Ilmiöt
16.09.2010

Mustan huumorin radio-ohjelma

Z-partion Heikki Huhtanen fanittaa Blonde Redheadia ja nauraa makeimmin julmalle brittisatiirille.

Loimaalta kotoisin olevan Heikki Huhtasen äänen voi kuulla joka toinen torstai Zoomin taajuudella iltakahdeksasta kymmeneen. Hän tekee kaverinsa Konsta Weberin kanssa Z-partio-nimistä ohjelmaa, jota Huhtasen itsensä mielestä voisi luonnehtia hyvin pitkälle improvisaationa toteuttavaan ajankohtais- ja kulttuuriohjelmaan.

Z-partiolaiset hakevat aiheita ohjelmaansa maailmanpolitiikan ja kulttuurin kentästä. Keskustelua on herännyt muun muassa englantilaisen Chris Morrisin ohjaaman terrorismia käsittelevän Four Lions -elokuvan tiimoilta.

Ohjelman soundimaailmassa luotetaan vaihtoehtoiseen poppiin.

"Ei me olla allergisia myöskään muiden genrejen edustajille, kuten elektrolle, hiphopille tai metallille, mutta jostain syystä päädymme useimmiten soittamaan indie-musiikkia ja pienten kotimaisten levy-yhtiöiden artisteja", Huhtanen sanoo.

Haastavinta radiotoimittajan työssä on Huhtasen mukaan keskustelun pitäminen luonnollisena ja mielenkiintoisena. Kiusallisia hiljaisia hetkiä yritetään välttää miettimällä keskustelun aiheet etukäteen ennen lähetyksen alkua. Ajatus valmiista käsikirjoitukselta tuntuu kuitenkin teennäiseltä.

Z-partiolla on takana noin kymmenkunta studioiltaa. Vaikka Huhtasella ei ole aikaisempaa radiotoimittajan kokemusta, musiikki on aina kuulunut hänen rakkaimpiin harrastuksiinsa. Huhtanen pyörittää silloin tällöin levyjä tiskijukkana ja työskentelee myyjänä Levykauppa Äx:ssä.

Vaikka posti ei ole tuonut mukanaan kuuntelijoiden lähettämiä pehmoleluja, pojat ovat saaneet kasvotusten kiitosta ennakkoluulottomasta ja persoonallisesta tavastaan tehdä radio-ohjelmaa.

Huhtanen opiskelee tällä hetkellä maaseutuyrittäjäksi. Vaikka hän on viihtynyt erinomaisesti Z-partion puikoissa, maaseudulle vietetty lapsuus ja loimaalainen perhetausta vetävät hänet tulevaisuudessa lantatalikon varteen, kun hän jatkaa perheensä maatilan pyörittämistä.

"Sydän on kuitenkin myös täällä Turussa. Voi olla, että asun puoliksi Loimaalla ja puoliksi kaupungissa. Aika näyttää, missä asun ja mitä teen", hän sanoo.

VENLA PÖYLIÖ

Z-partio Zoom FM:n taajuudella 93,4 joka toinen torstai klo 20-22.