Ilmiöt
28.09.2011

Fingerpori-fani kirjoitti kirjan

  • “Kielellä leikittely on universaalia ihmisten leikkiä. Kielellisen leikittelyn lähtökohtana on kielen kaksitasoisuus: muoto ja merkitys voidaan erottaa toisistaan”, Maijastiina Vilenius toteaa.

Maijastiina Vilenius oli jättää opintonsa kesken, kunnes löysi kiinnostavan graduaiheen.

Fingerpori ei vielä ilmestynyt Turun Sanomissa, kun Maijastiina Vilenius alkoi kirjoittaa suomen kielen graduaan vuonna 2009. Pari kuukautta myöhemmin graduohjaaja sanoi Vileniukselle, että hänellä oli hyvä ajoitus. Fingerpori-aiheiselle gradulle oli nopeasti ilmaantunut useampia halukkaita tekijöitä. Ajatus Fingerporin tutkimisesta oli kypsynyt Vileniuksen mielessä jo pari vuotta.

"Tykästyin sarjakuvaan kun se alkoi ilmestyä Hesarissa ja ajattelin, että siitä saisi sopivaa aineistoa."

Vileniuksen gradu Minä sinulle homonyymit näytän! Kielellinen leikittely Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvassa julkaistiin Arktisen banaanin kustantamana kirjana elokuussa Turun taiteiden yössä. Teos on kuvitettu Vileniuksen analysoimilla Fingerpori-stripeillä ja sarjakuvan piirtäjä Pertti Jarla on kirjoittanut siihen esipuheen. Vilenius kysyi Jarlalta tämän kantaa graduaiheeseensa jo ennen kirjahanketta ja sanoo Jarlan olleen "imarreltu mutta yllättynyt".

"Jarlan mukaan kirja on armoton kokoelma hyviä ja huonoja strippejä. Fingerpori-albumeihin on koottu vain parhaat", Vilenius luonnehtii.

Gradun jalostaminen kirjaksi ei Vileniuksen mukaan ollut työlästä. Tieteellinen termistö sai jäädä paikalleen.

"En oikeastaan tiedä miten noiden termien kääntäminen olisi edes mahdollista. Kirjan alussa on sanasto, joka kattaa keskeisimmät termit."

Kirja on osapuilleen sama teksti kuin Vileniuksen gradu, mitä nyt kirjoitusvirheet on siivottu pois.

Se purkaa Fingerporin kielellistä huumoria kielitieteen keinoin ja käsittelee erityisesti homonymian ja polysemian ilmiöitä. Homonymia tarkoittaa saman sanan kielessä saamia eri merkityksiä (kuusi on sekä puu että numero) ja polysemia saman sanan saamia lähekkäisiä merkityksiä ("olla maalla" viittaa maaseudun ohella siihen että ei olla merellä).

"Kielellä leikittely on universaalia ihmisten leikkiä. Kielellisen leikittelyn lähtökohtana on kielen kaksitasoisuus: muoto ja merkitys voidaan erottaa toisistaan", Vilenius toteaa teoksessaan.

Fingerporin anarkistinen suhtautuminen kieleen osoittaa Vileniuksen mukaan, että sanojen ei aina tarvitse toimia selkeästi ja välittää yksiselitteistä viestiä. Nauraakin saa.

Teosta selatessa yllättyy, miten luontevasti tieteellinen tutkielma soveltuu tietokirjan kansien väliin, kun ulkoasu vain on kohdallaan. Vilenius itse ei kuitenkaan halua ylpeillä liikoja kirjalla.

"Gradukäsikirjoitus valmistui kiireellisellä aikataululla ja arvosanakin oli 'vain' C."

Vilenius piti tärkeänä gradun julkaisemista myös netissä ilmaiseksi. "Olen sen velkaa tiedeyhteisölle. Muiden töistä oli paljon hyötyä minulle ja haluan että oma työni voi olla opiskelijoiden käytettävissä."

Graduntekijöitä Vilenius neuvoo kirjoittamaan itseä kiinnostavasta aiheesta. "Ei gradua muuten jaksa tehdä. Omat opintoni olivat tauolla ja jäämässä kesken kunnes löysin mielekkään aiheen." Vilenius on aktiivinen Turun sarjakuvapiireissä ja kiinnostus graduaiheeseen nousi rakkaasta harrastuksesta.

Graduaiheen lisäksi sarjakuvapiirit ovat tarjonneet Vileniukselle henkisen kodin. Hän toivoo voivansa jatkossakin toimia sarjakuvan maailmassa ja kirjoittaakin aiheesta mikäli hyviä aiheita tulee vastaan. "Tykkään älyttömästi kaikesta, mitä sarjakuvaan liittyy", Vilenius summaa.

Myös Vileniuksen uusi tekeillä oleva kirja nousee sarjakuvan maailmasta. Hän toimittaa turkulaisen sarjakuvan 100-vuotisantologiaa ja kirjoittaa siihen myös historiaosuuden ajalta 2005-2011 yhdessä puolisonsa kanssa. Molemmat ovat aktiivisia antologian julkaisevassa Turun sarjakuvakerhossa.

Vilenius piirtää itsekin, mutta katsoo soveltuvansa paremmin tutkijaksi ja kokijaksi kuin sarjakuvan tekijäksi: "Olen aika huono piirtäjä", hän pahoittelee.

Teksti: VEIKKA LAHTINEN

Kuva: LAURI HANNUS

Vilenius ja Jarla keskustelevat Turun kirjamessujen Fiore-lavalla perjantaina 30.9. klo 12.

24 tuntia sarjakuvaa -tapahtuma Turun sarjakuvakaupalla 1.-2.10.