Ilmiöt
03.03.2011

Lainaaja.fi välittää ihmisläheisiä kulutusluottoja

  • Lainaaja.fi:n perustaja ja toimitusjohtaja Tuomas Talola uskoo sosiaalisten kulutusluottojen suosion kasvavan tulevaisuudessa.

Lainaaja.fi-palvelu tarjoaa piensijoittajille ja lainanhakijoille sosiaalisen markkinapaikan verkossa.

Kulutusluottojen maailma sai pikavippien rinnalle uudenlaisen tulokkaan, kun sosiaalisiin, yksittäisten ihmisten välisiin lainapalveluihin luottava Vertaislaina Oy perustettiin maaliskuussa 2010. Vertaislainan lainanhakupalvelu Lainaaja.fi:n kautta otettiinkin ensimmäiset lainat viime lokakuussa.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja on 30-vuotias Turun kauppakorkeakoulun opiskelija Tuomas Talola. "Puolitoista vuotta sitten olin Helsingissä Nordealla töissä, kun sain ajatuksen finanssilaitoksen ja sosiaalisen median yhdistämisestä. Tällaisia yrityksiä on jo esimerkiksi Iso-Britanniassa. Ajattelimme, että lainapalvelun mahdollistama suhteellisen riskitön piensijoittaminen voisi kiinnostaa myös tavallisia kuluttajia", Talola sanoo.

Yrityksen toimintaideana on markkinapaikka, jossa rahoituksen hakija sekä mahdolliset lainanantajat kohtaavat toisensa.

Käytännössä palvelu toimii niin, että lainanhakija rekisteröityy palveluun ja esittää hakemuksessa lainasumman, toivomansa koron sekä halutessaan myös, mihin aikoo lainaamansa rahat käyttää.

"Monet hakevat lainaa esimerkiksi pieniin remontteihin, autoihin tai vastaaviin. Lainanantaja voi itse päättää, kenelle hän haluaa lainata rahaa", Talola sanoo.

Lainaaja.fi:n rooli on hoitaa maksuliikenne ja varmistaa lainanhakijan henkilöllisyys sekä maksuhäiriömerkinnät. Lainan mukanaan tuoma riski jää sijoittajien kannettavaksi.

Talola haluaa alleviivata palvelun eroavan huomattavasti pikavipeistä. "Pikavippibisneksessä tehdään liikevoittoa 50 prosenttia yritysten omistajia rikastuttamalla. Samat yritykset omistavat perintätoimistot, jotka sitten karhuavat myöhässä olevia maksuja", hän sanoo.

Lainaaja.fi ei ole tarvinnut sopimuksissa tai lainaprosesseissa toistaiseksi oikeudellista apua, vaan lainanvälittäminen on toiminut ongelmitta ja takaisinmaksu toiminut ajallaan.

Yritykseltä toiselle

Talola on aikaisemmin toiminut yrittäjänä vuokraamalla kesäisin lomamökkejä Merimaskussa ja tehnyt Vertaislaina Oy:n kautta erilaisia projekteja. Hän on opiskellut tietojenkäsittelytiedettä ja rahoitusta sekä ammattikorkeakoulussa että Turun kauppakorkeakoulussa.

"Kokemuksen puute yritysmaailmasta näkyy eritoten uuden yrityksen työmäärässä. Paljon on saanut ottaa etukäteen selvää esimerkiksi finanssivalvonnasta ja laeista", Talola sanoo.

Helmikuun alkuun saakka Vertaislaina Oy välitti ainoastaan yksityishenkilöiden välisiä lainoja. Valtaus yritysmaailmaan tehtiin, kun yhteisölliseksi työtilaksi itseään tituleeraava Hub Helsinki -osuuskunta päätti hakea 50 000 euron rahoituksen uusille tiloilleen lainaamalla yksityishenkilöiltä ja muilta yrittäjiltä Vertaislainan huolehtiessa rahoituksen järjestelystä.

"Haluamme tukea yhteiskunnallista yrittäjyyttä sekä osaltamme pienentää myös hiilijalanjälkeä. Yhteisöllisyys yritysten välillä on yksi tavoitteistamme", Talola sanoo. Hänen mukaansa yrityksen tulevaisuudensuunnitelmissa onkin toimia laajemmin myös yritysten välisenä lainapalveluna.

Talola on edustanut Vertaislaina Oy:tä myös yrittäjyysverkosto BoostTurun tilaisuuksissa.

Helmikuun puolessa välissä Boost Turku järjesti bisnesideakilpailun, jossa osallistujien piti vakuuttaa yleisö ja tuomaristo neljän minuutin "hissipuheella", eli liikeideansa esittelyllä.

Talola voitti kilpailun yhdessä Lainaaja.fi:n tekniikkavastaavan Ville Leinon kanssa. Palkinnoksi yrittäjäkaksikko lähtee maaliskuun lopussa MIT:n yliopiston järjestämään Global Startup Workshop -tapahtumaan Etelä-Korean Souliin.

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Vaikka Lainaaja.fi on saanut osakseen huomiota netin keskustelupalstoilla ja talouselämän julkaisuissa kuten Kauppalehdessä, palvelua käytetään vielä harvakseltaan. Talolan arvion mukaan verkkopalvelun kautta on välitetty lainoja noin 50 000 euron arvosta.

Uusi, sosiaalinen luottomuoto kilpailee luonnollisesti pikavippiyritysten kanssa. Toistaiseksi Lainaaja.fi:n lainojen keskimääräinen korko pyörii noin 20 prosentin tienoilla. Talolan mukaan korkea korko johtuu siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, ja näin ollen sijoittajat pystyvät pitämään lainojen korot suhteellisen korkealla.

"Tällä hetkellä lainamme ei ole markkinoiden edullisin. Vaikka korkomme on tällä hetkellä selkeästi esimerkiksi pankkilainan noin kymmentä prosenttia korkeampi, toivomme, että lainanantajien määrän kasvaessa myös korko laskee", Talola sanoo.

Kuluttajat ovat ottaneet Lainaaja.fi:n hyvin vastaan. Palvelun ideologiaa kannatetaan.

"Jotkut asiakkaat ovat lainanneet tukemistarkoituksessa palvelun kautta pieniä summia isolla korolla, vaikka taloudellisesti järkevää olisi ollut käyttää esimerkiksi pankkilainaa", Talola sanoo.

Hän katsoo yrityksen tulevaisuuteen luottavaisin silmin. "Totta kai meidän täytyy tulevaisuudessa pyrkiä tarjoamaan kilpailukykyinen korko, joka on myös lainanottajalle hyvä diili. Uskon, että pian näin on."

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS

www.lainaaja.fi