Henkilö
24.04.2017

Ylioppilaskylän ääniharavaksi nousi vihreä ikiteekkari

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Tuore valtuutettu Matti Vähä-Heikkilä on huolissaan opiskelijoiden työllistymisnäkymistä Turussa.

Ensikertalaisena kunnallisvaaleihin ja heti läpi. Opiskelijapolitiikassa melkein kaiken kokenutta Matti Vähä-Heikkilää odottaa nelivuotinen paikka Turun kunnanvaltuustossa.

"Nyt on vaihtoehdot Vähis", vaalimainos julistaa.

Taloustieteen opiskelija ja ikiteekkari Matti ”Vähis” Vähä-Heikkilä (vihr.) oli yksi kuntavaalien ääniharavoista Nummenpakan äänestysalueella. Alueen äänestäjistä peräti 85 prosenttia asuu Turun ylioppilaskyläsäätiön kohteissa, kuten Ylioppilaskylässä.

Vähä-Heikkilä sai kolmanneksi eniten ääniä alueella. Vain puoluejohtajat Ville Niinistö (vihr.) ja Li Andersson (vas.) menivät ohi.

”Seurahan tuossa on hyvä”, Vähä-Heikkilä tokaisee naurahtaen.

Vaikka omasta tuloksesta ei kampanjan aikana ollut varmuutta, menestykseen oli pakko uskoa. Vähä-Heikkilä lähti vaalityöhön ihmisläheisellä taktiikalla, sillä hänellä oli omien sanojensa mukaan ”kaikista ehdokkaista ehkä vähiten flaijereita”.

”Oli pakko olla optimistinen, jotta jaksoi kampanjoida täysillä. Eihän sellaiseen projektiin kannata lähteä, jossa ei usko oman toiminnan riittävyyteen. Tulos yllätti minut silti.”

313 ääntä ensikertalaisena on kova suoritus. Vähä-Heikkilän mukaan vaalikampanja keskittyi Tuomiokirkosta itään ulottuvalle alueelle ja poikkesi perinteisestä vastaantulijoihin kohdentuvasta ”flaijereiden konekivääritykityksestä”.

”Tein sitä, mitä olen tehnyt jo monta vuotta: kohtasin uusia ihmisiä. Monilla ehdokkailla on kova loppukiri, mutta kaveri muotoili asian hyvin: minä olen tehnyt kampanjaa kohta seitsemän vuoden ajan”, Vähä-Heikkilä kertoo.

 

TURUN valtuustoon valittiin nyt 11 opiskelijaa. Monella uudella ja jatkokaudelle päässeellä valtuutetulla on taustaa Turun yliopiston ylioppilaskunnasta (TYY). Se on Vähä-Heikkilän mielestä ehdottomasti myönteinen asia.

”Voimme puhua asioista suoraan, eikä muodolliseen tutustumiseen ja luottamuksen rakentamiseen mene niin pitkään”, Vähä-Heikkilä pohtii.

 

VÄHIKSELTÄ löytyy TYY-kokemusta niin hallituksesta kuin edustajistostakin. Lisäksi hän on toiminut puheenjohtajana vuosina 2012–2013 Digit ry:ssä, joka on yksi diplomi-insinööri-opiskelijoiden ainejärjestöistä.

”Toiminta alkoi kiinnostaa ja päädyin sattumalta Digitin hallitukseen. Pian sitten olinkin jo edustajistovaaleissa”, Vähä-Heikkilä muistelee.

Kun Vähä-Heikkilä aloitti tietotekniikan fuksina, ideana oli valmistua nopeasti ja suunnata työelämään. Yliopistolla hän kuitenkin huomasi, että korkeakouluyhteisö antaa paljon enemmän kuin pelkän tutkinnon. Viime vuonna diplomi-insinööriksi valmistunut ikiteekkari tavoittelee nyt toista tutkintoa taloustieteeseen, joskin hitaasti.

 

KUN KYSYN Matti Vähä-Heikkilältä, mihin poliittinen ura tähtää, hän on hetken hiljaa ja vastaa.

”Tavallisesti tyyppejä, joilla ei ole tavoitteita, ihmetellään ja pidetään outoina. Monesti itselläni ei ole kovin pitkiä tavoitteita, vaan teen sitä, mikä tuntuu sillä hetkellä hyvältä. Hetki voi kuitenkin olla kaikkea yhden ja viiden vuoden aikajänteellä.”

 

Lue lisää:

Ylioppilaskylä olisi äänestänyt piraatit ja feministit Turun valtuustoon

Jos koko Turku äänestäisi kuten Ylioppilaskylä, vihreät ja vasemmisto muodostaisivat kahdestaan valtuuston enemmistön. (4/2017)

11 opiskelijaa valittiin Turun valtuustoon

Vihreät, kokoomus ja demarit saivat opiskelijaehdokkaitaan läpi Turun valtuustoon vuoden 2017 kuntavaaleissa. (4/2017)