Ilmiöt
07.05.2010

Raha vai vauraus?

  • Jussi Valonen (vas.), Ilkka Suominen ja Tomi Kortela monitahoisen pöydän ääressä.

Mitä raha on? Voiko maailmantaloutta ja prosentteja ymmärtää? Kaksi Zeitgeist-liikkeen edustajaa ja taloustieteilijä keskustelivat taloudesta, hajoavista puhelimista, sekä siitä, mikä on rahan ja varallisuuden ero.

INTERNETISSÄ LEVIÄVÄN dokumentin synnyttämä maailmanlaajuinen liike hylkää rahatalouden kestämättömänä, kritisoi kaikkia järjestäytyneitä uskontoja ja poliittisia järjestelmiä ja suhtautuu päivätyöhön orjuutena.

Yhdysvaltalaisen Peter Josephin luomat Zeitgeist-dokumentit ovat keränneet miljoonia katsojia ja synnyttänyt jopa maailmanlaajuisen Z-liikkeen, jolla on jo satoja tuhansia kannattajia. Keskeinen tehtävä on herättää ihmiset pohtimaan rahatalouden heikkouksia ja vaihtoehtoa nykyiselle järjestelmälle, joka Josephin mukaan perustuu epätasa-arvoon, niukkuuteen ja rikkaimman oikeuteen.

Rahan kannalta tärkeä dokumenttielokuva on Zeitgeist: Addendum, jossa Peter Joseph tarjoaa näkemyksiään monia askarruttaviin talouden mysteereihin, kuten siihen mitä raha on ja mikä määrää sen arvon. Tylkkäri kutsui kaksi Z-liikkeen edustajaa ja taloustieteilijän keskustelemaan markkinataloudesta ja rahan vallasta.

"HETI DOKUMENTIN alussa sekoitetaan kaksi eri asiaa, raha ja varallisuus keskenään. Raha ei ole periaatteessa mitään, sehän on paperia", pohtii Tomi Kortela, Turun yliopiston taloustieteen laitoksen assistentti. Hän ottaa kantaa dokumentin alkuun, joka pyrkii selittämään rahan olemuksen.

"Raha on ennen ollut erilaisia hyödykkeitä. Sen jälkeen se sidottiin kultaan. Lopulta on tullut nykyinen paperirahajärjestelmä, jossa rahaa ei ole sidottu mihinkään. Raha on velkakirja, joka toimii ainoastaan vaihdon välineenä. Raha ainoastaan helpottaa sitä, että voimme erikoistua tuottamaan mitä haluamme", Kortela jatkaa.

Zeitgeist-liikkeen Jussi Valonen muistuttaa rahan takana piilevästä ongelmasta.

"Epätasa-arvo on luonteeltaan taloudellista. Maapallolla on paljon luonnonvaroja, mutta niiden käyttö jakaantuu hyvin epätasaisesti juuri sen takia, että omaisuus on kasautunut tietyille ihmisille", Valonen toteaa.

"Yleensä, kun jokin hanke pitäisi tehdä, ongelma on se, että ei ole rahaa. Vaikka resursseja olisi, rahaa ei ole", toinen zeitgeistilainen Ilkka Suominen jatkaa.

Raha saattaa olla siis vain paperia, mutta vauraus ja hyödykkeet ovat usein sen takana. Tämä on kiistatta eräs aikamme ongelma.

POLIITTISEN, TALOUDELLISET ja uskonnolliset instituutiot ohjaavat ihmisen ajattelua ja elämää. Näistä instituutioista erityisesti rahataloutta ei kyseenalaista juuri kukaan, ja se onkin nykymaailmassa lähes uskonnollisessa asemassa, esitetään Addendum-dokumentissa.

Dokumentti väittää myös, että vauraaksi mielletty länsimainen maailma elää todellisuudessa niukkuudessa. Resurssit pidetään yksityisten yritysten takana ja kulutustuotteista tehdään helposti hajoavia myynnin edistämiseksi.

"Yhtiöt haluavat myydä mahdollisimman paljon tuotteita, ja he kehittävät tietoisesti tuotteen, jonka käyttöikä on lyhyt. Tämä johtaa niukkuuden sykliin ja syntyy enemmän jätettä kuin silloin jos tehtäisiin pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita", Valonen selventää.

"Meitä ohjaa taloudessa ainoastaan kyvyt ja tarpeet. Sen verran pitää tehdä, että tyydytetään maksimaalinen määrä tarpeita resurssien puitteissa. Tahdomme resursseistamme mahdollisimman paljon irti siten, että se hyödyttäisi mahdollisimman monia", taloustieteilijä vastaa.

Mysteeriksi jää, hyödyttävätkö yhtiöt kuten General Motors ja Coca-Cola todella mahdollisimman monia.

PROSENTTI MAAILMAN VÄESTÖSTÄ omistaa neljäkymmentä prosenttia planeettamme resursseista. Puolet maapallon asukkaista elää alle kahdella dollarilla päivässä. Lama toisensa jälkeen runtelee maailmantaloutta ja koettelee aina erityisesti sen köyhimpiä. Ilmastonmuutos tulee muuttamaan yhteiskunnan taloudellisen ja geopoliittisen rakenteen globaalilla tasolla. Nämä ovat Zeitgeistin teesejä maailman tilasta.

Vaikea väittää vastaan. Vahvalla omatunnon äänellä varustetut pohtivatkin tuskastuneina yhtä ja samaa asiaa. Mitä minä voin tehdä?

Jos vastaus on kerta toisensa jälkeen "en yhtään mitään", ihmisen sisään jää pysyvä ristiriita. Mielenterveyden säilyttämiseksi syömme reilun kaupan luomua, kierrätämme lasipurkit ja ostamme kilin Afrikasta. Globaalin rahatalouden ymmärtäminen on yhdelle maailmankansalaiselle vaikeaa. Tämän myöntää myös taloustieteilijä.

"Kahdesta asiasta olen liikkeen kanssa samaa mieltä. Ensimmäinen on se, että valtio tuskin tulee ratkaisemaan mitään ongelmia, se itse asiassa melko varmasti vain lisää niitä. Luottamus, jota osoitamme poliitikkoja kohtaan, on aika varmasti väärin. Toinen asia on se, että teknologia tulee ratkaisemaan meidän ongelmamme", Kortela summaa.

Zeitgeist on siitä harvinainen vastaliike, että se tarjoaa kokonaisen vision paremmasta maailmasta. Uusiutuviin energiamuotoihin ja vapaisiin resursseihin perustuva maailma on kaunis ajatus, mutta kuinka paljon sen rakentaminen nykyisillä resursseilla vaatisi, on kinkkinen kysymys.

Onko zeitgeist anarkismia, poliittis-ekologinen ääriliike vai jotain aivan muuta? Ainakin se on nostanut esiin valtavia kysymyksiä, joihin maailma tarvitsee vastauksia hyvin pian. Olethan sinä varmasti miettinyt asioita?

Teksti: Jantso Jokelin

Kuva: Lauri Hannus