Ajassa
27.05.2019

Parasta lähimatkailua: Kätketyt kirkot ja uimarannat ovat Kakskerran pyöräreitin kesähelmiä

Teksti:
Lassi Vihko
Kuvat:
Lassi Vihko & Teemu Perhiö
Grafiikat:
Lassi Vihko
  • Sorttamäen uimaranta on hyvä paikka bongata valkoposkihanhia.

Kesällä Turun keskusta-alueen lisäksi kannattaa tutustua myös kaupungin lähiöihin. Turun alueelta löytyy paljon kohteita, joihin voi tehdä päiväretken pyörän satulassa. Tässä on yksi suosituksistamme.

Hirvensalo-Kakskerran pyöräreitti alkaa Hämeenkadulta Ylioppilastalolta. Ensimmäinen reitin osa vie Telakkarantaan Eerik Pommerilaisen rannalle. Reittikarttaa voi tarkastella kokonaisuudessaan jutun lopussa.

Itäisen Rantakadun päässä voi nähdä turkulaista uudisrakentamista parhaimmillaan. Erityisen näyttävä on Viimeinen Ropo, telakka-altaan reunaan rakennettu moderni rivitalo. Talon jokaiseen asuntoon kuuluu kaupanpäällisiksi laituri, josta voi hypätä omaan veneeseen suoraan asunnon takaovesta.

Telakkarannan uusi asuinalue kätkee myös reitin ensimmäisen kohteen, idyllisen hiekkarannan Eerik Pommerilaisen rannan päässä. Aurajoen alajuoksulla voi nauttia auringosta ja telakkatunnelmasta vain kilometrin päässä ydinkeskustasta. (Huom! Uimaranta ei ole Turun virallinen uimaranta, joten paikalla ei ole pelastusvälineitä eikä veden laatua tarkkailla.)

Rannalta koukataan Kölikadun kautta Maununtyttärenkadulle, joka nousee lähes 40 metrisen Korppolaismäen huipulle. Tien päässä vasemmalle kääntyvä hiekkatie johtaa mäen reunan näköalapaikalle. Huipulta avautuu näkymä läntisen Turun keskeisimpiin nähtävyyksiin: Turun linnaan, Suomen joutseneen ja Telakkarannan nostureihin. Mäelle on tuotu myös retkipöytiä, joiden ääressä voi nauttia matkaeväistä.

Hirvensalonsillan jälkeen käännytään alikulun kautta Honkaistentielle.  Pitkäsalmenkadulta kurvataan hiekkatielle, jonka varrelta pääsee Sorttamäen uimarannalle. Eerik Pommerilaisen rannan tapaan Sorttamäen uimaranta ei ole enää virallinen uimapaikka, joten uimaveden laatua ei tarkkailla.

Uimarannan vieressä sijaitsee Hirvensalon arkkitehtuurin helmi, Pyhän Henrikin Ekumeeninen taidekappeli. Vuonna 2005 käyttöön vihityn, Matti Sanaksenahon suunnitteleman kappelin kuparinen ulkokuori kätkee kauniin kokonaan puusta rakennetun sisätilan. Sanaksenaholle myönnettiin taidekappelista kansainvälinen arkkitehtuuripalkinto vuonna 2007, ja kappeli houkuttelee turisteja Hirvensaloon erityisesti kesäkuukausina.

Taidekappelilta jatketaan Seiskarinkadulle. Kakskerrantien risteyksestä käännytään vasemmalle kohti Haarlaa. Pian Satavan sillan jälkeen vasemmalla tulee vastaan Ekvallan esteetön uimaranta. Täyden palvelun rannalla on suihkuja, kioski, rantalentopallokenttä ja kuntoilulaitteita.

Ekvallasta pyörätie johtaa Satavan kyläkauppaan. Yksityisen pikkuputiikin ulkoseinustaa ei korista K- tai S-kirjain, vaan Jaffan logo. Kaupasta löytyy kaikki oleellinen: jäätelöä, hernekeittolounas ja rahapeliautomaatti. Iltapäiväkahvin voi nauttia terassilla tai sisällä jutustellen kauppiaan ja asiakkaiden kanssa. Täällä voi täydentää evästarpeita, mutta kannattaa huomioida, että kaupan valikoimasta ei välttämättä löydy tuotteita erikoisruokavaliota noudattaville.

