Ilmiöt
19.12.2016

ASMR-videoiden kihelmöivä keidas Youtubessa

Teksti & Kuvat:
Atte Uusinoka
  • Erilaisten materiaalien taputtelu on ASMR-videoiden tunnetuimpia ärsykkeitä.

Päälaella pistelee. Pistelyä voisi kuvailla samanlaiseksi kuin jalkojen puutuessa, mutta kokemasi tunne on miellyttävä. ASMR-videot yrittävät herättää aistimuksia. 

Videolla sormet naputtelevat kirjan kantta. Toisella kynä raapaisee tasaisella käsialalla kalligrafiaa pellavalumpusta tehdylle paperille. Kolmannella rapistellaan teepusseja. Rapina rentouttaa ja vaivuttaa sinut kevyesti uneen.

Jos kirjoitat Youtuben hakukenttään kirjainyhdistelmän ASMR, löydät laajan kirjon videoita. Videolla esiintyviä henkilöitä kutsutaan ASMR-artisteiksi. He pyrkivät saamaan kehosi reagoimaan yllämainituilla tavoilla.  

Kaikki eivät aistimuksia koe. Joku kokee kehon ja mielen rauhoittuvan, mutta ei tunne kihelmöintiä. Jokainen reagoi videoihin ja niissä käytettäviin triggereihin eli ärsykkeisiin subjektiivisesti.

Ilmiötä on tutkittu erittäin vähän. Internetistä löytyy yksi tieteellinen tutkimus, joka on tehty Swansean yliopiston psykologian osastolla vuonna 2015. Tutkimuksessa todetaan ASMR:stä koituvien reaktioiden parantavan hetkellisesti masennukseen ja kroonisiin kipuihin liittyviä vaivoja.

ASMR-kirjainyhdistelmä tulee englannin kielen sanoista ’autonomous sensory meridian response’. Käsite tarkoittaa kehon tahdosta riippumatonta reaktiota tiettyihin ärsykkeisiin, jotka luovat miellyttävän ja rauhoittavan aistielämyksen. Sen voi saada niin videoilta kuin oikeasta elämästä. Yksi saa niitä kuunnellessaan rauhallista ja hiljaista puhetta, kun toisen päänahan saa kihelmöimään esimerkiksi keskittyneesti seurattu taulun maalaus.

ASMR-videot ovat luoneet Youtubeen alakulttuurin, jolle löytyy miljoonia katselijoita. Suosituin tekijä on Gentlewhispering-kanavan Maria, jolla on melkein 800 000 tilaajaa. Hänen videoillaan on yli 250 miljoonaa katselukertaa. 

Suomen ensimmäinen ASMR-artisti

Maria oli myös ensimmäinen ASMR-artisti, jonka videoita Turun yliopistossa kotimaista kirjallisuutta opiskeleva Matilda Koivisto katsoi.

”Hänestä tuli minulle mieluisin ASMR-artisti.”

Koivisto pitää Suomen ASMR-yhteisössä hyvin tunnettua WhiteWinterWhisperers-kanavaa, jolla on yli 17 000 tilaajaa ja noin 1,7 miljoonaa katselua. Kolme vuotta sitten Koivisto äimistyi nähtyään ASMR-ilmiöitä käsittelevän Kihelmöintiä-dokumentin. Kiinnostus omaan kanavaan heräsi, ja erityisesti suomenkieliset ASMR-videot kutkuttivat.

”Siihen aikaan ei ollut tarjolla käytännössä yhtään suomenkielisiä ASMR-videoita. Minusta oli mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton suomenkieliset videot saavat Suomessa ja muualla.” 

Kolmessa vuodessa paljon on muuttunut. ASMR on tuntemattomuudestaan huolimatta yleisempää kuin ennen, mistä kertoo suomalaisten ASMR-videoiden lisääntyminen. Samalla media on kiinnostunut ilmiöstä.

”Minulla on loppuvuodeksi sovittuna neljä haastattelua. Keväisin ja kesällä on tällä saralla hiljaisempaa, ehkä syksyisin ihmiset kaipaavat uusia keinoja stressin poistamiseen”, Koivisto naurahtaa.

Suomalaisia tekijöitä on silti vain noin parikymmentä. He ovat vain vähän tekemisissä keskenään eikä esimerkiksi yhteistyövideoita ole juuri tehty. Sen sijaan Yhdysvalloissa ASMR-yhteisö on tiivis. Monet tekijät tekevät keskenään videoita ja kommentoivat toistensa videoita. 

Teepussien rapistelua ja vesipullon hölskyttelyä? Ensikertalaiselta ASMR-videoiden katselu vaatii niin sanotusti avointa mieltä. Koiviston mukaan ilmiöön tutustuu parhaiten, kun katsoo eri tekijöiden videoita, joissa käytetään erilaisia ärsykkeitä.

”Tarjolla on vaikka minkälaisia persoonia, triggereitä ja videoita. Jokaiselle löytyy varmastikin jotain mieluisaa ja kihelmöivää."

Kommenttikentät vihasta vapaata aluetta

Yleensä Youtuben kommenttikentät uhkuvat trollausta ja haukkumista, jolloin kannustavat ja ihailevat kommentit jäävät piiloon. ASMR-videoissa tilanne on täysin toinen. Kommenttikenttä täyttyy kiitoksista ja tsemppauksesta.

Harva rentoutumisvideoita etsivä haluaa haukkua tekijöitä tai videoiden katselijoita. Koiviston mukaan myönteisyyteen johtaa myös ASMR-ilmiön tuntemattomuus.

”Kommenttikentällä ei ole hirveästi ihmisiä, jotka eivät ole tulleet sinne katsomaan videoita. Se pitää trollaajat muualla.”

Muita suomalaisia ASMR-artisteja

ASMR-artisin nimeä klikkaamalla pääset katsomaan heidän katsotuinta videota. 

finngamerASMR: Erityisesti syömiseen ja videopeleihin liittyvää sisältöä. Tilaajamäärä noin 8000.

VergilASMR: Pääosin suomenkielisiä triggereitä videoillaan käyttävä ASMR-artisti. Tilaajamäärä hieman noin 1000. 

Tuulia ASMR: Usein ja hyvin erilaisia videoita tekevä ASMR-artisti. Triggereinä hän käyttää esimerkiksi piirtämistä, lukemista ja roolipelejä. Tilaajamäärä noin 1000.