Henkilö
01.09.2011

Ylioppilaskunnan tietopankkiiri

  • ”Viime aikoina nousussa on ollut trendi, missä oma mielipide nostetaan faktatiedon ja sen hakemisen yli”, pahoittelee TYYn kirjastonhoitaja J. Tuomas Harviainen.

Kirjastonhoitaja J. Tuomas Harviainen ärtyy piittaamattomuudesta ja harrastaa seksologian tutkimusta.

Miksi sinua kutsutaan J. Tuomakseksi, TYY:n kirjastonhoitaja J. Tuomas Harviainen?

Tuomakseksi, joka on toinen nimeni, minua on kutsuttu lapsesta asti. Opiskellessani Helsingissä meidän piti kirjoittaa opintokirjojen kansiin ja papereihin ensimmäisen etunimen alkukirjain. Vierustoveri näki versioni ja alkoi käyttää kyseistä nimeä, joka vakiintui hyvin nopeasti.

Kauanko olet ollut TYY:n palveluksessa?

Kesäkuusta 2002.

Mikä kirjastonhoitajan ammatissa on parasta?

Tyytyväiset asiakkaat, ehdottomasti. Kaupunginkirjastoissa lapset, jotka vihdoin saavat varauksen, jota he ovat pitkään odottaneen sekä yliopistoilla opiskelijat, jotka saavat tärkeän tenttikirjan.

Entä pahinta?

Tämä on ala, joka on jatkuvien säästöjen kohteena. Tosiasia on se, että koko kirjastoalalla on töitä loppuen lopuksi hyvin rajallisesti, työn arvostus alhaista ja palkkataso koulutukseen nähden heikko.

Minkä tiedekunnan tenttikirjat ovat eniten myöhässä?

Ennakkomuistutusten myötä lainojen myöhästyminen on hyvin satunnaista.

Oikeustieteen kirjoja lainataan aktiivisimmin, mikä tarkoittaa väistämättä sitä, että ne ovat myös eniten myöhässä.

Mikä olet koulutukseltasi?

Olen pohjakoulutukseltani teologian maisteri. Tällä hetkellä opiskelen Tampereen yliopistossa informaatiotutkimusta ja interaktiivista mediaa. Väitöskirjan pitäisi valmistua tämän lukuvuoden aikana.

Huhujen mukaan olet opiskellut myös seksologiaa?

Minulla ei ole ammatillisia opintoja alalta, mutta akateemisia julkaisuja kyllä on. Olen myös suomen seksologisen seuran tutkimusjaoston jäsen. Olen tutkinut muun muassa sadomasokismia useita vuosia.

Onko näistä tutkimuksista ollut apua nykyisessä työssäsi?

On siinä mielessä, että välillä tulee asiakkaita, jotka kysyvät jostain tietystä alasta tutkimuskirjallisuutta. Kun kyseistä alaa on itse penkonut ja alan kirjallisuus on itselle tuttua, on helppo opastaa heitä.

Onko mitään aihepiiriä mistä et tiedä kaikkea?

Onhan niitä. Olen sen tyyppinen ihminen, etten muista asioita välttämättä ulkoa, mutta tiedän mistä kirjoista löytää tarvittavat tiedot niiden selvittämiseen.

Klassisen sanonnan mukaan, mitä enemmän pänttää, sitä paremmin huomaa aukkonsa sivistyksessä.

Minkälaisia kirjoja TYY:n kirjastosta varastetaan?

Hävikkiä on äärimmäisen vähän. Tiettyjä kielitieteen klassikoita, joita ei saa enää mistään, katosi joskus. Nykyään kaikkiin kirjoihin lyödään kirjaston leimat, joten ei kirjastokirjaa kannata varastaa ja viedä divariin. En sitten tiedä kuka haluaa esimerkiksi 60 vuotta vanhan ruotsin murreopin kirjan, mutta jollekin sellainenkin on kelvannut.

Olet isä. Mikä nykynuorisossa ärsyttää?

Kai minulla on sen verran ikää, että olen muuttunut jo hieman happamaksi ja konservatiiviseksi, mutta piittaamattomuus on ilmiö mistä en pidä. Tämän lisäksi viime aikoina nousussa on ollut trendi, missä oma mielipide nostetaan faktatiedon ja sen hakemisen yli.

Suosikkikirjasi?

Philip Ridleyn Demonit ja Tove Janssonin Muumipappa ja meri.

Mielenkiintoisinta mitä palautettujen kirjojen välistä on löytynyt?

Rakkauskirje, jonka omistaja ei tosin ikinä selvinnyt.

Helsingin kaupunginkirjastossa työskennellessäni joku oli jättänyt luottokorttinsa tunnuslukuineen palauttamansa kirjan väliin. Tuolla kertaa asiakas oli onneksi helppo löytää.

Terveisesi fukseille.

Kirjasto on olemassa teitä varten ja pyrimme hankkimaan juuri peruskurssien kirjoja parhaamme mukaan. Tulkaa ainakin käymään. Ihmiset, jotka kerran käyvät täällä, tulevat usein toistekin.

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuva: LAURI HANNUS

TYYn kirjasto sijaitsee Ylioppilastalo B:n toisessa kerroksessa (Rehtorinpellonkatu 4 B).

Kirjasto on avoinna maanantaisin klo 14–18 ja tiistaista perjantaihin klo 10–14.30.