Ajassa
24.02.2017

Pääsy kielletty – tutkijat kärsivät Trumpin mielivallasta

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Pixabay
  • Vuonna 2016 Turun yliopistossa oli 45 tohtorikoulutettavaa Trumpin kieltolistan maista.

Presidentti Donald Trumpin asettama maahantulokielto iskee myös Turun yliopiston akateemikoihin.

Viime viikolla tohtorikoulutettava Mojtaba Jafari Tadin piti osallistua Yhdysvalloissa järjestettävään Electricial and Electronics Engineers -instituutin konferenssiin. Matka jäi tekemättä, sillä iranilainen tutkija ei uskonut pääsevänsä maahan.

”Olin hakemassa toimistolta matka-asiakirjoja. Samana päivänä Yhdysvalloissa allekirjoitettiin maahantulokielto, jonka takia maahan ei pääse edes viisumilla”, kertaa Turun yliopiston Tulevaisuuden teknologioiden laitoksella työskentelevä Jafari Tadi.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloissa järjestetty konferenssi jäi tohtorikoulutettavalta väliin. Viime kerralla viisumi varmistui vasta kaksi viikkoa sen jälkeen, kun matkan olisi pitänyt alkaa.

Jafari Tadi kokee maahantulokiellon loukkaavana.

”En pääse Yhdysvaltoihin keskustelemaan työstäni muiden tutkijoiden kanssa. Tämä vaikuttaa heikentävästi niin tieteeseen kuin urakehitykseeni.”

Yhdysvalloissa asuu arvioiden mukaan noin 500 000 iranilaistaustaista henkilöä, joista puolet on korkeasti koulutettuja. Jafari Tadin mukaan moni iranilainen jättää kotimaansa työskennelläkseen Yhdysvalloissa esimerkiksi Googlen, Applen tai Microsoftin leivissä.

”Tällä hetkellä lahjakkaat iranilaiset eivät mene Yhdysvaltoihin, koska he pelkäävät nykytilannetta.”

 

MISSÄ YHDYSVALLAT häviää, muiden maiden yliopistot voittavat. Yliopistot voivat houkutella listoilleen lupaavia tutkijoita, joiden työskentelyn matkustuskielto on tehnyt vaikeaksi – jopa mahdottomaksi.

”Tutkijoissa, jotka eivät nyt pääse Yhdysvaltoihin, on iso määrä tietotaitoa ja tieteellistä voimavaraa”, sanoo Turun yliopiston vuorovaikutusmuotoilun professori Erkki Sutinen.

Parhaillaan Sutinen tavoittelee yhteisöllisen ilmastopalvelun tiimiinsä syyrialaistaustaista tutkijaa. Tämä työskentelee yhdysvaltaisrahoitteisessa tutkijaryhmässä, joka ei voi jatkaa tehtäviään maahantulokiellon takia.

”Koen tutkijan tietämyksen parantavan nykyistä tiimiäni. Tässä on minun, Turun yliopiston ja tutkijan kannalta vain hyviä mahdollisuuksia.”

 

NOIN 6 500 akateemikkoa ympäri maailmaa on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa he ilmoittavat boikotoivansa Yhdysvalloissa järjestettäviä kansainvälisiä konferensseja maahantulokiellon takia.

Yksi allekirjoittaneista on kansainvälisen politiikan tutkijatohtori Milla Vaha Turun yliopistosta:

”Tällaiset tapaukset eivät tee hyvää akateemiselle vapaudelle. Kansalaisuuteen liittyvä kategorisointi pitäisi kieltää.”

Vaha näkee kiellon jatkumona tiedemaailmaa ravisuttaneille ikäville tapauksille. Esimerkiksi viime vuonna Turkkiin kaavailtu Euroopan kansainvälisen politiikan konferenssi peruttiin maan vallankaappausyrityksen takia, kun presidentti Tayyip Erdoganin hallinto aloitti yliopistohenkilökunnan vainot.

Vaha muistuttaa maahantulokiellon vaikuttavan myös tiedemaailman ilmapiiriin. Osan ryöpytyksestä saavat tutkijat, jotka käsittelevät presidentti Donald Trumpin hallinnon kannalta vastenmielisiä aiheita, kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa, vähemmistöjen oikeuksia, kehitysyhteistyötä tai ilmastokysymyksiä.

”Suomessakaan ei ole hyvä tilanne tutkijoiden kannalta. Ei parane tuudittautua siihen, että tällaisia tilanteita sattuu vain Yhdysvalloissa tai Turkissa, sillä nykyinen kehitys on valitettavasti globaali asia”, Vaha kertoo.

 

YHDYSVALTOJEN valitustuomioistuin on keskeyttänyt maahantulokiellon perustuslain vastaisena. Trump on ilmoittanut tekevänsä uusia kieltoja.

Vuonna 2016 Turun yliopistossa oli 45 tohtorikoulutettavaa Trumpin kieltolistan maista.,