Reportaasit
20.09.2018

Ei huolta huomisesta – Kauppakorkean fuksit aloittavat syksyn kaupunkisuunnistuksella: "Mitäpä muuta pieni kylteri voisi toivoa"

Teksti:
Pihla Hänninen
Kuvat:
Juha Laurila
  • Hengen pitimiksi. Tiimi Kardinaalimunaus viettää iltaa hartaissa, mutta riehakkaissa tunnelmissa.
  • Ainejärjestö 3P:n kontti kiehtoo myös Tuomiokirkkoa ihastelleita kiinalaisturisteja. Kaverikuvia otetaan puolin ja toisin.
  • Takavuosien tv-tähti David Hasselhoff päätyi Baywatch- joukkueen naamareihin.

Kaupunkisuunnistuksen rasteilla z-sukupolvi innovoi, nimeää sisäelimiä, luukuttaa ysärihittejä ja pohtii tulevaisuuttaan.

On leuto loppukesän ilta, kun kapuan Tiedon portaita Yliopistonmäelle. Lähistöllä nunna-asuihin pukeutuneen opiskelijaporukan kajareista pauhaa Era-yhtyeen pseudolatinaa hokeva ysärihitti Ameno.

Nunnat ovat matkalla KaupSuun eli kaupunkisuunnistukseen. Se on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n (TuKY) järjestämä fuksitapahtuma, jossa uudet opiskelijat ja vaihtarit tutustuvat niin Turkuun kuin kampuksen moninaisiin järjestöihin.

Mäellä odottaa surkuhupaisa näky: kuiva suihkulähde ja päätaloa ympäröivät työmaa-aidat asiattoman oleskelun kieltävine kyltteineen. Että tervetuloa vaan, uudet ja vanhat opiskelijat, tulevan alma materinne hellään huomaan!

Onneksi fiilis voittaa puitteet. Poppi pauhaa ja kyltereiden siniset haalarit täplittävät aukiota, jolta bongaamme suunnistuksen ensimmäiset hupirastit. TuKYn lisäksi toimintaansa esittelevät ainakin Turun Seudun Ekonomit, Wiiniklubi ja kauppislaisten ruotsinkielinen sisarseura, Åbo Akademin Merkantila Klubben. Olemme kylteriyden ytimessä!

Tosin kierros on vasta aluillaan, eikä mäellä juuri joukkueita näy. Suuntaamme valokuvaajan kanssa kohti Arcanum-rakennusta.

Kuuraketti Ylioppilaskylään

Skumppapullorivistö! Ei ihme, että fuksit ovat löytäneet tiensä TuKyn tulevan vuosijuhlan rastille. Sen naapurissa markkinoidaan jenkkifutisseuraa värikkäillä muovitötteröillä merkityllä pelialueella ja urheilujaostoa vanteiden ja taukojumpan voimin.

Perin kauppislainen rasti löytyy yrittäjyysyhteisö Boost Turun pisteeltä, jossa fuksit koettelevat taitojaan pitchauskaraokessa. Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) rastilla visioidaan ja pitchataan puolestaan huippuhankkeita.

”Kauppislaisilla on projektiosaamista. Tässä voi vaikka innovoida kuuraketin Ylioppilaskylään”, TYYn hallitukseen kuuluva Emmi Simonen hehkuttaa.

Ympärillä on loputtomasti punaisia beer pong -mukeja, propellihattuja, possunaamareita, Marimekko-kasseja, joulupalloja ja valtava puhallettava palmu. Ilmassa haisee suolakurkku.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Kontissa kipinöi. Deittisovellus Tinderin designia hyödyntävä joukkue toimitusketjujen johtamisen ainejärjestön rastilla.

Joukkue nimeltä Kardinaalimunaus siunasi kaupunkisuunnistuksen rastinpitäjiä.

