Ilmiöt
30.01.2018

”Anatomiaa oppi ihan eri tavalla” – Vaihto-opiskelijana kirurgisella osastolla

Teksti:
Erika-Evely Ee Eisen & Nella Keski-Oja
Kuvat:
Nella Keski-Oja & Miina Kokkosen kotialbumi
  • Miina Kokkosen mukaan yliopistollisen sairaalan henkilökunta Bulgariassa oli kielitaitoista ja avuliasta. Leikkaussalissa häntä opasti erikoistuva lääkäri George Korukov.

Lääkiksessä opiskeleva Miina Kokkonen pääsi yleiskirurgian osastolle vaihtoon jo ensimmäisen opiskeluvuotensa kesällä.

Turkulainen Miina Kokkonen, 21, oli opiskellut lääketieteellisessä vasta pelkkää teoriaa, kun hän lähti kesällä kuukaudeksi sairaalavaihtoon Bulgariaan.

”Kiinnostuin asiasta FiMSIC-infossa, jossa vaihdossa olleet kertoivat kokemuksistaan. Se kuulosti tosi hauskalta”, Kokkonen kertoo ja jatkaa:

”Vaihdossa pääsee ulkomaille ja näkee työn kliinistä puolta aikaisemmin kuin Suomessa.”

Kokkonen pääsi vaihtoon maan pääkaupunkiin Sofiaan St. Aleksandrovskan yliopistollisen sairaalan yleiskirurgian osastolle. Leikkaussalin saloihin häntä opasti erikoistuva lääkäri George Korukov. Tämä esimerkiksi kertoi, mitä missäkin leikkauksessa tehdään ja miksi kyseisessä leikkauksessa toimitaan juuri valitulla tavalla.

Vaikka Kokkonen oli sairaalassa vain kuunteluoppilaana, vaihto antoi tulevalle lääkärille paljon.

”Näin, miten potilas valmistellaan leikkaukseen ja millaisia suojavarusteita kirurgit käyttävät. Anatomiaa oppi ihan eri tavalla, kun näki, miten elimet ovat kehon sisällä.”

Sairaalan käytännöt yllättivät lääkisopiskelijan siinä, että Sofiassa kaikki reseptit ja lähetteet kirjoitetaan yhä käsin.

Kokkosen mukaan vaihto-ohjeistukset ovat selkeät ja paikan päällä Bulgariassa käytännön asiat, kuten asunto, olivat järjestetty valmiiksi. Tukena oli paikallinen opiskelija, joka näytti aluksi, missä on lähin ruokakauppa ja miten busseilla kuljetaan.

”Vaihtoon kannattaa ehdottomasti lähteä! Se on tehty niin helpoksi”, Kokkonen vinkkaa.

Kokkosen Sofian opiskelija-asuntola sijaitsi tunnin ajomatkan päässä sairaalasta.  Pienen ja pelkistetyn huoneen hän jakoi Virosta tulleen vaihto-opiskelijan kanssa. Vapaa-ajalla he ehtivät tutustua kaupunkiin, patikoida Vitosha-vuorella ja lomailla Mustanmeren rannalla.

Paikallisia lääkisopiskelijoita tapasi harvoin, sillä he valmistautuivat heinäkuussa omiin tentteihinsä.

Yli sata lääkisvaihtoa vuosittain

  • Lääkisvaihtoja koordinoi FiMSIC eli Finnish Medical Students’ International Committee.
  • FiMSIC edustaa suomalaisia opiskelijoita maailman lääketieteen opiskelijoiden kattojärjestössä. Se on Suomen Medisiinariliiton ulkoasiainvaliokunta.
  • Järjestön kautta lähtee vuosittain yli sata lääkisopiskelijaa harjoittelu- tai tutkimusvaihtoon ympäri maailmaa.
  • Turkuun tulee joka vuosi noin 25 vaihto-opiskelijaa FiMSIC:n kautta. Heille järjestetään klinikka- ja tutkimusryhmäpaikat, asunnot ja kummit.
  • Vaihtohaku järjestetään vuosittain marraskuun aikana.

Lue lisää:

Vaihto-opiskelu onnistuu edullisesti: ”Rahaa kului todennäköisesti vähemmän kuin Suomessa"

Kiinnostaako vaihto-opiskelu, mutta raha huolettaa? Esittelemme viisi kohdetta, joissa pärjää opiskelijabudjetilla. (1/2018)

Avaruusfysiikkaa Arktiksella

Maailman pohjoisimmassa kaupungissa on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä sekä piskuinen yliopistokeskus, jossa tutkitaan Arktista aluetta ja avaruutta. (1/2017)

Outsourcing education

Last year University of Turku saw its first set of fulltime undergraduate students, a Namibian group of 24, enroll in the BA program in education: “Finnish teacher education has a remarkable reputation, and as such, the Finnish format is often the one countries want to get”, states Päivi Granö, the head of education in Rauma.