Kakskerrantietä jatketaan aina tien päätepisteeseen. Koko matka kulkee leveällä kevyen liikenteen väylällä, jota on ilo polkea. Kakskerran minisillan jälkeen kannattaa varautua pitkään nousuun. Parin kilometrin päästä mäen jälkeen vastaan tulee risteys, josta käännytään vasemmalle Brinkhallintielle. Risteyksen tunnistaa helposti saaren nimellä leikittelevästä 2X-taideteoksesta.

Noin kilometrin päästä pyörätie haarautuu Kakskerran kirkkotielle, jonka päässä saaren pyhättö sijaitsee. Kakskerran kirkko on rakennettu aivan merenrannalle. Kakskerran asukkaat saivat rannalta valtavan kalasaaliin vuonna 1686, mitä pidettiin merkkinä jumalalta. 1760-luvulla rakennettu kivikirkko jäi keskeneräiseksi, mutta vihittiin siitä huolimatta käyttöön vuonna 1770.

Kakskerran kirkko on avoinna tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan.

Yksityiskohta koristelaivasta.

Kirkon katto on rakennettu 1800-luvulla.

Kun Kakskerran kirkkotietä jatkaa eteenpäin, päätyy takaisin Brinkhallintielle. Noin kilometrin päästä vasemmalla puolella tietä näkyy reitin päätepiste, Brinkhallin kartano. Oikealla puolella on Kakskerran järvi, jossa on matkan neljäs ja viimeinen uimaranta.

Brinkhallin uimaranta on yksi kaupungin viidestä virallisesta uimapaikasta, joten uimaveden laatua tarkkaillaan, ja paikalla on uimavahti. Rantakallion viereinen hiekkaranta on kenties Turun viehättävin. Koska Brinkhall sijaitsee kaukana keskustasta, uimarannalla ei ole ruuhkaa. Vesi oli reitin testipäivänä noin 18 astetta, eli reilusti merivettä lämpimämpää.

Brinkhallin kartanon Hovimäki -sarjasta tuttu uusklassinen päärakennus on rakennettu 1790-luvulla. Myös kartanoalueen omenapuutarha on yli 300 vuotta vanha. Brinkhallin kahvila on auki kesäkuun toisesta viikosta alkaen maanantaita lukuun ottamatta päivittäin. Brinkhall on loistava paikka nauttia menneiden vuosisatojen kartanotunnelmasta. Sisätiloissa järjestetään kesäisin myös kiertokävelyjä.

Omenapuut kukkeimmillaan. Taka-alalla Brinkhallin kartanon päärakennus.

Kartanon jälkeen reitti vie takaisin kohti Hirvensaloa.

Paluumatkalla voi poiketa Friskalanlahden lintutornissa. Luonnonsuojelualueelle rakennetusta tornista riittää katseltavaa. Lahti on kansallisesti tärkeä lintuvesi, joka on monien Suomessa harvinaisten lajien levähdyspaikka muuttoaikoina. Lintutorniin pääsee nykyisin ainoastaan Vihtiläntien kautta, sillä pellon läpi kulkevat pitkospuureitti on poistettu käytöstä.

Viimeinen kohde reitillä on kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin rakentama taidetalo, Life on a Leaf. Taloa ja sen pihalle rakennettuja erikoisia saunoja voi tarkastella Pikisaarentieltä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että talossa asutaan, joten pihalle ei pääse tarkastelemaan taloa lähempää.

Reittikartta

Katso koko reitti linkistä: https://goo.gl/maps/FDCFzvT4SgiS2MUp7

Lue lisää:

Turussa voi korjata fillarin nyt ilmaiseksi: ”Sisään voi kävellä pyörän kanssa ja polkea sen ulos”

Vanhassa Helkaman kaapelitehtaassa rihdataan nyt pinnoja ja paikataan sisäkumeja. Kyseessä ei ole pyörähuoltamo vaan vapaasti käytettävä tee-se-itse-tila, jossa on työkaluja ja varaosia pyörien korjaamiseen. Siis pyöräpaja. (5/2019)