Jossain kiljahdusten ja naurunremakan välissä raikaa JVG:n ja Raappanan männävuosien hitti Kran Turismo: ”Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin”. Sen tahtiin nykyiset fuksit ovat tanssineet peruskoulun diskossa.

Tämän sukupolven opiskelijat ovat ehkä ensimmäisiä, jotka ovat tottuneet hakemaan bilemusiikkinsa puhelimesta, vaivattomasti ja spontaanisti. Poissa ovat ajat, jolloin ainejärjestöjen boomboxit olivat vielä ehtaa ja harvinaista diy-nörttikäsityötä. Nykyään kaikilla on omat kannettavat kaiuttimet, ja kesäkeleillä musiikilla merkataan omaa aluetta puistoissa ja jokirannassa.

Vaikka yliopisto täyttyy 2000-luvun digiosaajista, suomikulttuurin reliikit istuvat fuksibileissä tiukassa. Teslan, kosketusnäytön ja selfien z-sukupolvelle kelpaavat yhä Freestyler ja Sandstorm.

Work Bitch!

Kekseliäitä joukkueita riittää joka lähtöön. Kun Team Britney saapuu rastille, tekoturkikseen sonnustautuneen poptähden eteen levitetään punainen matto, henkivartijat asettuvat diivan suojaksi ja paparazzit antavat kameroiden laulaa. Jos Britneyn opiskeluinto on Work Bitch -biisin tasoa, tutkinto kilahtaa rekisteriin tavoiteajassa!

Yksi ryhmä on pukeutunut Tinder-profiileiksi ja toinen smurffeiksi. Ikoninen Baywatch on saanut uusia faneja viimevuotisen elokuvan ansiosta. Näin voisi päätellä fukseista, jotka ovat pukeutuneet Pamela Anderson ja David Hasselhoff -naamareihin.

Jotain ajan hengestä tai zeitgeististä kielii tekokaljuihin ja sinivalkoisiin naamareihin pukeutunut joukkue Isänmaalliset skinheadit.

”Meillä ei ole poliittista agendaa tässä taustalla, löydettiin vaan nämä naamarit ja kaljut”, tiimistä selitetään.

Jututan puistossa Kardinaalimunaus-joukkuetta, johon kuuluvat paavi, kaksi kardinaalia ja neljä nunnaa. Porukan opiskelut ovat juuri alkaneet. Mitä hengellinen johtaja toivoo tulevaisuudelta?

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Smurffi-joukkue innovoi Turkuun erikoisvarusteltuja ratikoita. Krapulavaunussa soisi tietysti ”smurffimusiikkia tai jotain muuta iloista”. 

Jenkkifutisseuran rastilla mitellään nopeudessa, voimassa ja ketteryydessä.

Seniilit-nimiseen tiimiin kuuluvat Ida Kankare (takarivi, vas), Lotta Ketola, Lotta Nurmi ja Aino Hieta. Alarivillä Antti Aalto, Lauri Toivola, Riku Vaajakari ja Matti Rajala.

Paavi sanoo olevansa ”nöyrä ja asemastaan kiitollinen”, mutta toteaa ilkikurisesti:

”Mitäpä muuta pieni kylteri voisi toivoa kuin pääsevänsä paavimaiseen johtavaan asemaan.”

Niinpä tietenkin. Toivottavasti ei kuitenkaan liian machiavellistisin keinoin!

Vuosina 1996–2010 syntynyt z-sukupolvi on kasvanut talouden myllerrysten keskellä. Samalla turhan ruusuiset käsitykset autuaaksi tekevästä työelämästä ovat karisseet ja epävarmuuteen on ollut pakko tottua.

Siitä huolimatta suurella osalla zetoista menee varsin mukavasti. Kehityksellä on kuitenkin kääntöpuolensa: ikäryhmään kuuluvien nuorten välinen eriarvoisuus kasvaa ja periytyvä huono-osaisuus kasautuu pienelle joukolle.

