Ilmiöt
23.01.2010

Pakkasta, pipoja ja pulahduksia

Pakkanen sen kun jatkuu. Etkö silti tunne saavasi kylmyydestä tarpeeksesi? Lisää talvea löytyy avannosta. Karaise kehosi ja nostata perisuomalaista tunnetta sisälläsi pulahtamalla avantoon!

Puristien mukaan avantoon mennään ennen saunaa ja viimeisen saunakerran päätteeksi. Ja pois lähdetään tietysti ainoastaan kylmän suihkun kautta.

Avantouimarien kansallisasusteet, antennipipo ja neopreenitossut, eivät ole välttämättömiä varusteita, mutta sandaalit helpottavat palelevia varpaita matkalla saunasta laiturille.

Kokeneemmat avannossa kävijät neuvovat tarkkailemaan omaa kehoa avantoon totuteltaessa. Päätä ei kannata kastaa hyisessä vedessä, ja välillä kannattaa juoda, mielellään jotain lämmintä. Avantouimareiden saunan yleensä tunnistaakin terassilla töröttävästä termos- ja mehupullorivistöstä.

Avantouinnin sanotaan auttavan astmanoireisiin ja nukahtamisvaikeuksiin. Jotkut väittävät sen jopa helpottavan krapulaa, joskin avantoon varoitetaan menemästä alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaikka tutkittua tietoa avannon terveysvaikutuksista on vähän, takuuvarmaa on, että käynti 4-asteisessa vedessä on veret kiertämään laittava ja virkistävä elämys.

Saukkoranta

Ruissalon Saukkorannassa saunaansa lämmittävät Saukot ovat aktiivista porukkaa. Saunassa suut käyvät taukoamatta, pihalla on mottikaupalla polttopuuta ja kahvion ovessa ilmoitus "Non-stop-talkoista". Yhdistyksen Kylmärinki lenkkeilee säännöllisesti uimapuvuissa ja seuran edustajat ovat napsineet mitaleja avantouintikilpailuissa.

Saukkojen konkari Esko on yli 30-vuotisen avantouransa aikana käynyt Barentsinmerellä ja Grönlannissa asti ja uinut itsensä lämpöhousumainokseen suorituksellaan Muonion avantouinnin MM-kisoissa.

Terassilla vilvoitellessa vastarannalta futuristisena kajastavat Naantalin jalostamon valot tuovat jännää kontrastia tunnelmalliselle puusaunalle.

Saunaa lämmittää:

Saaronniemen Saukot ry

Plussat ja miinukset:

+Jäättömät portaat

+Puusauna

-Huonot pesutilat

Tiistaisin ja torstaisin klo 18 vähissä vaatteissa lenkkeilevien Kylmärinki

Saaronniemi

Saaronniemen sauna Ruissalon päädyssä on kauniilla paikalla. Mäntyä kasvavalta niemeltä avautuu näkymä Airistolle.

Kävijäkunta tuntuu koostuvan pääasiassa urheilullisista keski-ikäisistä, mutta kahviosta kerrotaan vakituisten kävijöiden ikähaarukan olevan jopa 10-80 vuotta.

Saunaan mahtuu kerrallaan vain hiukan toistakymmentä henkeä, mutta suihkusta tulee lämmintä vettä. Kotikutoinen tunnelma muistuttaa enemmän tuttavan mökillä käyntiä kuin yleistä saunaa.

Saunaa lämmittää:

Turun posti- ja lennätinurheilijat ry

Plussat ja miinukset:

+Parhaat maisemat

+Mukava takkahuone

+/-Matala avanto

-Pitkä matka avantoon

Ispoisten uimaranta

Ispoisten tilava kaakeloitu sauna on suomalaisversio roomalaisesta kylpylästä. Amfiteatterin keskellä seisovalle suurelle kiukaalle vettä heitetään napista painamalla ja lämpötilan voi tarkistaa seinän digimittarista.

Sauna vetää kerralla saman verran porukkaa kuin Saaronniemessä saattaa käydä koko päivänä. Tunnelma on Ruissalon saunoja uimahallimaisempi ja veteen vievät jopa viidet portaat. Ispoisten sauna on parhaimmillaan tuulettomina aurinkoisina päivinä, kun suurelle terassille tai rannan penkille voi istuutua hankkimaan kevään ensimmäisiä rusketusraitoja.

Saunaa lämmittää:

Turun avantouimarit ry

Plussat ja miinukset:

+Tilava

+Hyvä laituri ja useat pitävät portaat

+Hyvät auringonottomahdollisuudet keväisin

-Uimahallitunnelma

Teksti: Sampo Rouhiainen

Kuva: Marja Saleva