Ilmiöt
24.04.2013

Matkailevan MacGyverin niksinyytti

  • Pähkäile tarpeeksi kauan keinojen vähyyttä. Ja katso: Ihmemies ilmestyy rinkkaasi.

Kun kesä kutsuu tien päälle, unohda kokoontaitettavat henkarit, antibakteeriset matkapyyhkeet ja uv-suojatut hellevaatteet. Ota mallia MacGyveriltä ja sovella niillä välineillä, mitä taskuista löytyy.

Lepo ja huolto

Jos päätät yöpyä taivasalla, valitse paikka, jossa olet katseilta piilossa. Herätät vähemmän epätoivottua huomiota niin vartijoiden, rikollisten kuin ohikulkijoidenkin silmissä.

Varaudu sateeseen majoittumalla katoksen, parvekkeen tai vastaavan alle tai värkkää sadeviitasta katos.

Kun nukkuu ulkona tai liikennevälineessä, kaikki arvokas kannattaa jemmata vaatteiden tai makuupussin alle ja laukun hihna kiepauttaa käsivarren ympäri.

Reissussa rähjääntyy, jos viettää öitä kiskojen päällä tai taivasalla.

Suihkun voi korvata jopa junan vessassa lavuaarin ääressä äheltämällä. Kostuta pyyhkeen kulma ja pese itsesi sillä.

Jätä paksu ja pörröinen froteepyyhe kotiin ja valitse pieni ja ohut pyyhe.

Pieni nenäliinapaketti kannattaa säilyttää taskussa repun sijaan. Helposti saatavilla olevaa paperia arvostaa, kun rynnii orastavan ruokamyrkytyksen vauhdittamana klosettiin, jonka pidikkeessä pyörii vain tyhjä hylsy.

Pro tip: Jemmaa pehmeää vessapaperia sieltä, missä sitä on tarjolla. Säilytä Minigrip-pussissa suojassa kosteudelta.

Pihistely

Kunnon reissuruuna etenee tietenkin pienimmällä mahdollisella budjetilla, jotta saa nauttia kaukomaista mahdollisimman pitkään. Muun muassa seuraavilla vinkeillä pidät matkakukkarosi kestävyysvajeen kurissa.

Matkaa on halvinta taittaa liftaten. Muista kohteliaisuus ja tarjoa kuskille kahvit huoltsikalla. Köyhemmissä maissa rikkaan länkkärin on syytä lisäksi tipata kuskia.

Rauhallinen reissaaja etenee ilmaiseksi apostolinkyydillä tai pyörän selässä.

Sohvasurffari nukkuu ilmaiseksi, mutta saa usein vielä kaupan päälle paikallisen vinkkejä hyvistä mestoista ja aktiviteeteistä.

Majoituspaikan keittomahdollisuudet kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa. Monista hotellihuoneista löytyvän vedenkeittimen avulla voi loihtia gourmet-aterian esimerkiksi makaronista ja nakeista: Osta verkkopussillinen mandariineja. Syö mandariinit alkupalaksi ja sujauta pasta ja nakit tyhjään verkkopussiin, jonka ripustat keittimen reunaan. Painele nappia kunnes ainekset ovat kiehuneet tarpeeksi. Varo, ettei pussi kosketa vastusta!

Pastan lisukkeeksi kannattaa pummia ketsupit läheisestä hampurilaisketjusta.

Pönttöhetki asemalla on usein maksullinen. Ajoita asiointisi tavaratalojen läheisyyteen, niistä löytyy yleensä ilmaisia vessoja.

Jos rahat ovat päässeet totaalisen vähiin, lyöttäydy parempiosaisten maanmiestesi seuraan retostelemaan matkasaavutuksillasi. Jännittävät tarinat ja kurja ulkomuotosi hellittävät kukkaronnyörit ja saatat tienata muutaman tuopin lokkina.

Massijemmat

Siellä, missä pankkikortti ei ole käypäinen maksuväline, pitää tyytyä paperisiin oravannahkoihin. Muutama seteli on hyvä olla varalla muutenkin. Kaikkea rahaa ei kannata säilyttää samassa paikassa. Lompakossa tai taskunpohjalla voi pitää parinkymmenen euron käteiskassaa, josta makselee päivän ostokset. Pääkassa kannattaa piilottaa vyön alle passipussiin, josta voi sitten suorittaa käteisnostoja vessassa tai muussa piilossa.

Pro tip: Ompele housujen sisäpuolelle salatasku, jossa säilytät 50–100 euron hätäkassaa täydellisen putsaamisen varalta. Tositravelleri upottaa ihon alle timantin Madventures-tyyliin.

Kevyt pakkaus, kevyt mieli

Perinteinen pakkausvinkki ensikertalaiselle on pakata ensin reppuun ainoastaan pakolliset tavarat ja karsia sitten puolet valituista tavaroista.

Kantovälineeksi kannattaa valita tukeva, yksinkertainen, pienikokoinen rinkka. Rullilla vedettävä matkalaukku voi olla näppärä sivistyksen parissa liikuttaessa, mutta sillä menettää valitettavan paljon tärkeitä skenepisteitä travelleripiireissä!

Tavaroita pakatessa kannattaa jättää reppuun reilusti tilaa. Kun kotoa lähtiessä siististi viikatut vaatteet muuttuvat kiireessä runtatuiksi mytyiksi ja shampoopullot muljahtelevat optimaalisilta sijoituspaikoiltaan, on kivempi, ettei vetoketjuja joudu kiskomaan hampaat irvessä.

Tämän vaivan vältät myös pakkaamalla repun aina samojen rutiinien mukaisesti. Järjestystä noudattamalla tavarat pysyvät myös paremmin tallessa.

Monissa matkaoppaissa luetellaan reissaajan pakollisia ja hyödyllisiä varusteita. Vaikka oppaan kirjoittaja olisi miten mieltynyt riippukeinuun ja makuupussilakanaan, kannattaa miettiä, tarvitseeko niitä itse omalla matkallaan. Jos kulkee kaupungin kaduilla ja hiekkarannoilla yöpyen hotelleissa, vaelluskengät ja oma hyttysverkko ovat harvinaisen turhia.

Jos haluat lentää pelkkien käsimatkatavaroiden turvin, lisää pakkaustilaa saa sullomalla takin taskut ja hihat täyteen vaatteita. Kikka toimii etenkin reissusta palatessa: kylmässä koto-Suomessa voit heittää sitten takin hihoissa matkustaneine villapaitoineen päällesi.