Porttikielto dildonheittoon

Saamme vinkin hauskasta rastista joukkueelta, joka esittäytyy Joulupupusiksi – kauppakorkean uudet opiskelijat kun tunnetaan sympaattisesti pupuina. Porukka kehuu vuolaasti kauppislaisten biletilassa Parkissa sijaitsevaa ”urheilullista” pistettä, jolta fuksit ovat juuri saapumassa. Lähdemme paikan päälle katsomaan, mitä rastilla tapahtuu.

Parkin pihalla meitä on vastassa tuima kylteriopiskelija. Hän kieltää meitä tulemasta sisään biletilaan, edes pihalla ei kuulemma saa seistä. Salaseurameininkiä! Mieleen palaavat Yliopistonmäen raksakyltit.

Myöhemmin kuulemme, että Parkin rastilla heitellään dildoja koreihin.

Tässä suunnistuksessa kaupungin määritelmä on varsin suppea. Virallisia rasteja on Yliopistonmäen ja Arcanumin lisäksi vain Tuomiokirkkopuistossa, jossa päätämme seuraavaksi poiketa.

Matkalla ohitamme taloustieteilijöiden rastin. Pinkkiin haalariin pukeutunut profeetta toteaa kovaan ääneen meidät nähdessään:

”Toi paska on Tylkkäri. Noi tekee tästä jonkun kriittisen jutun.”

Juu, mäkin sua hei!

Tuomiokirkkopuistossa katseen vangitsee ensimmäisenä tyhjä sininen kontti. Mitä ihmettä?

”Konttiin voi mennä vaikka reivaamaan, ja jos täällä alkaa sataa, tästä voi tulla aika suosittu”, kerrotaan rastilta, jota pitää toimitusketjujen johtamisen ainejärjestö.

Suosio koittaa ennakoitua nopeammin. Konttia kerääntyy ihmettelemään joukko innokkaita kiinalaisturisteja. Yhteiskuvia ja kuvia yhteiskuvien ottamisesta otetaan iloisissa merkeissä. Kerroinko jo, että z-sukupolvi on myös edeltäjiään millenniaaleja kansainvälisempi?

Tyypit, jotain rajaa

Utelen puistossa joukkuetta, jolla on ollut fuksisuunnistuksen paras meininki. Saamme kuuman vinkin hauskasta kasarityyliin pukeutuneesta joukkueesta, jota lähdemme jäljittämään.

Siis u-käännös kohti Arcanumia! Kävelyreissulla kuulemme jo kaukaa Smurffi-joukkueen kajareista pauhaavat smurffihitit. Sinisten satuhahmojen innoittamana Suomessakin on levytetty kymmenittäin kimeä- äänisiä albumeita lätkäboogiesta kreisibailuihin.

Smurffit innovoivat parhaillaan erikoisvarusteltua raitiovaunua Turkuun. Darravaunuksi nimetyssä yksikössä torkkumiseen soveltuvilla penkeillä voisi nauttia ilmaisesta kahvista. Vaunubaarin hanassa juoksisi ”smurffilimpparia ja hirvilimpparia”, siis lähinnä Jägermeisteria.

Toki raitiovaunussa olisi myös opiskelijaravintola, jonka listalla olisi aina tarjolla kaikkien rakastamaa Kievin kanaa. TYYn hallituksen Noel Snygg nauraa kanaläpälle ja toppuuttelee:

”Nyt tyypit jotain rajaa.”

Hei, tuolla on se kasarijoukkue! Lyöttäydymme loppuillaksi parikymppisten Seniilien (eli Aino Hiedan, Lotta Nurmen, Lotta Ketolan, Ida Kankareen, Lauri Toivolan, Matti Rajalan, Antti Aallon ja Riku Vaajakarin) matkaan.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Ei enää pelkkää punaista maitoa ja lauantaimakkaraa. Kulutuskäyttäytyminen sen kertoo, Seniileissä on tulevaisuus.

