Ilmiöt
25.11.2010

Blogien politiikka

Verkossa kirjoittaminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia tehdä politiikkaa.

Nykyään kaikilla merkittävillä poliittisilla toimijoilla on oma blogi. Tämä ei kuitenkaan ole merkki siitä, että blogit olisivat vain perinteisen politiikan jatke.

Netti onkin täynnä poliittisia blogeja, joiden kirjoittajat ovat perinteisen politiikan ulkopuolella ja myös halukkaita jäämään sinne.

Blogit tarjoavat monia uusia mahdollisuuksia poliittisille toimijoille. Julkaisukynnystä ei ole. Kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa.

Tosin perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jussi Halla-aho tuomittiin sakkoihin viime vuonna uskonrauhan rikkomisesta blogitekstin perusteella.

Edes kirjoitusten laillisuus ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi, mikäli kirjoittaja osaa varjella henkilöllisyyttään kyllin tarkasti.

Mahdollisuus oman henkilöllisyyden salaamiseen tarjoaa monia etuja. Blogikirjoittajan ei tarvitse pelätä tulevansa syrjityksi sukupuolensa, ikänsä, sosiaalisen statuksen, etnisyyden tai puoluekannan takia. Ne voi kaikki jättää kertomatta. Ei aina ole edes selvää, onko blogin takana yksi vai useampi henkilö.

Esimerkiksi anarkistinen "Takku" -blogiprojekti määrittelee itsensä näin: "Takussa julkaistu sisältö ei välttämättä edusta kollektiivia, sen yksittäisiä jäseniä, yhteiskunnallisia liikkeitä tai mitään tiettyä ideologiaa." Politiikan ei siis tarvitse olla henkilöitynyttä. Vain viestillä on merkitystä.

Blogien poliittista vaikuttavuutta on vaikeaa mitata, sillä Suomessa poliittinen aktiivisuus liitetään vahvasti puoluepolitiikkaan. Jos blogikirjoittaja vaikkapa kehottaa olemaan äänestämättä, tekstin vaikutus voi näkyä puolueiden kannatuksen laskuna nousun sijaan.

Ulkoparlamentarismia ajavat blogit pyrkivät aktiivisesti laajentamaan politiikan käsitettä. Niiden vaikutukset näkyvät vasta kun hyväksytään, että politiikka ei palaudu äänestämiseen.

Turkulainen "Vapaa kulttuuri" -blogi ja muiden kaupunkien vastaavat ovat joitakin vuosia olleet tärkeitä talonvaltausten ja spontaanien mielenosoitusten koollekutsujia. Kukaan tuskin on kuitenkaan äänestänyt niiden inspiroimana.

Näiden yhteiskunnallisten toimijoiden huuto on vastaisku syyllistäville syrjäytymispuheille.

Kirjoittajat eivät hyväksy heille asetettuja poliittisen käyttäytymisen normeja, mutta eivät suostu myöskään marginalisoitaviksi. He eivät ole jättäytyneet politiikan ulkopuolelle, vaan luovat uutta politiikkaa. Verkossa ja kaduilla.

Suosittu vasemmistolainen blogi "Vallankumouksen hedelmiä" määrittelee asian seuraavasti: "politiikkaa voi tehdä suoraan, politiikkaa voi tehdä ilman lässytystä, politiikkaa voi tehdä niin että siitä nauttii."

VEIKKA LAHTINEN

Jussi Halla-ahon blogi "Scripta": www.halla-aho.com/scripta/

Mediaprojekti "Takku":

http://takku.net/

"Vapaa kulttuuri" -blogi:

http://vapaakulttuuri.blogspot.com/

"Vallankumouksen hedelmiä" -blogi:

http://www.vallankumous.org/blogi/