Ilmiöt
28.03.2012

Graduntekijän huoneentaulu

1. Muista, että gradussa harjoitellaan tieteellisen tutkimuksen tekemistä. Älä kuvittele, että sinun tulisi jo tietää ja taitaa kaikki graduun liittyvät asiat. Älä siis aseta itsellesi liian suuria vaatimuksia gradun suhteen. Perfektionismitaipumus haittaa tehokasta ja joustavaa työn tekemistä.

2. Gradun tekemiseen, ja yleisemminkin suoritustilanteisiin, voi liittyä vaikeita tunteita ja ajatuksia. Ne ovat merkki siitä, että psyyke toimii ja tekee tehtäväänsä. Emme voi valita niitä tai käskeä mieltämme vaikenemaan. Voimme kuitenkin valita tekoja eli voimme kirjoittaa vaikka tuntuu pahalta ja ahdistaa. Älä siis turhaan odota ns. parempaa aikaa, vaan hyväksymällä tunteesi ja ajatuksesi annat mielesi tehdä tehtäväänsä; tee sinä samoin eli suunnittele ja tee tekoja, joiden avulla gradusi etenee.

3. Motivaatio ei synny tyhjästä tai tipahda taivaasta. Se käynnistyy ja ylläpysyy toiminnan ja sinnikkyyden avulla. Älä siis odota gradumotivaatiota, vaan tee itsellesi päivä- ja työrutiinit, joita noudatat säännöllisesti. Rutiinit ovat parhaita aikaansaamattomuuden vastavoimia.

4. Kirjoittaminen on psyykkisesti kuormittavaa. Kirjoita gradua niin sanotulla primetime-ajallasi . Älä esimerkiksi hae toistuvasti lähdemateriaalia silloin kun olet virkeimmilläsi, vaan käytä se aika vaativampaan kirjoittamistyöhön.

5. Gradua ei pidä tehdä "jatkuvasti" ilman riittäviä taukoja. Se on Mission Impossible, jossa epäonnistuminen aiheuttaa stressiä ja syyllisyyden tunteita. Suunnittele ja tee selkeä ero työn ja vapaa-ajan välillä. Vapaa-ajalla palaudutaan gradutyöstä ja kerätään voimia, jotta voidaan jälleen palata virkeänä gradun pariin.

Vinkkejä antoi opintopsykologi Ari Kaukiainen Ohjauksen ja koulutuksen tukipalveluista

Lue pääjuttu Gradua kesyttämässä täältä.

Teksti: Meri Heikkilä