Auringonlaskun jolkottelijat. Iltayhdeksältä kaupunkisuunnistus on loppumaisillaan ja punanuttuinen pukki suuntaa poroineen kohti uusia seikkailuja.

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti Seniilien autenttista retroa hönkivät keinokuituasut ovat löytyneet kirpputorilta. Housuissa on asiaankuuluvat vekit ja hameet yltävät yli polvien.

Joukkue elää ja hengittää roolihahmojaan. Titaanilonkat ovat kävelystä kovilla, mutta rastien pitäjille ryhmä jaksaa sydämellisesti tarjota kettukarkkeja, olutta ja syleilyjä.

Lääkisopiskelijoiden pisteella joukkue tunnistaa muovipussin päälle aseteltuja sisäelimiä.

Ou gaad, mä oon kasvissyöjä”, yksi papparaisista kiljaisee ja harppoo loitommas.

Samalla eräs mummeli epäilee kanan kivipiiraa ”syödyksi munuaiseksi”. Kuvaaja saa naurukohtauksen.

Oikeustieteen opiskelijoiden rastilla pelataan puolestaan tietokilpailu-Twisteriä:

”Mikä on Sauli Niinistön toinen nimi?”

”Kimmo!”

”Väärin!”

”Mikä on divetymonoksidi?”

”Joku happo!”

”Väärin!”

”Kuka on Turun yliopiston rehtori?”

”Joku harmaahapsi!”

”Oikein!”

Vastaukset osuvat enimmäkseen vähän sinnepäin. Joukkueen parhaat lonkat ovat kovilla.

”Mihin ootte menossa seuraavaksi?”

”Bingoon”, Lauri Toivola tokaisee.

Humoristi. Oikeasti kauppa on joukkueen viimeinen rasti ennen jatkoja.

Matkalla kyselen Seniilien ajatuksia yhteiskunnan tilasta. Toistaiseksi opintotuen leikkaukset eivät joukkuetta huoleta:

”Aina voi muuttaa pois Suomesta” yksi toteaa ja toinen jatkaa:

”Mut mikään muu yhteiskunta ei toimi paremmin kuin Suomi. Täällä on kannustavaa opiskella. Eikä ne opintotukeen kohdistetut leikkaukset ole niin suuria.”

”Mulla on asiat aika hyvin opiskelijana, vaikka vanhemmat ovat huolissaan. Elokuun palkka tulee vielä”, Aino Hieta pohtii.

”Niin, asiat on vielä hyvin. Me ollaan oltu kaks päivää opiskelijoita”, Lauri Toivola toteaa vähän nuivasti.

Kaikki nauravat. Vielä yksi yhteiskuva ennen kuin eron hetkeä.

Korjaus 5.10.2018 klo 16:00: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että taloustieteilijöiden rasti olisi ollut varjorasti. Näin asia ei ollut. Rasti oli virallinen osa Kaupunkisuunnistusta.

 

Lue lisää:

Löytömatka akateemisen kyykän MM-kisoihin

Tampereen Hervannassa järjestettiin akateemisen kyykän MM-kisat. Teekkareiden suosimaa tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1966 lähtien. Tällä kertaa kyykkää pelasi lähes 700 joukkuetta. (02/2018)

Sitsit: näin akateemisista pönötysjuhlista syntyi snapsilaulujen terästämää bilekulttuuria

Syyskuussa 2017 Turun kauppatorilla järjestettiin Turkulaiset suursitsit, joihin osallistui yli 300 opiskelijaa. Sitsiperinteellä itsellään on peräti yli 400-vuotinen historia. (10/2017)

10 kultaista sääntöä: näin käytät haalareita oikeaoppisesti

Haalarietiketti vaihtelee kaupunki-, korkeakoulu- ja järjestökohtaisesti. Nämä kymmenen sääntöä haalareiden käyttöön ovat fukseille arvokkaita, kirjoittamattomia sääntöjä. (09/2017)