosta, joten kannattaako siitä kertoa? Suomalaisissa lehdissä on välillä todella hyviäkin juttuja, joissa toimittaja on käynyt paikan päällä. Ehkä media voisi tuoda enemmän esille positiivisia asioita. Minulla on sama ongelma blogissani, sillä kritisointi on aina helppoa. Yritän kuitenkin kertoa myönteisistäkin asioista.

Minne Venäjällä kannattaa matkustaa?

Pietariin ehdottomasti! Se tunnetaan maan kulttuuripääkaupunkina, vähän kuten Turku nyt, mutta pysyvästi. Pietari on täynnä kulttuuria, museoita ja kahviloita. Sinne matkustaminen on helppoa, eikä viisumin hankkiminen ole vaikeaa. Oma kotiseutuni on noin 70 kilometria Pietarista ja nuo viimeiset kilometrit ovat aina ongelmallisia. Kun kävin viimeksi tapaamassa ystäviä ja sukulaisia, juna jäi puolitiehen ja täytyi järjestää autokyytejä.

Blogisi nimi on Suuri ja Mahtava. Mikä on sellaista omassa elämässäsi?

Perheeni on mahtava ja melko suuri. Tyttöystäväni ja kaksi veljeäni kannustavat minua asioissa, joita teen. Olen onnekas.

Teksti: JENNI VALTA

Kuva: LAURI HANNUS

www.suurijamahtava.com